Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

"Kapsamlı çözüm" içerden gelmelidir

Cumhurbaşkanı Gül'ün ABD Başkanı Bush ile görüşmesinde ana konunun PKK terörü ve "kapsamlı çözüm" olduğuna ilişkin haberler büyük ölçüde doğrulandı.

"Kapsamlı çözüm" sözü, aslında "Kürt sorunu" demeden Kürt sorununu kastetmek için bulunmuş bir ifade şekli.

Amerika'nın en tepesini de meşgul eden bu "kapsamlı çözüm" de dağdakiler için mantıklı bir "eve dönüş" projesi de ilk sırada.

Bu görüşmelerde meselenin ele alınış şekli, özellikle Kuzey Irak meselesinde Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin devam edeceğini gösteriyor.

Ancak "kapsamlı çözüm" lafı edildiğine göre, ABD yönetiminin, elini Türkiye'nin iç sorunu olan "Kürt sorunu"na daha fazla sokmaya niyetli olduğu da görülüyor.

***

Halen devam eden kavram kargaşasında "kapsamlı çözüm"ün "siyasi" bir tavır içermediğini iddia etmek de cesur ve açık tartışmalardan çekinenlerin kaçamak arayışından başka bir şey değildir.

Türkiye'nin Kürt sorununun çözümü, Kuzey Irak politikası açısından ABD için önem kazanmıştır.

PKK'nın aradan çekilmesiyle Türkiye ile Kuzey Irak Kürt yönetimi arasındaki ilişkilerin ısınacağı ve özellikle ekonomik alanda büyük gelişmeler sağlanacağı varsayılmaktadır.

Bunun sağlanabilmesi için de Türkiye'nin kendi içindeki Kürt sorununu siyasi ve toplumsal bir mesele olarak görmesi ve bu şekilde çözüm yolları araması gerekmektedir.

İşe çok önceden başlanmış olması gerekirdi. Ama Türkiye bunu kendi iradesiyle yapmakta geciktiği için bugün Washington'da "kapsamlı çözüm" konuşmaları yapılabiliyor.

***

Kürt sorununun "uluslararası" bir sorun haline gelmesi sadece yeni güçlükler yaratır, psikolojik tepkileri artırır. Sorun, Türklerin ve Türk vatandaşı Kürtlerin çözeceği bir sorun olarak görüldüğünde çözümü çok kolaylaşır.

Şu anda "çözüm" kelimesinin rahatça kullanılmasının önündeki engelin terör olduğunu artık çocuklar bile biliyor. Terör varoldukça "kapsamlı çözüm konuşulamaz" şeklinde bir tavır almak da anlamı olmayan bir inatlaşmanın ürünüdür.

Türkiye artık "kapsamlı çözümü biz bulacağız ve yapacağız" deme aşamasına gelmiştir. Bunu terör sona ermeden de söyleyebilmek Türkiye'nin kendine güveninin yerine geldiğini gösterecektir. Bunu bize başkalarının söylemesine gerek yok.

Vatan, 10.1.2008

Okay Gönensin

11.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD, karşılıksız sırt sıvazlamaz

  Pax Americana

  Cumhurbaşkanı'nın ABD gezisi ve İran

  "Kapsamlı çözüm" içerden gelmelidir


 Son Dakika Haberleri