Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çocuğum kesin işsiz kalacak

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) AR-GE Kurulunun Ankara'da 1855 öğrenci velisi ile yürüttüğü "anket araştırma" çalışması raporuna göre, velilerin yüzde 63'ü çocuğunun üniversiteyi bitirse bile işsiz kalacağına inanıyor.

2007-2008 eğitim-öğretim yılında ilk dönemi bugün bitiyor. İlköğretim ve ortaöğretimde okuyan 14 milyon öğrenci, ilk dönem karnelerini bugün alacak. 11 Şubat 2008 tarihine kadar sürecek olan yarıyıl tatili de başlamış olacak. BES AR-GE Kurulu Araştırma Raporuna göre, anne-babaların yüzde 66'sı çocuklarının derslerine yardım etmiyor, ödevlerini kontrol etmiyor. Babaların yüzde 22'si çocuğunun kaçıncı sınıfa gittiğini, yüzde 67'si çocuğunun öğretmeninin adını bilmiyor. Yüzde 89'u çocuğunun dershaneye gitmeden üniversiteyi kazanabileceğine inanmıyor. Annelerin yüzde 59'u, babaların yüzde 64'ü kız çocuklarının okumasını daha önemli görüyor.

ÇOCUKLARINA GÜVENMİYORLAR

Raporda göze çarpan bazı verilerde şöyle:

"Anne-babaların yüzde 27'si çocuğunun lisans ve lisans sonrası eğitim görecek kapasitede olmadığını düşünüyor. Velilerin yüzde 79'u liselerin 4 yıla çıkartılmasını doğru bulmadığını ve kaynak israfına yol açtığını düşünüyor. Veliler, en az diyaloğa geçtikleri ve en az tanıdıkları öğretmeni, okul rehberlik öğretmeni olarak tanımlıyor. Veliler, özel dershaneler ve okulları sosyal adaletsizliği artırıcı olarak görüyor. Velilerin yüzde 63'ü çocuğunun üniversiteyi bitirse de işsiz kalacağına inanıyor. Anne-babaların yüzde 77'si çocuğuna okul kitabı dışında kitap almıyor. Öğrencilerin yüzde 11'inin evinde bilgisayar bulunuyor. Öğrencilerin yüzde 68'inin cep telefonu var.

İlköğretim öğrenci velilerine çocuğunun "en çok olmak istediği meslek" sorulduğunda şu sonuç ortaya çıkmış: Ses san'atçısı, aktör, futbolcu, polis, manken, asker, doktor, milletvekili, sekreter ve öğretmen. Aynı soruya lise öğrencisi velilerinin verdikleri cevaplar ise; bankacı, borsacı, futbolcu, san'atçı, turizmci, asker ve iş adamı-ihracatçı. 1855 öğrenci velisinden yalnızca 5 veli çocuğunun öğretmen olmak istediğini söyledi. GÜRKAN AVCI: ÇOCUKLAR KİTAP OKUMUYOR Araştırmayı değerlendiren BES Genel Başkanı Gürkan Avcı şöyle konuştu: "Öğrencilerimiz maalesef ders kitabından başka kitap okumuyor. Hatta ders kitabı bile okumuyor. Çocuklarımız televizyon seyretmeyi, birkaç şarkıcının özel hayatını, dedikodularını öğrenmeyi öylesine yeğler duruma geldi ki, değil kitap okumayı, ciddî televizyon programlarını bile izlemiyor. Futbolcuların künyesini ezbere bilen ama ders kitaplarını, gazeteleri, kitapları 'yalan makinesi' diye ifade eden gençliğimiz var. Kitapların ve gazetelerin yalnızca futbol ve magazin sayfalarına bakan bir gençliğimiz var. Çocukların ve gençlerin kitap okumamasının en önemli nedeni ailede kitap okuma geleneğinin oluşmaması ve anne babaların çocuklarıyla birlikte ders çalışmaması ve zaman geçirmemesidir."

Ahmet Terzi / ANKARA

25.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AİHM'de en çok ceza Türkiye'ye

  "Temeller zedeleniyor"

  AKP ve MHP: Uzlaştık

  TÜSİAD da yasakçı

  Erdoğan: Batı'nın ilim ve san'atını almakta yarışmalıyız

  Bu formül de 301'i halletmez

  Dokunulmazlık dosyaları hazırlık komisyonunda

  Sigara yasağını önce eğitimciler uygulamalı

  CHP'li Okay meydan okudu

  YURT-SAV: Terör ateşini söndürmek zorundayız

  Yeşilay'dan RTÜK'e destek

  Alkolü özendiren yayın yapılmasın

  Karneler tehdit olmasın

  Güneydoğu'da kuraklık korkutuyor

  Aile-köyler

  Çocuğum kesin işsiz kalacak

  Ağaçlandırmada Diyanet ile işbirliği

  Tuluyhan Uğurlu: Buradan giden kaybeder

  Manyas'ta kuş gribi tedbirleri

  Buzullarda erime rekor seviyede

  Uzay seyahati çok yakın

  Bilkent'ten dünya rekoru

  Bahçelievler'e 4 yeni park

  Mars'taki fotoğraf 'uyduruk'


 Son Dakika Haberleri