Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail, Bush'a akın etti

ABD Başkanı George Bush, Beyaz Saray'daki görev süresinin son yılında, ilk kez çıktığı 9 günlük Orta Doğu ziyareti kapsamında İsrail'e geldi. Saat 12.00'de Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanına ulaşan Başkanlık uçağı Airforce One'dan tek başına inen Bush, havalimanında devlet töreniyle karşılandı.

Karşılamada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Parlamento (Knesset) Başkanı Dalia İtzik, Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Yüksek Mahkeme Başkanı Dorit Beinisch, İsrail'in baş hahamları ve öteki yetkilileri hazır bulundu.

Havalimanındaki törende, Peres ve Olmert, Bush'u uçağın kapısında karşıladı; daha sonra yapılan ve Bush'un Peres ve Olmert'in arasında durduğu törende her iki ülkenin milli marşları dinlendi. Bush daha sonra Peres ile birlikte tören kıtasını selamladı.

İsrail'de yayın yapan televizyonların çoğu, Bush'un gelişine bir saat kala canlı yayına geçti.

Bush'un İsrail'le birlikte Filistin'i de kapsayacak gezisi, Başkanlığı süresince bölgeye ilk ziyareti. Bush daha önce, Teksas Valisi olduğu dönemde, 1998'de İsrail'e gelmişti.

Eski Başkanlardan Richard Nixon, Watergate skandalının tırmandığı günlerde, 1617 Haziran 1974'te, Jimmy Carter da İsrailMısır barış anlaşması öncesi, 10 Mart 1979'da 3 günlük ziyaret için İsrail'e gelmişti.

Bill Clinton ise Kudüs'e 3 kez geldi. Clinton, İsrail ve Ürdün arasında barış anlaşmasının ardından 2728 Ekim 1998'de, İsrail'in aşırı bir sağcının kurşunlarına hedef olarak hayatını kaybeden eski Başbakanı İzak Rabin'in cenazesi için 6 Kasım 1995'te ve İsrail Filistin barışına destek vermek için 1215 Aralık 1995'te İsrail'e geldi.

Bush, İsrail ve Filistin'deki temasları çerçevesinde Peres ve Olmert'in yanı sıra Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve BaşbakanıSelam Feyyad ile görüşecek.

Bush İsrail'de Celile Denizi (Kineret) kıyısındaki, Eski Ahit'te geçen tarihi kentlerden Kfar Nahum'u ziyaret edecek. Bush'un kesin olmamakla birlikte Batı Şeria'da Beytüllahim ve Eriha'ya da gidebileceği belirtiliyor.

Bush, ziyaretinin son günü olan Cuma sabahı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi soykırımında hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi'nin anısına yapılan Yad Vaşem'i (Soykırım Müzesi) ziyaret edecek.

Bu arada İsrail'deki bazı hahamlar, Bush'un ziyaretinden önce, ABD Başkanına iletilmek üzere, ABD'de İsrail lehine casusluk yapmaktan ömür boyu hapse mahkum olan Jonathan Pollard'ın serbest bırakılmasını, İsrail'in Yahudilere ait olduğuna ilişkin bir açıklama yapmasını ve Amerikadaki Yahudilerin İsrail'e göç etmeye (aliya) teşvik edilmesinin istendiği bir mektup hazırladılar.

Mektubun ABD Başkanına, İsrail ziyareti sırasında karşı karşıya geleceği "üst düzey bir isim" tarafından aktarılacağı belirtildi, ancak bu yetkilinin kim olacağı açıklanmadı.

Öte yandan İsrail koalisyonunun ortaklarından, Şas partisinin ruhani lideri Haham Ovadya Yosef, parti başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai'ye, Filistin Yönetimi topraklarında kontrole sahip olmayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail'in görüşmeler yapmasına gerek olmadığı söyledi.

Yosef, Filistinli militanların İsrail'e roket atmayı sürdürdükleri sürece Filistinlilerle görüşmenin gereği olmadığını belirtti.

Yosef, Kudüs'ün bölünmesi tartışmaları ile ilgili olarak da "Kimsenin, kentle ilgili böyle bir şeyi gerçekleştirme yetkisinin bulunmadığını" ifade etti.

İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon da Başkan George Bush'un bölge ziyaretinin, İsrail ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerine hız kazandıracağını belirtti.

/ KUDÜS

10.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail, Bush'a akın etti

  Hürmüz'de gerginlik tırmanıyor

  3. önseçimde Clinton öne geçti

  Timbuktu'ya rüya gibi yolculuk

  3 Amerikan askeri öldürüldü

  Kibaki : Muhalefete kapımız açık

  Altın fiyatları rekora doymuyor

  Medeniyetler ittifakı somutlaşıyor


 Son Dakika Haberleri