Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Şiddet, alkol, sigara

İzleyiciler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İletişim Merkezini, geçen yıl, en fazla yerli dizileri şikâyet etmek için aradı. Dizilerdeki şiddet ile sigara ve alkol kullanımı görüntülerinin fazla olması, şikâyetçi olunan konuların başında gelirken, çocukların izleyeceği saatlerde yayınlanan programlarda toplumun yapısına uymayan aile ilişkileri sunulmasına tepki gösterildi; sihir ve büyü içerikli dizilerin çocukların ruhî dengesini bozduğundan yakınıldı.

2007 yılında, İzleyiciler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İletişim Merkezinin 444 1 178 numaralı telefonunu şikâyet yağmuruna tuttu. Gelen şikâyetlerin önemli bir kısmı reklâmlardaki muhteva ve zamanlamalar konusunda oldu. Özellikle fındık, parfüm, jilet, prezervatif, dondurma, içecek ve giyim reklâmlarında cinsel muhtevalı görüntülere yer verilmesinden rahatsız olduklarını belirten vatandaşlar, bu tarz reklâmların çok fazla izlenen dizi ve filmlerin arasında gösterildiğini, bu sebeple toplu izleme sırasında ''mahcup duruma düştüklerini'' dile getirdiler. Şikâyetlerde, ''programın izlenmesini zorlaştıran alt yazı, çerçeve ve bant reklâmdan'' rahatsızlık da öne çıktı.

Ayrıca, çocukların, kendilerinin kullanmayacakları ürün reklâmlarında bile gösterilmesi, vatandaşlarca uygun bulunmuyor. Vatandaşlar, çocuk bezi reklâmlarının da çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini düşünüyor.

Halkın reklâmlarla ilgili diğer şikâyetleri ise şöyle: Şans oyunları reklâmlarının çocuk ve gençlere kötü örnek olması. Türkçenin kötü kullanılması ve yabancı sözcüklere fazla yer verilmesi.

Şiddete özendirecek kuru sıkı silâh reklâmının topluma ve çocuklarımıza kötü örnek olması. Gerçeğe uygun olmayan, halkı yanlış yönlendiren reklâmların yayımlanması. İnsanların aşırı tüketime yönlendirilmesi."

Alınan bilgiye göre halk RTÜK İletişim Merkezini, geçen yıl, en fazla yerli dizileri şikâyet etmek için aradı. Dizilerdeki şiddet ile sigara ve alkol kullanımı görüntülerinin fazla olması, şikâyetçi olunan konuların başında geliyor.

Buna göre, 26 bin 845 başvuruyla en fazla diziler şikâyet edildi. Dizileri, 20 bin 135 şikâyetle reklâm kuşakları, 12 bin 229 şikâyet başvurusuyla da ''direnç yarışmaları'' izledi. Dördüncü sırada ise 9 bin 646 şikâyetle haber bültenleri yer aldı. Magazin programlarıyla ilgili de 6 bin 24 şikâyet yapıldı. RTÜK yetkilileri, en fazla izlenen ve en fazla şikâyet edilen programlar olması sebebiyle vatandaşların dizilerle ilgili, ''hem izlerim hem şikâyet ederim'' şeklinde görüş ortaya koyduğunu bildirdiler.

DİZİLERDEKİ GÖRÜNTÜLER

TOPLUMUN AİLE YAPISINA UYMUYOR

RTÜK iletişim merkezine gelen telefonlarda, vatandaşların, yerli dizilerle ilgili en fazla şu konularda şikâyetçi oldukları görüldü:

"Şiddet içerikli görüntülere yer verilmesi. Çocukların izleyeceği saatlerde yayımlanan programlarda, toplumun yapısına uymayan aile ilişkileri sunulması. Alkol ve sigara kullanılan sahnelere çok fazla yer verilmesi. Bölgesel kültürlere dayalı mesajlar olması.

Gençler için hazırlandığı belirtilen okul dizilerinde şiddete yer verilmesi ve eğitim açısından sakıncalı sahnelerin yer alması. Sihir ve büyü muhtevalı dizilerin çocukların ruhsal dengelerini bozması. Silâh kullanımının yaygın olarak gösterilmesi." İzleyicilerin en fazla şikâyet ettiği diğer konulardan biri de haber ve haber programlarının reklâmlarla bölünmesi. RTÜK İletişim Merkezine, haber bültenleriyle ilgili şikâyetin, en fazla cumhurbaşkanı seçimi ve genel seçim döneminde yapıldığı bildirildi.

/ ANKARA

14.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Anayasa kesinlikle değişmeli

  Şiddet, alkol, sigara

  PKK'ye giren fazla yaşamıyor

  Meclisin gündemi yoğun

  Gül'ün gündeminde 'stratejik ortaklık' var

  "301'i en çok askerler kullanıyor"

  Yargıtay'da başkanlık seçimi bugün devam edecek

  Doğu'da sibirya soğukları

  İstek gelirse Aleviler için adım atarız

  Balık çiftlikleri açığa taşınıyor

  Milletvekilleri, Beyşehir Gölü'nü inceleyecek

  Gümrüğün en önemli sorunu imaj

  İzmir'in zemini araştırılacak


 Son Dakika Haberleri