Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rusya ve Çin: Uzayda da varız!

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Lev Zelyony, Rusya'nın 2025'den önce Mars'a insanlı uçuş için teknik olarak hazır olduğunu söyledi. Bu arada, Çin, bu yıl 3. insanlı uzay uçuşunu ve ilk uzay yürüyüşünü yapmayı planlıyor.

Zelyony, İnterfaks-AVN ajansına yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Mars'a kozmonot indirmesi prestijli, gerçek ve önceliği. Bu hedef ekonomik ve teknik olarak gerçekleştirilebilir. Uzay uçuşlarında çok tecrübeli olduğumuzdan bu yarışta az da olsa öndeyiz" dedi. Lev Zelyony, eğer yakın bir gelecekte Mars'a seyahat programına başlarlarsa Rus kozmonotun Kızıl Gezegen'e 2023 veya 2025'te indirilebileceğini ifade etti. Rusya'nın Ay'a gitme yarışını kaybettiğini söyleyen Rus akademisyen, "Eğer ülkenin bilimsel ve politik prestijini insanlı uzay uçuşlarıyla artırmak istiyorsak Mars, Rus uzay endüstrisi için çok büyük bir ödül olacaktır" dedi. Bu arada, Çin, bu yıl 3. insanlı uzay uçuşunu ve ilk uzay yürüyüşünü yapmayı planlıyor.

Resmî Şinhua ajansının haberine göre, Ulusal Savunma için Bilim, Teknoloji ve Sanayi Komisyonu Genel Sekreteri Huang Şiang, Çin'in ayrıca bu yıl 15 roket ve 17 uydu göndereceğini belirterek, yıl içinde 3 astronotu uzaya götürecek Şenzu 7 uzay programının kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti. Uzaya insanlı uçuş yapılmasıyla 8 Ağustos'ta bu ülkede olimpiyat oyunlarının başlayacak olması arasında bir ilgi bulunmadığını söyleyen Huang, Olimpiyat Oyunları sırasında da aralarında olimpiyat ateşi, güvenlik sistemi ve yeni bir uydudan sağlanacak meteoroloji hizmeti dahil olmak üzere 30 kadar yeni teknoloji kullanılacağını belirtti. 2003'te, ABD ve Rusya'nın ardından uzaya insan gönderen 3. ülke olan Çin, 2005'te iki astronotunu daha uzaya göndermiş, yine geçen yıl rakibi Japonya'nın Ay'a bir insansız araç göndermesinden bir ay sonra da yine Dünya'nın uydusuna insansız bir araç fırlatmıştı.

/ ANKARA

09.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistinliler karamsar

  Rusya ve Çin: Uzayda da varız!

  Gürcistan seçimleri mahkemelik

  Rice'tan Kudüs gaspına tepki

  Obama depara kalktı

  Butto ailesi, Scotland Yard'a güvenmiyor

  Afganistan'da koalisyon askerleri öldürüldü

  Abdulkayyum suikasttan yara almadan kurtuldu


 Son Dakika Haberleri