Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Artık, ‘İslâmî terör’ yok

Londra - The Guardian gazetesinin dün manşetinden duyurduğu haberine göre, İngiliz hükümeti, gazetenin ifadesiyle ‘’terörden söz ederken, Müslümanları rahatsız etmekten kaçınmak için kullanılacak ifadelere’’ ilişkin bir kılavuz hazırladı.

Hükümetin sözde ‘’terörle savaş’’ gibi saldırgan söylemlerin terk edilmesi kararının bir yansıması olan bu adımla, kamu çalışanlarına İslâmcı aşırılık ya da cihad, köktendincilik gibi ifadeleri kullanmamaları uyarısında bulunuldu.

İslâmla terörizm arasında açık bir bağlantı bulunduğu imasından kaçınmak için, şiddet içeren aşırılık ve cani suçlular ya da haydutlar gibi ifadeler kullanılacak.

Guardian’a göre, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan kılavuz, terörle mücadele faaliyetleri yürüten birimleri, değerler mücadelesi ya da fikirler savaşı gibi söylemlerin, genelde uygarlıklar ya da kültürler arası savaş gibi algılandığı konusunda da uyarıyor. Bunun yerine ortak değerler fikrinden söz etmenin daha etkin olduğunun altını çiziyor.

/ LONDRA

05.02.2008


 

İngilizler Holmes’i gerçek sanıyor

Yapılan bir araştırmada, İngilizler’in yüzde 58’inin, Sir Arthur Conan Doyle’un 1887’de oluşturduğu dedektif Sherlock Holmes karakterinin gerçekten varolmuş bir kahraman olduğuna inandığı ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, 3 bin katılımcının yüzde 47’si, 1189-1199’da hüküm sürmüş Aslan Yürekli Richard’ın yalnızca öykü kitaplarında var olduğu ve hiçbir zaman İngiltere Kralı olmadığı kanısında. Katılımcıların yüzde 23’ü de, Winston Churchill’i düşsel bir kahraman olarak nitelendiriyor.

/ LONDRA

05.02.2008


 

İsrail’de şehadet saldırıları yeniden başladı

İsrail’de son şehadet saldırısının üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra bir şehadet saldırısı düzenlendi. İsrail’in nükleer santralinin bulunduğu Dimona şehrinde meydana gelen bombalı saldırıda 3 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

Patlamanın, nükleer tesislere yakın olmadığı kaydedildi.

İsrail polisi, saldırının iki kişi tarafından gerçekleştirildiğini; ancak sadece bir tanesinin üzerindeki bombaları patlatmayı başarabildiğini açıkladı. Haaretz gazetesi, diğer saldırganın İsrail polisi tarafından vurularak etkisiz hale getirildiğini belirtti. Saldırganın üzerindeki bombanın da uzmanlar tarafından etkisiz hale getirildiği kaydedildi. İsrail’de otoriteler, Mısır ve Gazze arasındaki sınırın yıkılmasının ardından ve yüz binlerce kişinin Mısır tarafına geçerek Gazze’ye geri dönmesinin ardından alarma geçirilmişti.

İsrail, Gazzelilerin sınır duvarını yıkarak Mısır’a girmeleriyle Hamas’ın da ileri teknoloji ürünü silâhlar elde ettiğini öne sürmüş, İsrail İç İstihbarat Örgütü Şin Bet de Hamas’ın yaklaşık iki hafta açık kalan sınırdan modern silâhlar da dahil çok sayıda mühimmatı Gazze’ye soktuğunu iddia etmişti.

İsrail’de sonşehadet saldırısı, 29 Ocak 2007’de güneyde Kızıldeniz kıyısında bulunan Eylat kasabasında düzenlenmişti. Saldırıda 3 kişi ölmüştü.

İsrail, bu dönemde ise çok sayıda şehadet saldırısı girişimini önlediğini açıklamıştı.

İsrail’deki saldırıyı

El Aksa Şehitleri üslendi

Bu arada, İsrail’in Dimona kentinde düzenlenen ve 3 kişinin öldüğü intihar saldırısını El Aksa Şehitleri Tugayı üslendi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih grubundan bir yetkili, saldırıyı El Fetih’in silahlı kanadı olan El Aksa Şehitleri Tugayı’na bağlı Filistin Ordusu adlı bir grubun düzenlediğini açıkladı.

/ DİMONA

05.02.2008


 

Koalisyon yine ‘yanlış’ hedefi vurdu

Afganistan’da bir Taliban komutanının hedef alındığı hava saldırısında, aynı aileden 7 kişi öldü.

Ferah vilayeti Emniyet Müdürü General Haybas Şirzai, hava saldırısında bölgedeki Taliban komutanı Molla Malang’ın hedef alındığını, ancak bu kişinin ölenler arasında olmadığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir başka yetkili, ölenlerin Taliban komutanının ailesinden olduğunu belirtti.

/ KABİL

05.02.2008


 

Yine "yanlışlıkla" sivil katliamı

Amerika Birleşik Devletleri ordusu, Bağdat’ın güneyinde bir kasabada düzenledikleri baskınlar sırasında, biri çocuk dokuz Iraklı sivili yanlışlıkla öldürdüklerini kabul etti.

Amerikan ordusu Bağdat’ın güneyinde kapsamlı bir hava operasyonu düzenlemişti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan bir ordu sözcüsü, sivillerin ölümünün Cumartesi günü başşehrin 50 kilometre güneyindeki İskenderiye kasabasında yaşandığını söyledi.

/ WASHINGTON

05.02.2008


 

Belgrad’ta Moskova kaybetti, Brüksel kazandı

Sırbistan’da yapılan seçimlerden cumhurbaşkanı Boris Tadiç zaferle çıktı. Seçimlere katılım yüksek olduğu bildiriliyor

Tadiç, katılımın yüksek olduğu seçimde oyların yüzde 51’ini alırken, rakibi Tomislav Nikoliç yüzde 47’de kaldı. Zafer konuşmasında seçimleri kazanmış olmasının Sırbistan’ın büyük bir Avrupa demokrasisi olduğunu gösterdiğini vurgulayan Tadiç, ülkesinin bütün komşularıyla barış içinde yaşamak istediğini ama saygı beklediğini de vurguladı. Aşırı milliyetçi aday Tomislav Nikoliç de katılım oranının 2000 yılından bu yana ek yüksek düzeyde olduğu seçimlerde ilk sonuçların açıklanması ardından yaptığı açıklamada, zaferi nedeniyle Tadiç’i kutladı.

Avrupa Birliği’nden Sırbistan’daki seçim sonuçlarına ilk tepki dönem başkanı Slovenya’nın başbakanı Yanez Yansa’dan geldi.

Yansa Tadiç’i kutladı ve ve Sırbistan’ın tam üyelik sürecinin hızlandırılması için çalışılacağını söyledi.

/ LONDRA

05.02.2008


 

Nicolas Sarkozy, baş aşağı gidiyor

Fransa’da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, cumartesi günü eski top model Carla Bruni ile evlenen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin popülaritesinin hızla düştüğünü ortaya koydu.

‘’LH2’’ isimli kamuoyu araştırma şirketi tarafından düzenlenen anket, Sarkozy’nin arkasındaki halk desteğinin son bir ay içinde 13 puan düşerek yüzde 41’e indiğini gösterdi. Fransız seçmenlerin büyük bir kısmı, Sarkozy’nin, alım gücü, ekonomik büyüme ve işsizlik sorununun çözümü konusunda başarısız olduğu görüşünde. Yine aynı araştırmaya göre, Fransızların yüzde 76’sı da Sarkozy’nin özel yaşantısını teşhir etmekten kaçınmamasını onaylamıyor.

/ PARİS

05.02.2008


 

Çad’da isyancılar püskürtüldü

Çad’ın başşehri N’djamena’da bulunan isyancı güçler haftasonu meydana gelen şiddetli çatışmaların ardından kentten püskürtüldü.

Yabancılar Çad’dan tahliye ediliyor. Cumartesi günü kente baskın düzenleyen isyancılar, yeni bir saldırı gerçekleştireceklerini söylüyor. İsyancılar ayrıca yabancıların tahliye edilmekte olduğu havaalanına saldırı düzenlemekle tehdit ediyor. Yardım görevlileri, yüzlerce kişinin yaralandığını, kentte yağma olayları yaşandığını bildirdi.

/ N’DJAMENA

05.02.2008


 

Benazir katillerini teşhis etmiş

Pakistan’da 27 Aralıkta öldürülen eski Başbakan Benazir Butto, anılarında kendisini dört grubun öldürmek istediği yönünde uyarıldığını anlatıyor.

Butto, bir bölümü Sunday Times gazetesinde yayımlanan anılarında, ekim ayında Pakistan’a dönmeden önce Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref hükümeti ile “davasını destekleyen yabancı bir Müslüman hükümetin” kendisine bu durumla ilgili haber verdiğini belirtiyor. Butto, “Müşerref rejimi ile yabancı bir Müslüman hükümet, dört intihar eylemcisi ekibinin beni öldürmeye teşebbüs edeceğini söyledi” diyor. Benazir Butto, bu grupların, Pakistanlı yerel aşiret lideri Beytullah Mahsud’un gönderdiği ekipler, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in oğlu Hamza Bin Ladin, Lal Mescid militanları ve Karaçi’de üstlenmiş bir militan grubu olduğunu söylüyor.

/ LONDRA

05.02.2008


 

İran, yerli uydusunu üretti

İran, ilk yerli yapımı uzaya uydu gönderme sistemini deneyecek.

İran’ın ilk uzaya uydu gönderme sistemi dün, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bazı bakanlar ve üst düzey yetkililerin de katıldığı törenle tanıtıldı. “Sina-1” adlı ilk araştırma uydusunu Rusya’nın işbirliğiyle Ekim 2005’de uzaya fırlatan İran, kendi yapımı “Omid” (Ümit) adlı ilk yerel uyduyu uzaya fırlatmayı planlıyor.

/ TAHRAN

05.02.2008


 

Maliki, ABD ile pakt kuruyor

Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabbağ, Washington ile Bağdat arasında uzun dönemli stratejik ilişkilere temel oluşturacak bir pakt ile ilgili olarak, Amerikalı yetkililerle müzakerelerin bu ay başlayacağını söyledi.

El Dabbağ, Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ile Talabani’nin iki yardımcısı ve önde gelen siyasî grupların liderlerinin Irak-ABD paktını ele almak üzere bir araya geldiklerini bildirdi. El Dabbağ, Amerikalı yetkililerle müzakerelerinse bu ayın üçüncü haftasında başlayacağını ifade etti, ancak kesin tarih vermedi. Dabbağ, “Bu anlaşma Irak’a ekonomik, güvenlik, siyasi, diplomatik çıkarlar sağlayacak ve Amerikan halkıyla sempatik bir ilişki kuracaktır” diye konuştu.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de söz konusu paktın temmuz ayına kadar tamamlanacağını ümit ettiğini söyledi. ABD-Irak paktıyla ilgili olarak Amerikalı yetkililer herhangi bir yorumda bulunmadı, ancak ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, geçen ay Reuters ajansına verdiği demeçte, böyle bir paktın yıllar, hatta on yıllar boyunca ikili ilişkilerin çatısını belirleyeceğini belirtmişti.

Irak Başbakanı Maliki ile ABD Başkanı George Bush, pakt ile ilgili müzakerelere yön verecek bir ilkeler deklarasyonunu kasım ayında imzalamışlardı.

/ BAĞDAT

05.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri