Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Rus komutan: Pilotlarımız daha dindar olmalı

Rusya Hava Kuvvetleri komutanlarından Aleksander Drobyshevsky hava kuvvetlerinden görev olan pilotlardan daha dindar olmalarını, kiliseyi ziyaret etmelerini ve Ortodoks geleneklerini gözlemlemelerini istedi.

Interfax haber ajansına açıklamada bulunan Drobyshevsky, "Toplumumuzda son dönemde canlanmaya başlayan dini inanç ve değerlerle ilgili programlara her yıl daha fazla personelimiz katılıyor. Onlar kiliseyi ziyaret etmeye ihtiyaç duyuyor. İkametgahlarının yakınında bulunan kiliselere devam ediyorlar. Dini inanç ve geleneklerin yaşanması giderek büyüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yekaterinburg Hava Savunma ve Hava Kuvvetleri askeri birliğindeki uygulamaları örnek veren Rus komutan, "Dini inançlarda sağlamlık Rus ordusunda en iyi geleneklerin canlanmasına ve gelişmesine yardımcı olacak. Onları vatanın en iyi savunucuları konumuna yükseltecek." dedi.

Dış politikaya kilise desteği

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geçen hafta Rusya Ortadoks Kilisesi'nin düzenlediği geleneksel ödül töreninde yaptığı konuşmada kilisenin ve Rus diplomatların geleneksel olarak aynı hedefler doğrultusunda birbirlerini tamamladıklarını söylemişti.

Ortodoks halklarının birliği için yaptığı katkıdan dolayı ödüllendirilen Lavrov, "Küresel politikaya manevi ve ahlaki değerlerin yerleştirilmesi özlemleri var. Ortak manevi birikim her zaman birlikteliğin sağlanmasında etkili olmuştur. Rusya diplomasisi Rusya Ortodoks Kilisesi'nin dışarıda yürüttüğü barış yanlısı politikalarını her zaman saygıyla karşılamıştır." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'nın Ortodoks ülkeler olan Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkelerle ilişkilerde yeni bir seviyeye ulaştığını kaydeden Lavrov, Kosova sorunun çözümünde sadece uluslar arası hukuktan yana olduklarının altını çizmişti.

/ MOSKOVA

27.01.2008


 

KAMU HİZMETİ ALABİLMELİ

"Başörtüsü meselesi MHP'ye göre bir inanç meselesidir. Biz dinimiz İslâmın ve kitabımız Kur'ân-ı Kerimin emri olduğu için insanlarımızın başını örtmesine inanıyoruz'' diyen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "İnsanlarımız inançlarından dolayı başlarını özgürce örtebilmeli, başlarını örttüklerinden dolayı da hiçbir şekilde kamu hizmeti almaktan kısıtlanmamalıdır şeklinde konuştu.

Şandır, "Bize göre başörtüsü, bir inanç değeridir. Başörtüsünü siyasetin gereği takanları Allah'a havale ediyoruz. Bizim onlarla işimiz yok'' dedi.

Şandır, Mersin'in Erdemli İlçesi Ülkü Ocakları Temsilciliğince düzenlenen toplantıda, yıllardır ülke gündemini meşgul eden başörtüsü sorununu kökünden çözmek için anayasa teklifi verdiklerini ve Mecliste 70 milletvekili ile iktidar partisi gibi çalıştıklarını söyledi. Sorunun çözümlenmesi için Mecliste davranış ahlakı ortaya koyduklarını belirten Şandır, "Başörtüsü meselesi MHP'ye göre bir inanç meselesidir. Biz dinimiz İslâmın ve kitabımız Kur'ân-ı Kerim'in emri olduğu için insanlarımızın başını örtmesine inanıyoruz'' diye konuştu. Şandır, şöyle devam etti: "İnsanlarımız inançlarından dolayı başlarını özgürce örtebilmeli, başlarını örttüklerinden dolayı da hiçbir şekilde kamu hizmeti almaktan da kısıtlanmamalıdır.

Başörtüsü takanlar eğitim ve öğretim özgürlüğünden dışlanmamalıdırlar. MHP hem inancının hem ideolojisinin gereği bu milletin değerlerinin savunucusudur. İnancımız bu milletin en önemli değeridir. Dolayısıyla bize göre başörtüsü, bir inanç değeridir. Baş örtüsünü siyasetin gereği takanları Allah'a havale ediyoruz. Bizim onlarla işimiz yok. Başörtüsünü kendi siyasetlerinin malzemesi olarak kullananlar ve siyasetin ifadesi olarak takanlar bizim konumuzun dışındadır.''

BAŞÖRTÜSÜ YALNIZCA ÜNİVERSİTE TAKILMALI

Şandır, tek başına iktidara geldiklerinde konuyu çözecekleri konusunda halka söz verdiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Ancak olmadı. Tek başına iktidar olmadan da fırsat bulduğumuz takdirde değerlendirmek ve sonuç almak yine bizim görevimizdir diyerek bu günleri bekledik. İşte şimdi bir fırsat doğdu. Madem başörtüsünü çözmek istiyorsunuz, MHP olarak biz size hem formülünü buluruz hem de desteğini veririz. Bizim teklif ettiğimiz çözüm başörtüsünden dolayı insanların mağdur edilmeleri ve özgürlüklerinin kısıtlanmasını ortadan kaldırmak içindir.''

Baş örtüsünü siyaseti gereği takanlara, laik ve demokratik cumhuriyet ilkelerini tehdit eder mahiyette kullanmak isteyenlere kesinlikle müsaade edilmemesi gerektiğini ifade eden Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasanın bu noktadaki amir hükümleri de saklı kalmak kaydıyla insanlarımız yalnız yüksek öğrenimde özgürce başörtülerini takmalıdır. MHP'nin anayasa teklifi ile girilen süreç bu süreçtir. Ümit ediyorum AK Parti bu defa topluma karşı verdiği sözü yerine getirir yine mazeret üretmez, kaytarmaz ve kaçmaz. MHP'nin getirdiği çözümü kabul eder ve bu sorunu ortadan kaldırmış oluruz. Önümüzdeki hafta bu konuda AK Parti'den sonuç ve çözüm bekliyoruz. MHP olarak biz samimi ve dürüstçe bu sorunun kökünden çözülmesinden yanayız. Başörtüsünü siyasî rant olarak görenlerin önünü kesmek ve bu işi kökünden çözmek için anayasa değişikliğine evet diyoruz. Başörtüsü sorunun halkı germesinden yana değiliz. Biz, başörtüsünün bir siyasî simge olarak cumhuriyetimizin demokratik ve laik yapısını tehdit unsuru olarak kullanılmamasını temin eden bir anayasa değişikliği gerçekleştireceğiz ve siyasî olarak değerlendirilmesinin önünü keseceğiz.''

/ ERDEMLİ

27.01.2008


 

AKP'li Tuna: Partim adına konuşamam

AKP Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Konya Gazeteciler Cemiyetini (KGC) ziyareti sırasında türban konusundaki açıklamalarıyla ilgili olarak, ''Söz konusu açıklama, şahsi görüşlerimdir. Çünkü partiyi temsil etme görevim olmadığı gibi, parti adına açıklama yapma yetkim de yoktur'' dedi.

Tuna, önceki gün KGC'yi ziyareti sırasında başörtüsü konusunda yöneltilen soru üzerine yaptığı açıklamaların bazı medya kuruluşlarında yer alması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Söz konusu görüşlerin partisiyle ilgili olmadığını ifade eden Tuna, şunları kaydetti:

''KGC'yi ziyaretim esnasında AK Parti-MHP yöneticilerinin görüştüğü eğitim hakkı ile ilgili konuda şahsi görüşümün sorulması üzerine verdiğim cevap maksat dışı kullanılmıştır. Söz konusu açıklama şahsi görüşlerimdir. Çünkü partiyi temsil etme görevim olmadığı gibi, parti adına açıklama yapma yetkim de yoktur. 42. Madde'de yapılacak olan değişikliğe kamu hizmetlerinin dahil edilip edilmeyeceği şeklindeki soruya ben, değişikliğin kamu hizmetleriyle ilgili olmadığını, eğitim hakkı ile ilgili olduğunu söyledim. Ancak şahıs olarak yasaksız bir Türkiye'den yana olduğumu, bunun da kendi düşüncelerim olduğunu ifade ettim. Yapılacak olan haberlerin de bu yönlü ele alınması gerekiyordu.''

/ KONYA

27.01.2008


 

İsrail'le bir anlaşma daha

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile İsrail Devleti hükümeti arasında ''Standardizasyon, Uygunluk Değerlendirmesi ve Metroloji Alanında İşbirliği Anlaşması'' onaylandı.

Kudüs'te 7 Mart 2007 tarihinde imzalanan anlaşmanın onaylanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü ve İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanlığı Standardizasyon Komiseri ''işbirliği makamları'' olarak belirlendi. İşbirliği Makamları, gelecekteki iş birliğinin uygulanmasını ve tarafların ticarette teknik engellere ilişkin kaygılarının teatisini ve değerlendirilmesini de içerecek şekilde anlaşmaya ilişkin hususları ele almak üzere, yılda bir kez veya talep üzerine toplanacak olan ''Standardizasyon Koordinasyon Komitesini'' tesis edecek.

Standardizasyon Koordinasyon Komitesi de tarafların uluslararası hak ve yükümlülükleri ışığında, uygunluk değerlendirmesi prosedürleri alanında karşılıklı tanıma imkanını inceleyecek. İşbirliği Makamları ortak faaliyet alanlarında standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi ve metrolojiye ilişkin işbirliğini geliştirecekler. Anlaşma ile ''teknik düzenlemeler, standartlar ve uygunluk değerlendirmesi prosedürleriyle ilgili ticarette gereksiz engellerin kaldırılması, ticarette teknik engellerin kaldırılması ve standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi ve metroloji alanlarında bilimsel işbirliğinin teşviki amacıyla uluslararası standartların ulusal standartlar olarak kabulü, tarafların standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi ve metroloji alanlarında uzmanlaşmış kuruluşları arasında doğrudan ilişkilerin geliştirilmesi'' amaçlanıyor.

Söz konusu anlaşma, tarafların iç mevzuatı uyarınca anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gerekli olan iç hukuki prosedürlerin tamamlandığını diğer tarafa bildiren son diplomatik yazı tarihinde yürürlüğe girecek.

Anlaşma bir yıl süreyle yürürlükte kalacak ve sonrasında akit taraflardan birisi anlaşmayı sonlandırma niyetini Anlaşmanın geçerlik süresinin bitiminden en az 90 gün önce diğer akit tarafa diplomatik yollardan yazılı olarak bildirmediği takdirde aynı süre için kendiliğinden yenilenecek.

/ ANKARA

27.01.2008


 

Kara Kuvvetlerine uzman komando

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, "piyade komando" branşında 3 bin 18 uzman erbaş alacak.

Türk Kara Kuvvetleri, kritik sınıf ve branşlarda uzman erbaş ihtiyacını karşılamak için personel temin edilecek. Geçen yıl bin 540 uzman komando alan Komutanlık, bu yıl da Nisan ayında alınacak uzman erbaş miktarını 3 bin 18 olarak belirledi.

Başvuracak adayların, www.kkk.tsk.mil.tr internet adresinde bulunan Online Başvuru Formunu 16 Mart 2008 tarihine kadar doldurması gerekiyor. İnternet ortamı dışında dilekçe, mektup gibi yöntemlerle yapılacak başvurular kabul edilmeyeceği için bu dilekçelere de cevap verilmeyecek.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, geçen yıl Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığına düzenlenen basın turunda bütün komando tugaylarının ''profesyonel'' olacağını açıklamıştı. Orgeneral Başbuğ 6 komando tugayının tamamının profesyonel askerlerden oluşacağını vurgulayarak, artık yedek subayların sadece iç güvenlik birliklerinde görev alacağını belirtmişti. Bu tugaylarda erlerin de görev almayacağını ifade eden Başbuğ, bunların karşılığı olarak uzman erbaşların görev yapacağını vurgulamıştı.

/ ANKARA

27.01.2008


 

Kar geliyor

Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava tüm yurtta etkili olacak. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yurdun kuzey kesimleri Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek.

Yağışlı hava yarın bütün yurtta etkili olacak. Yağışlar Doğu Karadeniz kıyıları, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun batısında yağmur, yağış alan diğer kesimlerde kar şeklinde olacak.

/ ANKARA

27.01.2008


 

Mardin'de yağmur duâsı

Mardin'de yağış azlığı sebebiyle kuraklık korkusu yaşayan bir grup çiftçi, yağmur duâsına çıktı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yağış azlığı en büyük geçim kaynağı tarım olan bölge halkını endişelendirirken, Mardin Merkeze bağlı Gökçe beldesi ile çevre köylerdeki çiftçiler yağmur duâsına çıktı.

Yağmur duâsına çiftçiler çocukları ile hayvanlarını da getirirken, bazı vatandaşların elbiselerini ters giydikleri gözlendi. Çiftçiler, Gökçe beldesi Yeni Cami imamı Şeyhmus Çelik'in okuduğu yağmur duâsına eşlik etti.

Çiftçilerden Haluk Demircan, her yıl bu mevsimde hububat ekili tarlaların yeşerdiğini ve ürünlerin yaklaşık 10 santimetreye ulaştığını belirterek, ''Ancak kuraklık nedeniyle ürünler hala toprağın altında... Kışın ilk kez yağmur duâsına çıkıyoruz'' dedi.

Bölgenin geçiminin tarıma dayalı olduğunu, herkesin umudunun toprak aldığında bulunduğunu ifade eden Ahmet Çelik, 1 hafta içinde yağış düşmemesi durumunda bu yıl ürün hasadı yapamayacaklarını söyledi.

İl genelinde 1 milyon 118 dönüm ekili alan bulunduğunu ifade eden Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan ise kuraklık tehlikesi yaşadıklarını bildirdi.

Yağış azlığı sebebiyle bölge çiftçisinin ürününde büyük düşüş olacağını anlatan Özkan, ''Bu nedenle hükümetten doğrudan gelir desteğinin bu yıl da devam etmesini istiyoruz. Çiftçimizin yaşanan kuraklık nedeniyle üretimi çok düşük olacağı için ürün desteğinden de yeterince faydalanmamış olacak'' dedi.

Özkan, bölgede kuraklık sorunun çözümünün GAP Projesi'nin tamamlanması olduğunu sözlerine ekledi.

/ MARDİN

27.01.2008


 

Bakan Özak: Yasağı germeden çözeceğiz

Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, laikliğin insanların dini inançlarının gereğini yerine getirmelerini engellemek olmadığını belirterek, başörtüsü yasağını fazla germeden ve halkın istediği şekilde çözeceklerini kaydetti.

Özak, AKP Trabzon İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AKP'nin 7 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, ''5 yıldır tek başına iktidardayız. AK Partili olmanın gururunu, onurunu yaşıyoruz. Ülkemizin demokrasi, ekonomi ve her alanda çıtasını yükseltmeye çalışıyoruz ve bunda da başarılıyız'' dedi. Bakan Özak, başörtüsü konusu üzerinde çok konuşmamak gerektiğini de ifade ederek, şunları söyledi: "Bu konuya anayasanın şu maddesi, bu maddesi olarak değil, insan hakkı olarak bakmak lâzım. Aynı yaşam tarzı, aynı anlayışla erkek kardeşimiz üniversiteye girebiliyor, bayan kardeşimiz ise başörtülü olduğu için giremiyor. Bu nasıl demokrasi, adalet anlayışıdır. Demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletiysek başörtüsü olayına insan hakları açısından bakmamız gerekir. Laiklik, bu tip inançlara eşit seviyede olabilmek ve onların inançlarını yaşatabilmesini sağlamaktır. Aslında laiklik insanların dini inançlarının gereğini yerine getirmelerini engellemek değildir. Bunları yapmayı sağlamak laikliğin ta kendisidir. Çünkü laiklik budur, bunu da iyi anlamak lâzım.''

Toplumda başörtüsü konusunda bir mutabakat olduğunu vurgulayan Bakan Özak, "Mecliste arkadaşlarımızla bir araya gelip bu konuyu çözeceğiz. Burada başörtülüyle örtüsüz yan yana, yanak yanağa oturabiliyor, hiçbir sorun yok. İnşallah bunu çözeceğiz bu da bizim görevlerimiz arasında. Bunu da fazla germeden ve halkın istediği şekilde çözeceğiz'' dedi.

/ TRABZON

27.01.2008


 

TBMM'ye en çok başvuru İstanbul'dan

TBMM Dilekçe Komisyonuna, 23. dönemde en çok başvuru İstanbul'dan yapıldı.

Vatandaşlar, sorunları ve isteklerinin çözüm yeri olarak Meclis Dilekçe Komisyonuna başvurmaya devam ediyor. Komisyona, 21 Ocak itibariyle toplam bin 57 dilekçe gelirken, bu dilekçelerin 903'ü gerekli yazışmaları yapıldıktan sonra karara bağlandı. Bin 57 başvurunun 176'sı kadınlar tarafından yapılırken, mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle 8 dilekçe hakkında ise işlem yapılmadı. 23. dönemde, komisyona en çok İstanbul'daki vatandaşlar başvuruda bulundu. İstanbul'dan 161 vatandaş Komisyona dilekçe ile başvururken, İstanbul'u, Ankara (126 başvuru) ve İzmir (51 başvuru) izledi. Bu illeri ise Mersin (48 başvuru), Antalya (32 başvuru), Kocaeli (28 başvuru), Konya (23 başvuru), Afyonkarahisar (21 başvuru), Bursa (20 başvuru), Adana (19 başvuru), Zonguldak (18 başvuru), Eskişehir (16 başvuru), Isparta, Aydın, Sivas (14'er başvuru), Gaziantep (13 başvuru) takip ediyor. En az başvuru ise 1'er dilekçe ile Tunceli, Çorum, Gümüşhane, Bayburt, Şırnak'lı vatandaşlarca yapıldı.

Dilekçeler hakkında gerekli işlemleri yapmak üzere ilgili bakanlıklara yazı yazan Komisyon, en çok yazışmayı İçişleri Bakanlığı ile yaptı. Dilekçe Komisyonu, İçişleri Bakanlığına 145 yazı yazarken, bu bakanlığı sırasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (85 yazı), Devlet Bakanlıkları (69 yazı), Millî Eğitim Bakanlığı (61 yazı), Adalet Bakanlığı (45 yazı), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (41 yazı) ile Maliye Bakanlığı (32 yazı) izledi.

/ ANKARA

27.01.2008


 

Yasak sürerse, yeni anayasa kadük olur

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, "Başörtüsüne hürriyet sağlanmadıkça yeni anayasa yapılsa bile yarım kalacaktır, kadük olacaktır" dedi.

Memur-Sen'e bağlı Bem-Bir Sen'in 3. Olağan Genel Kurulu başladı. Genel Kurulda konuşan Bem-Bir Sen Başkanı Mürsel Turbay, "dünya değişimi, dönüşümü, özgürleşmeyi yenileşmeyi tartışırken biz ülke olarak askerî darbeleri, insan hakları ihlallerini, laikliği, YÖK'ü, irtica paranoyalarını, başörtüsünü tartışıp durduk. Bu çağda bunları tartışmamalıydık" dedi.

Yeni anayasa çalışmalarının sivil olmasını umduklarını ifade eden Turbay, sivil anayasanın kısır çekişmeler gölgesinde kalmadan, uzlaşı içerisinde, dayatmacı zihniyetin kıskacından kurtarılarak hazırlanması gerektiğini istedi.

Başörtüsü tartışmalarına da değinen Turbay, "Kişilerin eğitim, çalışma ve sosyal hayta yer bulma haklarına müdahale eden, hatta yok eden, kanunsuz, mesnedsiz, dayatmacı, zorba bir zihniyetin ürünü olan ve toplumumuzu biz ya da onlar ikilemine sokan başörtüsü yasağının bir an önce, hem üniversitelerde hem de kamuda eş zamanlı olarak kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Genel kurula katılarak bir konuşma yapan SP Genel Başkanı Recai Kutan, hükümetin ABD ve İsrail ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini aksi halde terörü önlemenin mümkün olamayacağını söyledi. Amerika ve İsrail'in Filistin'de soykırım yaptığını vurgulayan Kutan, "İsrail, Amerika desteğiyle Filistin'de devlet terörü ve soykırım uygulamaktadır. Hükümet ABD güdümlü dış politikadan vazgeçmelidir" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise başörtüsü yasağının mutlaka kaldırılması gerektiğine işaret etti. Aksu, "Başörtüsüne hürriyet sağlanmadıkça yeni anayasa yapılsa bile yarım kalacaktır, kadük olacaktır" dedi.

Dikkatlerin Filistin'e çekilmesi gerektiğini de hatırlatan Aksu, "Katil İsrail, katil Amerika Ortadoğu'dan defol. Bizi rahat bırakın. Bunun hesabını sizden sormazsak namerdiz" diye konuştu.

YENİ ASYA / ANKARA

27.01.2008


 

'Hükümetin yargıya müdahale niyeti yok'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hükümetin yargıya müdahale gibi bir niyeti olmadığını belirterek, ''Türkiye'de eğer vatandaşımızı mutsuz eden alanlar varsa, bazı karanlık noktalar varsa, bunların aydınlatılması, şeffaf bir şekilde tartışılıp, bir çözüm yolu bulunması konusundaki gayretleri yargıya müdahale diye anlarsak, çok yanlış bir anlayış olur diye düşünüyorum'' dedi.

Çelik, hafta sonu çeşitli programlara ve toplantılara katılmak üzere geldiği Bursa'da, partisinin Yıldırım ilçe teşkilâtının onuruna verdiği kahvaltıya katıldı. Bakan Çelik, burada bir gazetecinin, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ''Siyaseti yargıya karıştırmak istiyorlar' yönünde bir açıklaması bulunduğunu belirterek, görüşünü sorması üzerine, ''herkesin konuşmasından memnuniyet duyduklarını'' daha önce ifade ettiğini söyledi. ''Herkes görüşünü açık bir şekilde söylemeli'' diyen Çelik, şöyle devam etti:

''Siyasetin, Hükümetin, AK Parti'nin yargıya müdahale gibi bir niyeti ne bugün ne dün ne de gelecekte olacaktır. Dün de yoktu, bugün de yok, gelecekte de olmayacak. Fakat Türkiye'de eğer vatandaşımızı mutsuz eden alanlar varsa, bazı karanlık noktalar varsa, bunların aydınlatılması, şeffaf bir şekilde tartışılıp, bir çözüm yolu bulunması konusundaki gayretleri, yargıya müdahale diye anlarsak, çok yanlış bir anlayış olur diye düşünüyorum.''

/ BURSA

27.01.2008


 

Sayıştay'ın boş üyelikleri için seçim

Meclis, uzun süreden beri boş olan Sayıştay üyelikleri için seçim yapacak.

Sayıştayın yaklaşık 2 yıldır boş bulunan 7 üyeliği, daha sonrasında emeklilik ve vefat sebebiyle boşalan 5 üyelikle birlikte 12'ye ulaştı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 29 Ocak Salı günü toplanarak boş bulunan 12 üyelik için kendisine bildirilen 48 adayın sayısını 24'e indirecek. Önce 7, daha sonra 5 üyelik için ''Ön Seçim Geçici Komisyonu'' oluşturulacak. Üyelik seçimi, daha sonra Genel Kurul gündemine gelecek. Genel Kurul, Komisyonun belirleyeceği 24 isim arasından 12'sini üyeliğe seçecek. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile görev alanı genişleyen Sayıştay, Başkan ve genel sekreter hariç, 56 üyeli Genel Kurulunda 12 kadronun boş olması sebebiyle sıkıntı yaşıyordu.

/ ANKARA

27.01.2008


 

Sokak çocuklarına devlet sahip çıkmalı

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sokakta çalışan çocuklara yönelik devlet olarak üzerlerine düşeni ihmal etmeden yürütmeleri gerektiğini söyledi.

Sokakta çalışan çocukların rehabilite edilmesi amacıyla İl Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde çalışma yürüten 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezinde incelemelerde bulunan Vali Mutlu, çocukların toplumun geleceği olduğunu ve onlara çok iyi bakılması gerektiğini bildirdi. Mutlu, "Sokakta çalışan çocuklara yönelik devlet olarak biz üzerimize düşeni ihmal etmeden yürütmeliyiz. Diyarbakır'da sokakla ilintili çocuklarımıza yönelik çok güzel çalışmalara yapılıyor" dedi.

/ DİYARBAKIR

27.01.2008


 

Köksal Toptan yarın Mısır'a gidecek

TBMM Başkanı Köksal Toptan, 28 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek İslâm Konferansı Örgütü Parlamenter Birliği (İKÖPAB) 5. Konferansı"na katılmak üzere Mısır'a gidecek.

TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Toptan, Mısır Halk Meclisi Başkanı Fethi Surur'un dâveti üzerine Kahire'de gerçekleştirilecek "İKÖPAB 5. Konferansı"na katılacak. Toptan, yarın Kahire'ye hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenleyecek.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk tarafından 29 Ocak Salı günü onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak olan TBMM Başkanı Toptan ile beraberindeki heyet, 30 Ocak Çarşamba günü "İKÖPAB 5. Konferansı"na katılacak. Toptan'ın İKÖPAB Dönem Başkanı olarak açılış konuşmasını yapacağı konferans, Surur'un konuşması ve divan üyelerinin seçimiyle devam edecek. Surur ile heyetler arası görüşmelerde bulunacak Toptan ve beraberindeki heyet, daha sonra Surur'un onurlarına vereceği akşam yemeğine katılacak. TBMM Başkanı Köksal Taptan, 31 Ocak perşembe günü konferansın "Dördüncü Çalışma Oturumu"na katılacak ve katılan parlamento başkanlarıyla da ikili görüşmelerde bulunacak.

Konferansın kapanış oturumunun ardından Türk-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) Yönetim Kurulu üyeleriyle akşam yemeğinde bir araya gelecek olan Toptan, 1 Şubatta İskenderiye'den Ankara'ya hareket edecek ve Esenboğa Havalimanında basın mensuplarına ziyareti konusunda bilgi verecek.

/ ANKARA

27.01.2008


 

Ümraniye'de 9 araç kunduklandı

Ümraniye'de 9 araç kundaklandı.

Atakent Mahallesi Reşit Paşa Caddesinde, bir sitenin otoparkında bulunan otomobiller, kimliği belirsiz kişilerce benzin dökülerek ateşe verildi. Otoparktaki 12 araçtan 9'u alev alırken, olay yerine gelen Ümraniye itfaiye ekipleri yangını söndürdü. Görgü şahitleri, "araçlara benzin döken 4 kişinin, kırmızı renkli otomobille olay yerinden kaçtığını'' söyledi.

/ İSTANBUL

27.01.2008


 

265 köy yolu kapandı

Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıklarla etkili olan kar yağışı sebebiyle 265 köy yolu ulaşıma kapandı.

Önceki gün başlayan kar yağışı sonrasında zaman zaman etkili olan tipi sebebiyle Kars'ta 138, Erzurum'da 119 ve Bingöl'de 8 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü belirtildi.

Kar kalınlıkları ise Kars'ta 28, Ağrı'da 23, Ardahan'da 20, Erzurum'da 10, Erzincan'da 1 ve Iğdır'da ise 4 santimetre olarak ölçüldü.

Bölgede gece en düşük hava sıcaklıklarının ise sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 18, Erzincan'da 9, Kars'ta 15, Ağrı'da 11, Iğdır'da 8 ve Ardahan'da 15 derece olduğu belirtildi.

Bu arada, meteoroloji yetkilileri, bölgede 28 Ocaktan itibaren 2 gün sürecek yoğun kar yağışı beklendiğini, hava sıcaklıklarında da 2-3 derecelik artış olabileceğini bildirdiler.

/ ERZURUM

27.01.2008


 

Darfurlu çocuklar, Kur'ân bekliyor

İç çatışmaların yaşandığı Sudan'da en çok mağdur olan kesimlerin başında çocuklar geliyor. Çatışmalar sebebiyle kamptan kampa sürüklenen, açlık, susuzluk ve hastalıkların pençesinde kıvranan çocuklar, eğitim de göremiyorlar.

Sudan'ın Darfur bölgesindeki çocuklar, son derece ilkel yöntemlerle bir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar. Bu çocukların defterleri, kalemleri yok ve Kur'ân eğitimi için gereken yazılı materyalleri bulunmuyor.

Kur'ân Kurslarında okuyan çocuklar, Kur'ân Kerim olmadığı için bir sayfayı andıran küçük tahtalar üzerinde Kur'ân öğrenmeye çalışıyorlar. Toprak zemin üzerine bağdaş kurarak Kur'ân-ı Kerim öğrenmeye çalışan çocukların kalemleri de çok ilkel.

Türkiyeli yardım kuruluşları devrede

Darfurlu çocukların yaşadıkları bu sıkıntıya çözüm bulunması için bir çalışma başlatıldı. İHH İnsanî Yardım Vakfı, "Darfurlu Çocuklar için Kur'ân-ı Kerim" kampanyası başlattı. Çocuklar için bölgeden Kur'ân-ı Kerim temin edilecek. Buradan Kur'ân-ı Kerim alıp gönderilmesi yüklü bir masrafı beraberinde getirdiği için Sudan'dan Kur'ân-ı Kerim alınıp Darfur bölgesine gönderilecek. Böylece çocukların ilkel şartlarda eğitim görmelerine bir nebze de olsa son verilmiş olacak.

İç savaş halen devam ediyor

Afrika'nın en büyük ülkesi Sudan'ın Darfur bölgesinde 2003 yılından beri iç çatışma yaşanıyor. 5 buçuk yıldır süren iç savaşta 200 binden fazla kişi öldü. Binlerce kadın tecavüze uğradı. Yanlış politikalar sebebiyle 2,5 milyon kişi evinden oldu. 4 milyon kişi ise insanî yardıma muhtaç duruma düştü. Dünya uzun süren bir sessizlikten sonra Darfur'daki çatışmalara müdahale etti. Ancak mağduriyetler bitmedi. Eğitim, barınma ve sağlık bölgenin en büyük sorunları olarak çözüm bekliyor. Özellikle çocuklar imkânsızlıklar sebebiyle eğitimlerini tamamlayamıyorlar.

27.01.2008


 

Bartın'da kuş gribi uyarıları

Kuş gribi hastalığının görüldüğü Zonguldak'a komşu olan Bartın'da valilik, vatandaşlara hastalık konusunda uyarılarda bulundu.

Bartın Valiliği'nden yapılan açıklamada, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü görevlilerinin bölge halkına hastalık hakkında bilgilendirme yapıldığı bildirildi. Açıklamada, özellikle kanatlı yaban hayvanları başta olmak üzere bütün yaban hayvanları ile temasa geçilmemesi, bunların avlanmaması, şüpheli hayvanlar görüldüğünde ise en yakın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü ve İl sağlık Müdürlüğü kuruluşlarına haber verilmesi istendi.

/ BARTIN

27.01.2008


 

Türkiye nüfusunun "En" leri

Türkiye'de Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, nüfusu en az olan ilk üç il Bayburt, Tunceli ve Ardahan oldu.

Nüfusu en fazla olan ilk üç ilçe İstanbul Gaziosmanpaşa, Adana Seyhan ve Antalya Merkez olurken, nüfusu en az olan ilk üç ilçe ise Konya Yalıhüyük, Bingöl Yayladere ve Kırıkkale Çelebi olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2007 Nüfus Sayımı verilerine göre, nüfusu en fazla olan iller 12 milyon 573 bin 836 kişi ile İstanbul, 4 milyon 466 bin 756 kişi ile Ankara, 3 milyon 739 bin kişi ile İzmir, 2 milyon 6 bin 650 kişi ile Bursa ve 1 milyon 959 bin 82 kişi ile Konya olurken, nüfusu en az olan iller arasında ilk üç sırayı 76 bin 609 kişi ile Bayburt, 84 bin 22 kişi ile Tunceli ve 112 bin 721 ile Ardahan aldı.

Belirlemelere göre en az nüfusa sahip olma açısından bu illeri 118 bin 457 kişi ile Kilis, 130 bin 825 ile Gümüşhane, 168 bin 92 kişi ile Artvin, 174 bin 12 kişi ile Çankırı, 181 bin 758 ile Yalova, 181 bin 866 kişi ile Iğdır ve 182 bin 131 kişi ile Bartın izledi.

İSTANBUL GAZİOSMANPAŞA EN KALABALIK İLÇE

Türkiye'de en fazla nüfusu barındıran İstanbul'un, Gaziosmanpaşa ilçesi de en kalabalık ilçe ünvanını elde etti. Verilere göre, 1 milyon 13 bin 48 kişi ile Türkiye'de nüfusu en fazla ilçe olan İstanbul Gaziosmanpaşa'yı, 1 milyon 7 bin nüfus ile Adana'nın Seyhan ilçesi ve 913 bin 568 nüfus ile de Antalya Merkez ilçe izledi. Sıralamaya göre nüfusu en fazla olan diğer ilçeler, 897 bin 260 kişi ile İstanbul Ümraniye, 848 bin 226 ile İzmir Konak, 843 bin 535 ile Ankara Keçiören, 826 bin 414 ile Diyarbakır Merkez, 825 bin 299 ile Mersin Merkez, 792 bin 189 ile Ankara Çankaya ve 785 bin 392 kişi ile de İstanbul Küçükçekmece ilçesi oldu.

NÜFUSU EN AZ İLÇE KONYA'DA

Son belirlemelere göre Türkiye'de en az nüfusu sahip olan ilçe ise 1.778 kişi ile Konya'nın Yalıhüyük ilçesi oldu. Bu ilçeyi 2 bin 87 kişi ile Bingöl Yayladere ilçesi ve 2 bin 178 kişi ile de Kırıkkale'nin Çelebi ilçesi izledi. Nüfusu en az olan diğer ilçelerden bazılarını ise 2 bin 276 kişilik nüfusu ile Çanakkale Bozcaada, 2 bin 342 kişi ile Rize Hemşin, 2 bin 526 kişi ile Eskişehir Han, 2 bin 608 ile Çankırı Bayramören, 2 bin 699 kişi ile Isparta Yenişarbademli, 2 bin 705 ile Erzincan Otlukbeli ve 2 bin 781 kişi ile de Elazığ Ağın ilçesi oluşturdu.

34 İLİN NÜFUSU ARTTI, 41 İLİN AZALDI

Bu arada, son sayımda Türkiye'de 2000 yılı nüfus sayımına göre 34 ilin nüfusunun arttığı, 41 ilin azaldığı ve 6 ilin nüfusunun da değişmediği tesbit edildi. İlçe bazında ise yine 2000 yılına göre son sayımda, 274 ilçenin nüfusu artarken, 626'sının azaldığı ve 23'ünün değişmediği, köy bazında da 7 bin 674'ünün arttığı, 27 bin 56'nın azaldığı ve 995'inin nüfusunun da değişmediği belirlendi.

/ ANKARA

27.01.2008


 

"Aşure" dostlukları pekiştirdi

Güngören'i sokak sokak dolaşan Belediye Başkanı Ş.Yücel Karaman, vatandaşlara kendi eliyle aşure dağıttı.

Komşu ve akrabalar arasında yaşanan ikram trafiğine, 25 bin kâse aşure ile Güngören Belediyesi de katıldı. Günlerce süren dağıtım esnasında, esnafları, kahvehane ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret eden Belediye Başkanı Ş.Yücel Karaman, Muharrem ayını kutladığı ilçe sakinleriyle sohbet fırsatı da buldu. Vatandaşlar, belediyenin aşure ikramında bulunmasını, memnuniyetle karşıladı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

27.01.2008


 

Nevşehirliler yasağa karşı

Aralarında Yeni Asya Vakfı'nın da bulunduğu Nevşehir Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında; "Bizler Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları olarak halkımızın mağduriyetinden, devletimiz ve milletimizin arasında açılmak istenen uçurumlardan rahatsızlığımızı bildiririz" denildi.

Açıklama şöyle devam etti: "Yıllarca gündemi meşgul eden başörtüsü yasağının acilen sona ermesi için, anayasanın 24. maddesinin yeniden düzenlenerek, keyfi uygulamalarla ülke gündemini meşgul edenlerin ve insanımızı mağdur edenlerin önüne geçilmelidir. Yetersiz ifadeler ve muğlak cümlelerin yerine, kesin ifadeler kullanılarak anayasamızda başörtüsü konusuna topyekûn çözüm getirilmelidir."

Kerim BAĞCI / NEVŞEHİR

27.01.2008


 

Yıldız Teknik Üniversitesi İEEE faaliyetleri

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisleri Klübü (IEEE) 18-22 Şubat tarihlerinde RLC '08 adı altında beş gün sürecek olan ve Yıldız Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesinin ortaklaşa yapacağı elektrik elektronik muhtevalı bir seminerler dizisi düzenliyor.

Seminerde YTU elektronik ve haberleşme mühendisliği, elektrik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği bölümlerinden öğrenci ve akademisyenler, Koç Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, ayrıca İstanbul'da ve Türkiye genelinde IEEE'ye üye üniversitelerin bu bölümlerinden öğrenci ve akademisyenler ağırlanacak.

Ayrıca klüb bünyesindeki bir başka seminerler dizisi İLTEK (İletişim Teknolojileri) Günleri de RLC'den bir hafta sonra gerçekleşecek. RLC Organizasyon Komitesi tarafından yapılan açıklamada, bu seneki organizasyona; Festo, Siemens, Omron ve Phoenix Contact 'tan konuşmacılar katılarak seminer verecek.

/ İSTANBUL

27.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri