Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Umut bahar yağmurunda

Küresel ısınma sebebiyle bütün dünyada buğday rekoltesinin azalması sonucu buğday fiyatları artınca, Türk çiftçisi, şimdiden rekolteyi doğrudan etkileyecek Nisan-Mayıs yağışlarını düşünmeye başladı.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, tüm dünyada kuraklık sebebiyle buğday fiyatlarında artış gözlendiğini, bunun ülkede de buğday üretiminin önemini artırdığını söyledi. Türkiye’nin hem kendi ihtiyacını karşılamak hem de ihraç etmek için kaliteli buğdaya ihtiyaç duyduğunu ifade eden Mülayim, 2007 yılı güz ekim dönemiyle ilgili önemli sorun görünmediğini, ancak sertifikalı tohumluk satışlarının, fiyatların yüksek oluşu ve tohumluk desteğinin zamanında ödenmemesi sebebiyle bir önceki yıla göre biraz düşük olduğu duyumunu aldıklarını belirtti.

Prof. Dr. Mülayim, toprağa atılan tohumun yeşermesi için gerekli olan sonbahar yağışlarının yeterli düzeyde olduğunu, kış döneminde şiddetli donlardan bitkinin zarar görme riskinin de kar yağışı sebebiyle azaldığını ancak, don zararı konusunda şimdiden bir şey söylemenin zor olduğunu anlattı. Asıl verimi düşüren etkenin, Nisan-Mayıs yağışları olduğunu belirten Mülayim, ‘’Ekinler başağa durduğu zaman yağacak bahar yağışlarının, ne oranda olacağını şimdiden tahmin etmemiz zor. Dünyada geçen yıl hububat üretiminde genel bir azalma görülmüştü. Geçen yılki kuraklık sebebiyle buğdayda rekoltenin ülke genelinde yüzde 14.4 oranında azaldığı açıklandı. Rekolteyi yine Nisan-Mayıs yağışları belirleyecek. Umarız bu bahar beklenen yağış zamanında düşer, hem çiftçi kazanır, hem ülke ekonomisine ek yük gelmez’’ diye konuştu.

“BAHARDA YAĞMAZSA ÇİFTÇİ

İÇİN FELÂKET OLUR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur ise bugünlerde Türkiye genelinde istenilen oranda yağış düştüğünü, bunun çiftçiyi bereketli bir hasat dönemi için umutlandırdığını söyledi. ‘’Eskiden çiftçimiz için fiyat önemliydi, küresel ısınma nedeniyle artık yağış miktarı daha önemli’’ diyen Hepokur, “Bahar ayındaki yağışlar iyi olursa, Türkiye’nin açığını kapattığımız gibi dünyadaki buğday üretim açığının kapatılmasına bile katkı sağlayabiliriz. Baharda istenen yağış düşmezse, işte o zaman çiftçi için felâket olur’’ diye konuştu.

/ KONYA

05.02.2008


 

Ekonomik kırılganlık devam ediyor

Gedik Yatırım Danışmanı Serkan Balcı, ekonomik kırılganlığın devam ettiğini, ancak daha stabil bir ortamda bulunulduğunu kaydetti.

Balcı, piyasalara ilişkin piyasalarda son dönemlerde yurt dışı kaynaklı ciddî problemler olduğunu, 42.000 destek seviyelerine kadar düşüş yaşandığını hatırlattı. Balcı, önemli bir şok gelişme olmadığı sürece bu seviyenin kırılacağını düşünmediğini söyledi. Borsanın haftaya yükselişle başladığını, bin puana yaklaşan yükselişlerin görüldüğünü kaydeden Balcı, bu yükselişte özellikle FED’in önce 0,75, ardından 0,50 puanlık faiz indirimlerinin etkili olduğunu, Microsoft’un Yahoo’yu satın almak için verdiği teklifin de piyasaların moral depolamasını sağladığını anlattı.

Balcı, Borsa’da 46,000-48,500 bandının ilk satış fırsatı olarak görülebileceğini belirterek, ekonomik kırılganlığın sürdüğünü, ancak daha stabil bir ortamda bulunulduğunu dile getirdi. ‘’Borsa’da yukarı çıkış hareketi devam edecek’’ diyen Balcı, olağanüstü şeyler olmazsa 48.000 seviyelerinde satışlarla karşılaşılabileceğini söyledi.

/ İSTANBUL

05.02.2008


 

İthalatın yarısı 5 ülkeden

Türkiye 2007’de, 169,9 milyar dolarlık ithalatının yüzde 42,6’sını, 5 ülkeden yaptı. Beş ülkeden ithalat toplamı 72,4 milyar doları bulurken, Türkiye’nin ithalatında Rusya, Almanya ve Çin ilk 3 sırada yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, Türkiye geçen yıl Rusya’dan yüzde 32 artışla 23,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirirken, Almanya’dan yüzde 18,8 artışla 17,5 milyar dolarlık, Çin’den yüzde 36,8’lik artışla 13,2 milyar dolarlık ithalat yaptı.

Rusya’nın Türkiye’nin ithalatındaki payı yüzde 13,8 , Almanya’nın yüzde 10,3 , Çin’in ise yüzde 7,8 olurken, 2006 yılında Rusya’dan 17,8 milyar dolarlık, Almanya’dan 14,8 milyar dolarlık, Çin’den 9,7 milyar dolarlık ihracat yapılmıştı. Türkiye 2007 yılında İtalya’dan yüzde 15 artışla 9,9 milyar dolarlık, ABD’den yüzde 30,1 artışla 8,1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. İtalya’nın ithalattaki payı yüzde 5,9 , ABD’nin payı yüzde 4,8 oldu.

Türkiye’nin ithalatında ilk sıralarda yer alan diğer ülkelere bakıldığında, Fransa’dan yüzde 8,2 artışla 7,8 milyar dolar, İngiltere’den yüzde 6,5’lik artışla 5,5 milyar dolar, İspanya’dan yüzde 13,3 artışla 4,3 milyar dolar, İran’dan yüzde 17,5 artışla 6,6 milyar dolar, Japonya’dan da yüzde 15,1’lik artışla 3,7 milyar dolarlık ithalat yapıldı.

/ ANKARA

05.02.2008


 

İhracatta rekor artış

Otomotiv ihracatı hızlı artış trendini Ocak ayında da sürdürdü.

Büyük bölümü otomobil olmak üzere taşıtlardan oluşan ana sanayii ihracatı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 99 artarak, 1 milyar 360.3 milyon dolara yükseldi. Yan sanayi ihracatının aylık tutarı da yüzde 64’lük artışla 638.2 milyon oldu. Böylece sektörün Ocak ayındaki toplam ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 86 artışla 1 milyar 998.5 milyon dolara ulaştı.

/ ANKARA

05.02.2008


 

Emekli aylığınızı ücretsiz hesaplayın

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Müfettişi Ali Tezel, açtığı web sayfasında emekli aylıklarını hesaplıyor.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar ve ya emekli olanlar için emekli aylığı hesaplama modülü www.alitezel.com web sayfasında hizmete açıldı. Emekli aylığını öğrenmek isteyenler, Emekli Aylığı Hesabı başlıklı bölümden emekli olacakları sosyal güvenlik kuruluşunun üzerine tıklıyorlar. Sonra açılan bölüme bilgilerini girerek emekli aylığını hesaplayabiliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

05.02.2008


 

Yüksek vergi kayıtdışına itiyor

Yeminli Malî Müşavir Recep Kiraz, müteşebbislerin mevcut yasalar ile ya kayıtdışına ya da ülke dışına itildiğini söyledi.

104.4 frekansından yayın yapan Bizim Radyo’da Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşçı’nın sunduğu Reel Sektör programına konuk olan Recep Kiraz, sosyal güvenlik reformu, kayıtdışılık, vergi yasaları gibi konulardaki sorulara cevap verdi. Müteşebbislerin mevcut yasalar ile ya kayıtdışına ya da ülke dışına itildiğini kaydeden Kiraz çözüm için ise şunları söyledi; “Kayıtdışılığın nasıl giderileceği bilimsel araştırmalarla tesbit edilmiş durumda. Belli politikalar dahilinde çember daraltılarak çalışanların kayıt içerisine alınması sağlanıyor. Geçiş sırasında vergi oranlarının yüksekliği, otomatik olarak işverenleri yurt dışına çıkarmaya veya kayıt dışında çalıştırmaya zorluyor. Niye? Ücretler üzerindeki vergi ve SSK yükü çok yüksek. Ne yapıyorsunuz bu sefer? İşverenler çalıştırdıkları personeli tam sigortalı gösteremiyorlar, gösterseler işçilerine verdikleri ücret kadar rakamı da devlete vermek zorundalar. İşverenlerin bu maliyetlerle ayakta kalmaları mümkün değil, mecburen vergileri, SSK yüklerini düşük göstermek zorunda kalıyorlar ve işletmeyi kayıtdışılığa yöneltiyorlar. Veya bu SSK yüklerinin yine fazlalığı, (birazda nizamî çalışmak isteyenler) bu yüklerin olmadığı vergi oranları daha az olan, düşük veya hiç olmayan yatırım teşviklerinin çok olduğu ülkelere gidiyorlar.”

Burak Özdabak / İSTANBUL

05.02.2008


 

Makine, ihracatta liderliğe oynuyor

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, makine sektörünün, 4-5 yıl içinde otomotivi geçerek, ihracatta liderliği ele alacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Dalgakıran, Türkiye’nin teknoloji üretmediğini, satın aldığı teknolojiyle üretim yaptığını belirterek, teknoloji üretimini üstlenecek baş aktörün, makine sektörü olduğunu söyledi. Sektörün, geçen yıl yüzde 37’lik artışla 9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Dalgakıran, şöyle konuştu: ‘’İlk defa makine sektöründeki ihracattaki artış yüzde 37’ye ulaşırken, ithalattaki artış yüzde 19’lar civarında oldu. İhracat artışı çok daha yüksek yani. Makası da yavaş yavaş kapatmaya başladık. Makine ve aksamları, Türkiye’nin ihracatı en hızlı artan sektörü konumunda. Makine sektörünün, 4-5 yıl içerisinde otomotivi geçerek, ihracatta liderliği ele alacağını tahmin ediyoruz.”

/ BURSA

05.02.2008


 

Otomotiv, 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi

Otomotiv sanayi geçen yıl, 3 milyar 505 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Otomotiv Sanayii Derneğinden (OSD) yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yer verildi.

Açıklamaya göre, GTİP 87.00 kapsamındaki motorlu kara taşıt araçları ile bunların aksam ve parçaları dış ticaretinde, 2007 yılında 12 milyar 397 milyon dolar ithalata karşılık, 15 milyar 902 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Bunun sonucu, 2007 yılında dış ticaret dengesinde 3 milyar 505 milyon dolar fazla verildi. Açıklamada ayrıca, otomotiv ürünleri dış ticaretinde 1996-2000 döneminde dış ticaret açığının 13 milyar 735 milyon dolar olduğu, 2001-2007 döneminde ise 2 milyar 520 milyon dolar dış ticaret fazlası oluştuğu bildirildi.

/ İSTANBUL/ANKARA

05.02.2008


 

Ücretsiz turizm sertifikası programı

Ankara Üniversitesi (AÜ) ve Magic Life’ın işbirliğiyle "Turizm-Otelcilik ve Rekreasyon Mesleki Eğitim Sertifikalı Programı’’ gerçekleştirilecek.

Türk turizminde ilk olan ve sektöre eğitimli iş gücü yetiştirmek amacıyla bu ay başlayacak projede eğitimler ücretsiz olacak.

Turizm sektörünün önündeki engellerden biri olan "yetişmiş ve sürekli eleman’’ açığını kapatmak amacıyla "Kendi personelini kendin yetiştir’’ sloganıyla yapılacak proje çerçevesinde, otelcilik alanında meslekî eğitime yönelik potansiyel iş gücü kaynaklarına ulaşmak ve eğitmek hedefleniyor.

Projede, istihdam oluşturmanın yanı sıra mevcut insan kaynağını geliştirmek üzerine bir sistem de hayata geçecek. Proje, ücretsiz olarak bu sektörde çalışmak isteyen herkese açık olacak.

/ ANKARA

05.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri