Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Geleneğin en lezzetli hali

Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından düzenlenen ''Geleneksel Lezzetler Şenliği''nin 3'üncüsü, Karabük Valiliği ve Safranbolu Belediyesinin ev sahipliğinde 23-25 Mayıs tarihlerinde Safranbolu'da gerçekleştirilecek.

Şenliğin tanıtımı dolayısıyla Feriye Lokantasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Karabük Valisi Can Direkçi, demir çelik fabrikalarıyla bilinen Karabük'e 1995 yılında il statüsü verildiğini hatırlatarak, ''Karabük yeni ilimiz, ancak Anadolumuzun kültürel mirasının zengin katmanlar olarak birikmiş bulunduğu Batı Karadeniz Bölgesinin en önemli mirasçılarından biri oldu'' dedi.

Bölgenin, gerek somut, gerekse somut olmayan kültürel mirası ile kültür turizmi için çok önemli imkânlara sahip bulunduğuna işaret eden Direkçi, kültür turizminin bütün turizm türleri içinde en yenisi olmakla birlikte en hızlı gelişeni olduğunu anlattı.

Vali Direkçi, 1994 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras listesinde bulunan Safranbolu'nun, gerek koruma, gerekse turizm konusunda bir hayli yol aldığını ve bu açıdan benzer yerleşmeler için olumlu bir örnek olduğunu vurgulayarak, ''Ancak iyi korunmuş fiziki yapı içinde somut olmayan kültürel mirasın da yaşatılması gerekir. Yemek, bunların en önemlilerinden biri. Ne yazık ki, birçok tarihi kentimizde artık geleneksel lezzetleri bulma imkânı kalmadı'' diye konuştu.

Direkçi, evleriyle ün kazanan Safranbolu'nun Osmanlı saray mutfak kültürünü bünyesinde barındıran gizli kalmış bir yönü de bulunduğuna dikkati çekti.

BATI KARADENİZ MUTFAĞI

Ev sahipliğini yapacakları şenliğe, Batı Karadeniz Bölgesinden Bartın, Bolu, Çankırı ve Kastamonu'yu da uygulamacı olarak davet ettiklerini belirten Direkçi, ''Amacımız, 23-25 Mayıs'ta gerçekleşecek şenlikte 5 il olarak sizlere Batı Karadeniz geleneksel mutfaklarının tam bir sunumunu yapmak. Bu sunum, bölgemizin kültürel mirasının zenginliğini göstermek yanında, benzerlikler arasındaki küçük ayrıntılarda gizli incelmişliği de sergileyecektir. Safranbolu'da lezzetler sofrasında damak zevkinizi yeni tatlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşayacağız'' dedi. Can Direkçi, yakın geçmişte Safranbolu'nun yalnızca bir köyünde iki yaşlının tarımını sürdürmeye çalıştığı, dünyanın en pahalı baharatı ''safranın'' üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için bir projeyi uygulamaya koyduklarını anımsatarak, şu an 3 köyde bunun tarımının yapıldığını ve bu yıl 10 kilogram kadar çok kaliteli Safranbolu safranı üretildiğini bildirdi.

Direkçi, ''Büyük şehirlerde yöresel mutfakların çok az olduğunun'' hatırlatılması üzerine, önce kendilerinin kültürel mirası tanımaya, sonra da yöre dışına taşımaya çalıştıklarını söyledi. Direkçi, sonraki aşamada da büyük şehirler ve uluslararası tanıtımın yapılabileceği ülkelere mutfaklarını götürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Hironao Matsutani de, Türkçe yaptığı konuşmasında, Japonya ile Türkiye'nin ilişkilerinin 120 yıl önce başladığını, o tarihten bu yana dostane ilişkilerin devam ettiğini ve daha gelişip, pekişeceğine inandığını söyledi.

Safranbolu'ya davet eden yetkililere teşekkür eden Matsutani, ''Sizin 'dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur' diye bir atasözünüz var. Fırsatım olursa şenliğe katılmak isterim'' dedi. Mutfak Dostları Derneği, Avrasya Aşçılar Derneği ve Assos Vakfının da destek verdiği şenlikte gurmeler ve yemek yazarları bir araya gelecek, yapılan yemekler tadılacak ve kayıt altına alınacak. Kent meydanında geleneksel ve organik ürünler sergisi açılacak. Ayrıca, hamam ve Safranbolu kına gecesi ritüelleri gerçekleştirilecek.

17.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Geleneğin en lezzetli hali

  Azerbaycanlı san'atçıdan engelli çocuklar yararına fotoğraf sergisi

  Söz "Şah Ney"de

  Gençlerin ebru ilgisi artıyor

  Rusya 2008'i 'Türk Kültür Yılı' ilân etti


 Son Dakika Haberleri