Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

"Temeller zedeleniyor"

Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "'türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği" konusunda, "Bu konudaki fikirlerimizi daha önce çok beyan ettik ve anayasa değişikliği çalışmalarını laik Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorumluyoruz" dedi. Akaydın, yasağı kaldırma girişiminin üniversitelere huzur değil, gerginlik getireceğini öne sürdü. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu da "Birkaç bin öğrenciyi ilgilendiren bir konuyu sanki bütün üniversiteleri ilgilendiriyormuş gibi gündeme getirdiğimiz zaman, üniversitelerde türban diye bir sorun yoktur" iddiasında bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ''türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği'' konusunda, ''Bu konudaki fikirlerimizi daha önce çok beyan ettik ve Anayasa değişikliği çalışmalarının laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorumluyoruz'' dedi.

Üniversitelerarası Kurul, Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında Ankara Üniversitesi Morfoloji Binasında toplandı. Toplantı başlamadan önce Akaydın, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Akaydın, ''AK Parti'nin türban konusunda bazı Anayasa maddelerinde değişiklik yapılması yönündeki çalışmaları''nın hatırlatılması üzerine, ''Bunu hoş karşılamıyorum. Bu konudaki fikirlerimizi daha önce çok beyan ettik ve bunun laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorumluyoruz'' dedi.

Akaydın, konuyla ilgili sorular üzerine, ''daha önce yaptıkları açıklamaların hepsinin arkasında olduklarını'' söyledi.

Akaydın, ''Ama ben bu konunun daha fazla gerginlik yaratmasını doğru bulmadığımı, üniversitelerin çok daha önemli sorunları olduğunu basının önünde defalarca dile getirdim, yine getiriyorum. Bu, üniversitelerde, huzur değil gerginlik yaratacak, hatta Türkiye'de gerginlik yaratacak bir konudur... Bunun şu anda huzur içinde olan üniversiteleri gereceğini düşünüyorum'' dedi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener ise ''türban konusunda ülkenin bir çok kurumunun görüşü alınarak kanun ve yönetmelikler çerçevesinde bir düzenleme yapılacağını düşündüğünü'' söyledi. Erdener, ''Sonuçta bizler uygulayan kişiler olarak kanun, yönetmelik neyi amir kılıyorsa ona yönelik uygulama yapmak durumundayız'' dedi.

BAŞÖRTÜSÜ, BİRKAÇ BİN

ÖĞRENCİYİ İLGİLENDİRİYORMUŞ!

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, siyasî partilerin türban ile ilgili çalışmalarına ilişkin soruları üzerine, bu konunun hem sosyolojik hem de hukukî bir yönü bulunduğunu ifade etti. Hilmioğlu, sosyolojik açıdan bakıldığında, bundan 10 yıl kadar önce türbanın serbest olduğu zamanda üniversitelerde ciddi kamplaşmalar meydana geldiğini, öğrencilerin kantinlerde, yemekhanelerde ayrı ayrı oturduklarını savundu.

Hilmioğlu, ''Şunu kimse söylemesin: Birkaç bin öğrenciyi ilgilendiren bir konuyu sanki bütün üniversiteleri ilgilendiriyormuş gibi gündeme getirdiğimiz zaman, üniversitelerde esas itibariyle türban diye bir sorun yoktur. Şu anda türbandan dolayı karışmış, olay çıkmış bir üniversite var mı? Ama siz şu anda bu konuyu gündeme getirdiğiniz zaman kamplaşmalar, klikleşmeler olacak'' diye konuştu.

Hukukî açıdan bakıldığında ise Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın bu konuda aldığı kararlar olduğuna işaret eden Hilmioğlu, ''Danıştay'ın türbanı 'devrim karşıtı' olarak tesbit ettiğini'' söyledi. ''Bu konuda bir anayasal düzenleme yapılmasının mümkün olmadığı'' görüşünü dile getiren Hilmioğlu, ''Yüksek yargı organlarının kararlarını görmezden gelerek, iki partinin yarışa girip üniversiteleri kaosa sokmaları anlaşılır şey değil'' dedi. Hilmioğlu, üniversitelerin pek çok sorunu bulunduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini belirterek, ''Yasama gücünü elinde bulunduranlar, 'ben yargıyı takmıyorum' diyemez'' şeklinde konuştu.

/ ANKARA

25.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AİHM'de en çok ceza Türkiye'ye

  "Temeller zedeleniyor"

  AKP ve MHP: Uzlaştık

  TÜSİAD da yasakçı

  Erdoğan: Batı'nın ilim ve san'atını almakta yarışmalıyız

  Bu formül de 301'i halletmez

  Dokunulmazlık dosyaları hazırlık komisyonunda

  Sigara yasağını önce eğitimciler uygulamalı

  CHP'li Okay meydan okudu

  YURT-SAV: Terör ateşini söndürmek zorundayız

  Yeşilay'dan RTÜK'e destek

  Alkolü özendiren yayın yapılmasın

  Karneler tehdit olmasın

  Güneydoğu'da kuraklık korkutuyor

  Aile-köyler

  Çocuğum kesin işsiz kalacak

  Ağaçlandırmada Diyanet ile işbirliği

  Tuluyhan Uğurlu: Buradan giden kaybeder

  Manyas'ta kuş gribi tedbirleri

  Buzullarda erime rekor seviyede

  Uzay seyahati çok yakın

  Bilkent'ten dünya rekoru

  Bahçelievler'e 4 yeni park

  Mars'taki fotoğraf 'uyduruk'


 Son Dakika Haberleri