Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Subaylar Olmert'in istifasını istedi

İsrail ordusunun bazı ihtiyat (yedek) subayları, 30 ocakta yayımlanacak İkinci Lübnan Savaşının başarısızlıklarının araştırılması için kurulan Winograd Komisyonunun nihai raporunun açıklanması öncesinde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in istifasını istedi.

50 ihtiyat subayın imzasını taşıyan ve Olmert'i istifaya çağıran mektupta, "Ordunun üst düzey komutanları başarısızlıklarının bedelini ödedi. Ama siz, kişisel sorumluluğunuzu kabul etmeye yanaşmıyorsunuz" denildi.

İsrail'in Kanal 2 Televizyonunda okunan mektupta, "Kişisel sorumluluğu üstlenmeyen herhangi bir kimsenin, insanları savaşa gönderemeyeceği" ifade edilerek, bunun her birim komutanının olduğu gibi, başbakan için de geçerli olduğu vurgulandı.

Mektupta, ihtiyat subaylar, hizmetlerine devam edeceklerini ve emirleri yerine getireceklerini belirterek, Olmert'ten İkinci Lübnan Savaşı sırasındaki "başarısızlıklarından dolayı" sorumluluğu kabul etmesini ve bireysel olarak gerekeni yapmasını istedi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise raporun sonuçlarına karşı kendisini müdafaa amacıyla Başbakan Yardımcısı Haim Ramon'un da aralarında bulunduğu birkaç kişilik bir ekip oluşturdu. Kadimalı yetkililer, özellikle İşçi Partisi lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak'tan gelebilecek siyasî manevralara karşı Olmert'in kararlı bir tutum sergileyeceğini ve pek fazla müsamaha göstermeyeceğini belirtiyor. Kadimalı yetkililer, Barak'a yakın kaynakların, Barak'ın bir yıl içinde seçim isteyeceği yolundaki haberlere atıfta bulunarak, bir seçimden Olmert'ten çok Barak'ın korktuğunu da öne sürüyor.

Barak'a yakın kaynaklarsa İşçi Partisi liderinin Winograd raporu sonrası nasıl bir tavır sergileyeceğine henüz karar vermediğini, Olmert'e istifası yönünde baskı yapacağını, ancak seçimi gündeme getirmeyeceğini ifade ediyor. Aynı kişiler, Barak'ın bir seçimin İsrail'in için düşünebilecek en son şey olduğuna inandığını söylüyor. Olmert'in Kadima içindeki muhalifleriyse başbakanlıktan ayrılması, yerinin Dışişleri Bakanı Tzipi veya Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz'la ikame edilebilmesi için çaba gösteriyor.

/ KUDÜS

23.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mısır'dan Gazzelilere ayıp

  Subaylar Olmert'in istifasını istedi

  Obama ile Clinton birbirine girdi

  Nejad: İsrail haddini aştı

  Yarım yüzyıl rötarlı ziyaret

  Malezya'da haremlik-selâmlık mecburiyeti

  Çin: İran krizi kritik aşamada


 Son Dakika Haberleri