Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Osmanlı Rumeli'de yaşıyor

Osmanlı Devleti'nin Rumeli'de bıraktığı eserleri belgeleyen 'Rumeli'de Osmanlı Mirası' adlı kitabın birinci cildi yayınlandı. İlk ciltte Arnavutluk ve Makedonya anlatılıyor.

Osmanlı Devleti her ne kadar tarih sayfalarında tatlı bir hatıra olarak kalsa da, eserleri ve etkileri ile hüküm sürdüğü bütün topraklarda olduğu gibi Rumeli'de de hâlâ bütün tahrip ve yıkımlara rağmen yaşıyor. Rumeli'de Osmanlı Mirası kitabı bu gerçeği gözler önüne seren önemli bir çalışma olarak kütüphanelerde yerini aldı bile.

Hazinedaroğlu İnşaat Grubu'nun bir kültür hizmeti olarak hazırlattığı Rumeli'de Osmanlı Mirası fotoğraf albümü serisinin birinci cildi tamamlandı. Son zamanlarda yaptıkları kültür projeleriyle dikkatleri çeken üç fotoğraf san'atçısı Ahmet Kuş, Feyzi Şimşek ve İbrahim Dıvarcı bu sefer de Balkanlardaki kültürel mirasımızı belgeleyen önemli bir esere imza attılar. Danışmanlığını Prof. Dr. Haşim Karpuz'un yaptığı Rumeli'de Osmanlı Mirası fotoğraf albümünün giriş kısmında da Prof. Karpuz'un bir giriş makalesi bulunuyor. Albümün ilk cildi Balkanlardaki iki Osmanlı ülkesine Arnavutluk ve Makedonya'ya ayrılmış. Oldukça özenli ve uzun bir çalışmanın ürünü olan Rumeli'de Osmanlı Mirası fotoğraf albümü Türkçe-İngilizce olarak hazırlanmış. Albümün İngilizce çevirilerini ise Umut Yavuz gerçekleştirmiş.

Üç fotoğraf san'atçısının tek tek adreslerine giderek fotoğrafladığı Rumeli'deki Osmanlı eserleri adeta tarihe şahitlik etmesi bakımından oldukça önemli bir kültürel eser olarak karşımıza çıkıyor. Albüm hakkında bilgi aldığımız fotoğraf sanatçısı İbrahim Dıvarcı, "İnsanlığın en büyük medeniyetlerinden biri olan Osmanlı medeniyeti hüküm sürdüğü 600 sene içinde bir çok yerlerde olduğu gibi Rumeli'de de çok önemli eserlere imza atmış. Bu kitapta size Arnavutluk ve Makedonya'daki Osmanlı mimarî eserlerinin günümüze ulaşabilenlerini göstermeye çalıştık" dedi.

Projede yer alan diğer fotoğraf san'atçısı Ahmet Kuş ise, "1364'ten 1912'ye kadar geçen uzun zamanda hakim olduğu bu topraklarda Osmanlı, Rumeli'nin hakimi olduğu gibi aynı zamanda hadimi yani hizmetkârı da olmuştur. Ancak bazı eserler ne yazık ki tahammülsüzlüğün ve hoşgörü eksikliğinin neticesi olarak zaman içinde tahrip edildiler. Bunlardan geri kalanları da tarihi mahzun bir şekilde hatırlatmaya devam etmektedir." dedi.

Feyzi Şimşek ise "Bizim amacımız bu muhteşem geçmişi hatırlatan cami, zaviye, medrese, han, hamam, çeşme, su kemeri, köprü, bedesten ve kaleleri sonsuza dek ölümsüzleştiren bir eser meydana getirmekti." şeklinde konuştu.

Kitabın yayıncısı olan Hazinedaroğlu İnşaat Grubu adına bize açıklamada bulunan grubun yönetim kurulu başkan yardımcısı İlhan Ergelen ise, "Yaptığımız yurt dışı seyahatlerde Osmanlı'nın Balkanlarda ne kadar önemli eserler meydana getirdiğine şahit oluyorduk. Hazinedaroğlu İnşaat Grubu olarak bu eserlerin ölümsüzleştirilmesine bir katkıda bulunmak istedik ve böyle bir albüm çalışması yapma kararı aldık. Albümün birinci cildi için fotoğraf san'atçılarımız Arnavutluk ve Makedonya'ya gittiler ve özenli bir çalışma sonucu birinci cilt tamamlandı. Önümüzdeki süreçte de albümün devamı gelecek" dedi.

Titiz bir çalışmanın eseri olan ve içinde yüzlerce vesika niteliğinde fotoğraf barındıran Rumeli'de Osmanlı Mirası adlı albüm Hazinedaroğlu İnşaat Grubu'nun kültür yayınları arasından temin edilebilir.

Yeni Asya / İSTANBUL

30.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  "Mizah en çok baskıcı dönemlerde gelişir"

  Salih Memecan Yeşilay için çizecek

  Göç yolda müzakere edilir

  Osmanlı Rumeli'de yaşıyor

  Osmanlı'da mücevher geleneği


 Son Dakika Haberleri