Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Olmert'in iktidarı sallanıyor

İsrail'de koalisyon hükümetinde yer alan aşırı sağcı İsrail Evimiz partisinin başkanı ve Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman, uzun süredir karşı olduğunu dile getirdiği, Filistinlilerle kilit konuların görüşülmeye açılması üzerine istifa kararı aldı.

Lieberman, partisinin koalisyondan ayrılma kararını açıklarken, "Kilit konularda görüşmeler olacaksa hükümette kalmayacağımızı açıkça dile getirmiştik" dedi.

Lieberman, düzenlediği basın toplantısında, barış görüşmelerinin İsrail'in Arap nüfusunun Filistin devletine naklini ele alması gerektiğini söylediklerini aktardı ve "Görüşmelerin ilke olarak toprak ve nüfus değişimini kapsaması gerektiğini" savundu. Lieberman, yarından başlayarak, hükümeti devirmek için çalışacaklarını da söyledi. Lieberman, Filistinlilerle bir sorunları olmadığını, sorunun İsrailli Araplarla ilgili olduğunu ifade ettiği basın toplantısında, İsrail parlamentosunun Arap milletvekilleri Ahmed Tibi ve Muhammed Barake'nin adlarını telaffuz ederek, "Tibi ve Barake, (Şam'daki Hamas lideri Halid) Meşal ve (Hizbullah lideri Hasan) Nasrallah'tan daha tehlikeliler, çünkü onlarla birlikte hareket ediyorlar" dedi. Lieberman'ın partisi İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu), 120 üyeli parlamentoda (Knesset) 11 sandalyeye sahip. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in yardımcıları ise Lieberman'sız da koalisyonun 67 üyeyle parlamentoda istikrarlı bir dayanağı olduğunu belirttiler. Aynı kaynaklar, koalisyona yeni ortak arayışlarının olabileceğini, Birleşik Tevrat Yahudiliği veya Meretz'le bile koalisyona katılmaları için görüşülebileceğini söylediler. İsrail Evimiz partisi sekretaryası, partinin meclis grubunu, hükümette kalıp kalmamak konusunda son karar için yetkili kılmıştı. Sabah konuyu kendi aralarında tartışan grubun kararından sonra Lieberman, kararı açıklamak üzere basın toplantısı düzenledi. Lieberman'ın kararının ardından, Likud milletvekili, eski Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, "Bunun, Olmert hükümetinin sonunun başlangıcı" olduğunu belirterek, "Ümit ediyorum ki (Savunma Bakanı Ehud) Barak da Lieberman'ın izinden gidecek ve hükümetin daha fazla devamına izin vermeyecek. Şas partisi de hükümetten ayrılmalı" dedi.

/ KUDÜS

17.01.2008


 

Filistin ağlıyor

İsrail ordusunun, Gazze Şeridindeki saldırıları sırasında 20 kişinin ölmesi, yaklaşık 50 kişinin de yaralanmasının ardından, Gazze'de Hamas'ın ilân ettiği üç günlük yasa, Batı Şeria'daki Ramallah yönetimi de katıldı.

Başbakan Selam Feyyad başkanlığındaki Hükümet, İsrail işgal kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki operasyonunu protesto amacıyla, tüm Filistin topraklarında 3 günlük ulusal yas ilan etti. Ayrıca buğün, kamu kurumlarında İsrail'i protesto için bir günlük iş bırakma eylemi uygulanacağını duyurdu. Genel grev uygulaması sırasında, okullarda eğitime devam edilecek.

/ KUDÜS

17.01.2008


 

İran'dan Araplara jest

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Arap Birliğinin Lübnan'daki siyasi krize çözüm için önerdiği plana destek verdiklerini açıkladı.

Mutteki, Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Sabah El Salem El Sabah ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Arap Birliğinin çabalarını takdirle karşılıyoruz ve bunun Lübnan'daki sorunların çözüme bağlanması için iyi bir temel oluşturduğunu düşünüyoruz. (Arap Birliği Genel Sekreteri) Amr Musa'nın Lübnan'daki bütün taraflara sunduğu girişimi destekliyoruz" dedi.

Musa'nın sunduğu üç aşamalı çalışma plânı 5 Ocakta Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilmişti.

Lübnan'da Emil Lahud'dan sonra devlet başkanlığı makamı boş bulunuyor. Başkanlık seçimleri bugüne kadar 12 kez ertelendi. Musa'nın plânı, devlet başkanı seçildikten sonra ulusal birlik hükümetinin kurulmasını ve yeni bir seçim kanununun hazırlanmasını öngörüyor.

İran'dan önce Suriye de Arap Birliğinin girişimine destek vermişti. İran ve Suriye, ABD tarafından Lübnan'ın iç işlerine karışmakla suçlanıyor.

/ TAHRAN

17.01.2008


 

Zeyno'nun kocası Türk- Azeri kardeşliğini kıskandı

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerini geliştirmesi çağrısında bulunduklarını, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki "bir millet iki devlet'' düşüncesinin değişmesi gerektiğini söyledi.

Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ sorununun çözümünde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun eş başkanlarından Bryza, Rus ve Fransız eş başkanlarla birlikte Ermenistan'ı ziyareti sırasında, Erivan'da NATO ve AGİT'in bazı yerel kuruluşlarla birlikte düzenlediği "Genişletilmiş Karadeniz: Bölgesel ve Uluslararası Güvenlik Perspektifleri'' konulu uluslararası konferansa katıldı.

"Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için bazı şartlar ortaya koyduğunu, ama ABD'nin bunların kaldırılacağını umduğunu'' ifade eden Bryza, "Ermenistan, Türkiye'nin ön şart koymaması isteğinde haklı, ama kendisi de bugünkü Türkiye ile olan sınırları tanımalı'' diye konuştu. ABD'nin Türkiye'ye Ermenistan ile ilişkilerini, "Azerbaycan gibi üçüncü bir ülkeyi dahil etmeden geliştirmesi ve diplomatik ilişki için ön şart koymaması'' çağrısında bulunduğunu belirten Bryza, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerde 'Bir millet iki devlet' düşüncesinin değişmesi gerekiyor'' dedi.

/ ERİVAN

17.01.2008


 

Mısırlılar Bush'u işgalci Fransız komutana benzetti

El Cezire Kanalı'nın konuşturduğu Mısırlılar ' Ne hoş geldi ne beş gitti. Biz kendisinden derhal ülkesine dörnmesini istiyoruz. Ondan bir hayır gelmez. Yargılanması lazım. Onun burada temiz topraklarda bulunması Mısır için bir hakarettir. Onunla işgalci Napolyon Bonapart arasında bir fark görmüyoruz'dediler.

ABD Başkanı George Bush, Ortadoğu gezisinin son durağı Mısır'ın Şarm El Şeyh kentine geldi. Suudi Arabistan'daki temaslarını tamamlayarak 8 günlük Ortadoğu turunun son durağı Mısır'a gelen Bush, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Şarm El Şeyh'te görüşecek.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Bush'un buradaki temasları sırasında Mısırlılara, İsrail-Filistin konusundaki desteklerinden dolayı teşekkür edeceği bildirildi. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino da Bush'un Suudi Arabistan'daki temaslarıyla ilgili uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Bush'un Suudi yetkililerle yaptığı görüşmelerinin, yüksek petrol fiyatlarının önüne geçilmesi açısından OPEC'in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üretimini artırmasıyla sonuçlanmasını beklediğini söyledi. Sözcü, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın da yüksek petrol fiyatlarının dünya ekonomilerini olumsuz etkileyeceğini bildiğini Bush'a söylediğini kaydetti. El Cezire Kanalı'nın konuşturduğu Mısırlılar ' Ne hoş geldi ne beş gitti. Biz kendisinden derhal ülkesine dörnmesini istiyoruz. Ondan bir hayır gelmez. Yargılanması lazım. Onun burada temiz topraklarda bulunması Mısır için bir hakarettir. Onunla işgalci Napolyon Bonapart arasında bir fark görmüyoruz'dediler.

/ ŞARM EL ŞEYH

17.01.2008


 

Hillary, Beyaz Saray'a Obama'dan daha yakın

ABD'de yapılan bir kamuoyu yoklaması, Amerikan vatandaşlarının siyahi bir başkan yerine bir kadın başkanı seçmeye daha hazır olduğunu ortaya koydu.

Hindistan Times'ın internet sitesindeki habere göre, New York Times ve CBS'in ülke genelinde ortaklaşa yaptığı son yoklamada, demokrat seçmenlerin yüzde 65'i kadın başkana daha hazır olduğunu belirtti. Bu oranda erkeklerin sayısının kadınlardan biraz fazla olduğu kaydedildi. 9-12 Ocak arasında 1061 seçmenle telefonla yapılan ankette, demokrat seçmenlerin yüzde 54'ü ise ülkenin siyahi bir başkana hazır olduğu görüşünü dile getirdi. Bu görüşünü belirten beyazların sayısının siyahlardan daha fazla olduğu da saptandı. ABD'de süren başkanlık seçimi kampanyasında demokrat adaylar Hillary Clinton ve Barack Obama, cinsiyet ya da ırk seçimini ön plana çıkardı. Aynı ankette, eski Başkan Bill Clinton'ın eşi Hillary Clinton'a yüzde 42 oranında oy çıkarken, siyahi aday Barack Obama seçmenlerin yüzde 27'sinden destek aldı. ABD'de başkanlık seçimi kasım ayında yapılacak.

/ ANKARA

17.01.2008


 

Veziristan'da ordu kışlasına saldırı

Pakistan'da militanların bir askeri üsse saldırması sonucu 40 militanın öldüğü, 25 askerin kayıp olduğu bildirildi.

Ordu sözcüsü Tümgeneral Athar Abbas, Pakistan'ın Afganistan sınırında bulunan Dera İsmail Han bölgesindeki baskında, yaklaşık 200 militanın askeri üsse dört koldan saldırdığını söyledi. Abbas, roketlerle duvarları yıkan militanların üsse baskın düzenlediklerini ifade etti. Pakistanlı yetkililer, üste çıkan çatışmada 40 militanın öldüğünü, 25 askerin ise kayıp olduğunu açıkladı.

/ DERA İSMAİL HAN

17.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri