Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Mısır'dan Gazzelilere ayıp

Mısır güvenlik güçleri, Mısır ile Gazze arasındaki Refah geçiş noktasını zorlayan Filistinli göstericileri havaya ateş açarak ve tazyikli su kullanarak dağıttı. Görgü tanıkları, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı hafifletmek amacıyla geçiş kapısının açılması için toplanan, aralarında çok sayıda kadının da bulunduğu göstericilerin Mısır güvenlik güçleri tarafından dağıtıldığını belirttiler.

Göstericilerin, geçiş kapısına yaklaştıktan sonra Mısır tarafına geçmek üzere kapıyı zorladıkları kaydedildi.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyinin, İsrail'in Gazze Şeridi'ne geçiş imkânı veren tüm sınır noktalarını kapatmasının ardından, yarın konuyu görüşmek üzere toplanacağı bildirildi. BM Güvenlik Konseyinin toplantı yapma kararını, Arap Birliğinin Kahire'de yaptığı toplantıdan sonra Birlik ülkeleri büyükelçilerinin Konseye başvurmasıyla aldığı öğrenildi. Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur gazetecilere yaptığı açıklamada, Arap Birliğinin Filistin halkına yönelik saldırılarının durması ve sınır noktalarının açılarak Gazze Şeridi'ne gıda ve yakıt sevkiyatının yeniden başlaması için Güvenlik Konseyine çağrıda bulunduğunu belirtti. Öte yandan, BM sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un İsviçre'ye gitmeden önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i telefonla arayarak Gazze Şeridi ve İsrail'in güneyindeki gelişmelerden endişe duyduğunu belirttiği bildirildi. Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail'den, yakıt ve elektrik konusunda abluka uyguladığı Gazze'de bir insani kriz çıkmasına müsaade etmemesini istedi. Rice, İran ile ilgili toplantıya katılmak üzere Berlin'e giderken yolda gazetecilere yaptığı açıklamada, hiç kimsenin, masum Gazzelilerin acı çekmesini istemeyeceğini ve bu bölgede bir insani krizin çıkmasına izin verilmemesinin önemini İsraillilerle konuştuğunu belirtti. Gazze'deki durumdan Hamas'ı sorumlu tutan Rice, "İsraillilerin, roket saldırıları ve bunun beraberinde getirdiği kaygı ve terörle çekilmez bir durumla karşı karşıya bulunduğunu" söyledi.

Soruna "yapıcı çözümler" bulunması gerektiğini belirten Rice, Orta Doğu Dörtlüsünün Filistin Yönetimine geçiş noktalarında daha büyük rol verilmesi yönündeki önerisini gündeme getirdi.

İsrail, Gazze Şeridi'nin ana elektrik santraline yeniden yakıt ikmalini başlatarak, ablukayı dün biraz yumuşatmıştı.

Barış yakalanmayacak bir uzaklıkta

Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, ABD Başkanı George Bush'un, İsrail ve Filistin'e yaptığı resmi ziyaretler sırasında dile getirdiği, "Görev süresi içinde bir Filistin-İsrail barış anlaşmasının gerçekleşeceği" yolundaki umudunun, İsrail Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetini durdurmadığı sürece gerçekleşmeyeceği uyarısında bulundu.

/ GAZZE

23.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mısır'dan Gazzelilere ayıp

  Subaylar Olmert'in istifasını istedi

  Obama ile Clinton birbirine girdi

  Nejad: İsrail haddini aştı

  Yarım yüzyıl rötarlı ziyaret

  Malezya'da haremlik-selâmlık mecburiyeti

  Çin: İran krizi kritik aşamada


 Son Dakika Haberleri