Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

"Halk böyle istiyor" diyerek kültürümüzü düşürüyoruz

Sanatalemi.net buluşmalarının 2. si Türkiye Yazarlar Birliği'nin İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirildi. Programa gazetemiz yazarlarından Abdurrahman Şen katıldı. Edebiyatçı, yazar, gazeteci, sinema ve tiyatrocu gibi san'atın bir çok dalında kalem oynatan Abdurrahman Şen, haliyle izleyicilere kısa bir Bâbıâli turu attırdı.

Mehmet Nuri Yardım'ın sunduğu programda konuşan Abdurrahman Şen, "Halk böyle istiyor"un kültürümüzü çok aşağılara çektiğini dikkat çekerek, ardından konuyu dün ve bugün gazetelerde yer alan imlâ hatalarına getirerek şunları söyledi:

"Eskiden bir gazetede görülen imlâ hatası çok ayıp karşılanırdı. Bu gün bunları başyazarlar yapıyor. Ve ben böyle yazıyorum diyor. 10 bin yazar, 10 bin farklı şekilde yazarsa bunu okuyan insanların aklına ne gelir ve bu insanlar bu dili nasıl anlar."

Ülkemizde bazı san'atların özellikle sağ ve muhafazakâr cenahta olanlar tarafından yeterince anlaşılamadığı tesbitinde bulunan Şen, bunun için iki önemli sebep saydı: "1. Marifet iltifata tabidir. Bu alanda emek ve gayret gösterenlerin bu emek ve gayretleri karşılıksız bırakıldı, umutları yıkıldı, iltifat olmayınca da bu umutları yıkılan genç san'atseverler, idealist insanlar kendi köşelerine çekildiler.

2. Toplumda lider ve öncü olarak bilinen insanların bu alanlara gereken kıymeti verme basiretinden yoksun oluşları."

Abdurrahman Şen daha sonra sağda edebiyat ve san'at yapmanın çok zor ve meşakkatli olduğunu dile getirerek Kültür Eski Bakanlarından Fikri Sağların şu tesbitine yer verdi: "Türkiye'de san'at yapmak çok zor. Hele hele sağda iseniz bu zorluk çok daha çetin. Belli bir kesimin bünyesinde san'at yapanların elleri öpülürse sizlerin ayaklarınızı öpmek gerekir."

Ardından söz alan Mustafa Miyasoğlu Abdurrahman Şen ile tanışmasından bahsederken şu ifadeleri kullandı. "Biz kendi dâvâsına bağlı, vurgun insanları kendimizi yakalandığımız gibi yakalıyoruz. İşte Abdurrahman Şen ile böyle tanıştık. Biz onları gözlerindeki mânâdan tanıyoruz."

Son olarak söz alan sinemacı Ali Murat Güven geliş sebebini şöyle açıkladı; "Vefasızlık temasına aykırı davranmamak için geldim. Bana yapılanları beni yetiştirenlere yapmamak için geldim."

Hastalıklı bir gençlik kuşağımız var diyen Güven, muhalif olmaktan söz açarak, "Muhalif olmak güzeldir" dedi ve ardından 2000'lerde ortaya çıkan bir hastalıktan şöyle söz etti. "Bu yıllarda nankörlük, küstahlık ve vefasızlık yaygın bir biçimde görülmeye başladı."

Toplantı son olarak Mehmet Nuri Yardım'ın Abdurrahman Şen'e son çıkan kitabı "Tarihimizin Gülenyüzü" isimli eserini takdim etmesiyle son buldu.

(sanatalemi.net)

27.01.2008


 

Kahvehanelerde 'Bursa' sohbetleri

Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından Bursa Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi kapsamında düzenlenen ilk kahvehane sohbetinde Piremir Mahallesi sakinleri, "kentli olma" konusunda bilgilendirildi.

Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından iki yıldır sürdürülen proje çerçevesinde başlatılan 'Kahvehanelerde Bursa Sohbetleri' başlıklı faaliyet, Bursa'da yaşayan vatandaşların şehirle olan sosyal bağlarını güçlendirmek amacını taşıyor. Piremir Mahallesi Erdoğan Kıraathanesi'nde gerçekleştirilen ilk kahvehane buluşmasında konuşan Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut, 'Yaşadığımız Kent Bursa ve Aidiyet Bilinci' başlıklı sohbetinde kent kültürü, tarihî ve aidiyet bilinci konularını dinleyicilere aktardı. Bulut, "Kentlilik bilinci, kentte yaşayanların önemli konularından biridir. Günümüz insanının en büyük sosyalleşme mekânlarından biri olan kahvehanelerde kentlilik bilinci oluşturma çalışmaları da çok büyük değer taşımaktadır. Bugün ilki gerçekleştirilen etkinliğimizde Piremir Mahallesi'ndeki dostlarımızla bir araya geldik. Sazlı sözlü bol sohbetli buluşmamız keyifli olduğu kadar bilgilendirici nitelik taşıyor" dedi.

Kahvehane sakinlerinin de aktif olarak katıldıkları sohbette, Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut'un Bursa tarihî ve kültürü üzerine sorduğu soruları doğru olarak cevaplandıranlar kravatlarla ödüllendirildi. Eğlenceli anların yaşandığı sohbette, Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Halk Ozanları Çalışma Grubu üyeleri Huzeyfe Şanlı, Enver Ummanoğlu ve Zakir Algül, Bursa üzerine atışmalarıyla vatandaşlardan büyük alkış topladı.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

27.01.2008


 

Sema törenlerine düzenleme

Mevlânâ adının yanlış yerlerde kullanılmasının önlenmesi, sema programlarının yeri, zamanı ve diğer konuları değerlendirmek üzere Vali Osman Aydın'ın talimatıyla çalışma grubu oluşturuldu.

Konya İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, sema törenlerinin gelişigüzel yer ve mekanlarda icra edilmesini önlemek ve semanın ehil kişilerce yapılmasını sağlamak üzere İl Genel Meclisi'nin Ocak ayı birleşiminde, AKP Grup Başkanvekili Erol Küçükbakırcı tarafından sunulan önergenin kabul edildiği hatırlatıldı.

Kabulün ardından önerge hakkında çalışmalar yapılmak üzere konunun Meclis Kültür ve Turizm Komisyonu'na havale edildiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Komisyonun yapacağı çalışmalara esas olmak üzere Vali Aydın'ın talimatıyla, kamu kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşlarımızdan uzman kişilerin de yer alacağı bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verildi. İl Genel Meclisi, Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi, Selçuk Üniversitesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türk Tasavvuf Müziği Korosu Müdürlüğü, TURSAB, Konya Gazeteciler Cemiyeti ve Sivil Toplum Platformu'ndan uzman kişilerin katılımıyla oluşturulan çalışma grubu, Salı günü bir araya gelecek.''

27.01.2008


 

Mesnevî'nin "ebrulî" hali

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) Mesnevi'nin ilk 18 beytini ebru ve talik hatla yapılan bir çalışmayla kitap haline getirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı KOMEK eğitimcilerinin 1 yıl süren ebru, tezhip ve talik hatla yaptıkları bir çalışmayla Mesnevi'nin ilk 18 beytini kitap haline getirerek yayımladı. Bişnev orijinal ismiyle yayımlanan eserin editörlüğünü Sadrettin Kütükçü, tasarımını Amir Candan ve Mümin Temizyürek yaparken, eserde yer alan talik hatları KOMEK hat öğretmeni Mustafa Parıldar, Ebruları KOMEK Ebru Öğretmeni Nilüfer Taban, Cedvelleri Ayşe Kart, Elmas Özakkaya, İsmail Çökük ve Müzeyyen Bişkin hazırladı.

İlk defa 1 yıl süren özel bir çalışmayla kitap haline getirilen ve 5 bin adet basılan Bişnev, Kültür A.Ş'nin kitap satış reyonlarında satışa sunuldu. Eserde yer alan metinlerin tümü İngilizce de yayımlanırken, beyitlerin İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Almanca tercümeleri de yer aldı. Kitap ayrıca www.konya.bel.tr adresinde de bütün muhteva ettiği ve özel görselliğiyle yayımlandı.

27.01.2008


 

Kurtlar Sofrasında Osmanlı

Üç kıt'ada kurduğu hâkimiyetini yüzyıllar boyunca devam ettiren Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyılda içine girdiği dağılma süreci ve bu süreçte meydana gelen olaylara ilişkin bu güne kadar göz ardı edilen gerçekler, Prof. Dr. Vahdettin Engin'in "Kurtlar Sofrasındaki Osmanlı" adlı kitabında okuyucusuyla buluştu.

Prof. Dr. Vahdettin Engin'in, Murat Bardakçı önderliğinde 2002 yılında çıkarılmaya başlanan 'Hürriyet Tarih Dergisi'ndeki yazılarının derlendiği kitap, Yeditepe Yayınevi tarafından yayınlandı.

Bilgi için: 0(212) 528 47 53

27.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri