Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail'in duvarları da yıkılır

İsrailli ve İsrailli-Arap barış örgütlerinin üyeleri ve barış eylemcilerinden oluşan kalabalık bir grup, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınır geçiş noktası Erez'de toplanarak, İsrail hükümetine "Gazze'de ablukayı kaldır" çağrısında bulundu. Grup, getirdiği yiyecek paketlerini, Gazze'dekilere teslim edilmek üzere sınır kapısına yığdı.

Aralarında Guş Şalom, Barış için Kadınlar Koalisyonu, Ev Yıkımlarına Erez'de yapılan protesto ile eş zamanlı olarak Batı Şeria'daki Ramallah'ta ve Gazze'de Meçhul Asker Anıtı önünde de protesto gösterileri düzenlendi.

Ramallah'taki gösteriye, siyah kıyafetli bir grup, Gazze'deki abluka sebebiyle çıkamayıp, vefat eden hastaların isimlerinin yazılı olduğu tabutlarla katıldı. Ablukaya karşı gösterilerin, ABD'de San Francisco ve İtalya'da Roma'da da düzenlendiği bildirildi.

İsrail-Filistin barışının önde gelen destekçilerin, yazar ve barış eylemcisi Uri Avnery (85), Erez'de yaptığı konuşmada, Gazze Şeridi ile Mısır sınırı arasındaki Refah'ta, duvarların yıkılmasına atıfta bulunarak, "3 gün önce burada bir duvar yıkıldı, tıpkı Berlin Duvarı gibi... Tıpkı ırk ayrımı duvarlarının yıkılacağı gibi... Tıpkı

İsrail'deki bütün duvar ve çitlerin yıkılacağı gibi..." dedi.

Avnery, İsrail hükümeti ve ordusunun, İsrail halkı adına 1,5 milyon insanı gayri insanî bir şekilde hapsettiği Gazze'de, bu abluka uygulamasını bütün zalimliğiyle sürdürdüğünü belirterek, "Bu suça katılmayacağız. Ablukadan utanç duyuyoruz" diye konuştu.

Avnery, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalplerimiz (Gazzeli) kardeşlerimizle birlikte, Sderot'un halkıyla birlikte.... Kassam tehdidi durmalıdır. Bu tehdit, göze göz, bir göze yüz göz, bir göze bin göz politikasıyla durmaz. Sonunda hepimiz kör oluruz. Bu tehdit, ancak karşı tarafla, evet, Hamas'la bile konuşularak sona erecek."

İsrailli Ev Yıkımlarına karşı İsrail Komitesi yöneticisi Jeff Halper de Refah'taki duvarların yıkılmasına atıfta bulunarak, Filistin halkının bir kez daha aynı şeyi yaptığını, ılımlı hükümetleri ve uluslararası toplumca terk edildiğinde, özgürlük için kendi kaderini eline aldığını belirtti. Halper, (Gazze'deki) Filistinlilerin duvarı yerle bir ederek, İsrail ile işbirliği yapan Arap hükümetinin uyguladığı ablukayı kırdığını kaydetti.

Erez'deki protestoda, göstericiler, Gazze'deki ablukanın kaldırılmasının yanı sıra İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Ehud Barak aleyhine sloganlar attılar, "İnsanlar, duvarlardan güçlüdür" şeklinde pankartlar taşıdılar.

Gösteriyi düzenleyenlerden Angela Godfrey-Goldstein, Erez'e getirilen yiyecek maddelerinin, Erez'den geçirilerek, Gazze'deki örgütlerin temsilcilerine teslim edileceğini belirtti.

Yaklaşık 3 bine yakın gösterici, daha sonra olaysız şekilde Erez'den ayrıldı.

/ EREZ/İSRAİL

28.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail'in duvarları da yıkılır

  Suharto öldü

  Rift Vadisi kan akıyor

  Gazze-Mısır sınırı Fetih'e bırakılıyor

  Tarihî lider Habaş da tarih oldu

  Obama yine öne geçti

  Kouchner'den Ruanda itirafı


 Son Dakika Haberleri