Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran ve Mısır diplomatik ilişkinin eşiğinde

Son zamanlarda aralarındaki buzları eriten İran ve Mısır'ın, diplomatik ilişki kurmaya ''çok yaklaştıkları'' belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, düzenlediği basın toplantısında, ''Mısır ile diplomatik ilişkilerin başlatılmasına çok yaklaştık'' dedi.

Mısırlı muhatabına mesajını iletmek üzere İran Dışişleri Bakanlığı özel temsilcisinin Kahire'de bulunduğunu bildiren Mutteki, iki ülke arasındaki ilişkilerin ''normal seyrinde'' devam ettiğini belirtti.

Mutteki, Mısır'a giden mesajın içeriğinin ne olduğu ve diplomatik ilişkinin ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntı vermedi.

İran ile Mısır arasındaki ilişkiler, Kahire'nin İran'ın devrik şahı Muhammed Rıza Pehlevi'ye iltica hakkı tanıması ve İsrail ile Camp David barış anlaşmasını imzalaması yüzünden kopmuş, Mısır'ın İran-Irak savaşında Irak'ı desteklemesiyle daha da bozulmuştu.

Mısır'da 6 Ekim 1981 tarihinde dönemin Devlet Başkanı Enver Sedat, 1973 Arap-İsrail Savaşının yıldönümü dolayısıyla düzenlenen askerî geçit töreni sırasında ''Cihat'' üyesi Teğmen Halit İslambuli tarafından öldürülmüş, İslambuli'nin adı İran'ın başkenti Tahran'daki bir caddeye verilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, geçen yıl, Mısır ile diplomatik ilişkilerin başlatılmasından yana olduğunu açıklamış, Kahire yönetimi, daha önce olduğu gibi, İslambuli'nin adının Tahran'daki caddeden kaldırılmasını ve Enver Sedat cinayetinin araştırılmasını şart koşmuştu.

/ TAHRAN

29.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Arap Birliği Gazze'de İsrail'i suçladı

  New York Times'e göre 2016

  Pakistan'da yüzlerce öğrenci rehin

  İran ve Mısır diplomatik ilişkinin eşiğinde

  Hamas sınır mutabakatını tanımıyor

  Kenya'da şiddet durmuyor

  Chavez, anti-Amerikan NATO'su peşinde

  Müşerref Barak'la nükleer silâhları görüştü


 Son Dakika Haberleri