Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Özgür üniversite hepimizin görevi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine atanan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, ‘’Üniversiteleri özgürce konuşan, tartışan, farklı herkesin orada bulunmaktan zevk duyacağı özgürlük ortamına kavuşturmamız gerekiyor. Bu hepimizin görevidir” dedi.

Günay, yaptığı açıklamada, Türkiye’de üniversitelerin birikmiş ve ertelenmiş çok sayıda sorunu olduğunu, uzun süreden beri yüksek öğretim konusunda bekleme ve erteleme yaşandığını söyledi.

Günay, bazı kişilerin, bazı söylemleri o kişiyi zora sokmak için çarpıtarak yansıttığını, kişilerin ne söylemek istediğini doğru anlayıp eleştiri yapılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

‘’İnsanların söylediğinin bir kenarından bir şey alıp onu abartarak yanlış sonuçlara ve yorumlara varılıyor. Bu da toplumda ve insanlar arasındaki güven zayıflığından kaynaklanıyor. Birbirimize biraz daha güvenmemiz lâzım. Üniversiteleri özgürce konuşan, tartışan, farklı herkesin orada bulunmaktan zevk duyacağı özgürlük ortamına kavuşturmamız gerekiyor. Bu hepimizin görevidir. Türkiye’ye hizmet böyle olacaktır. Bu dönemde YÖK’e önemli görevler düşüyor.’’

Üniversiteyle toplum arasındaki gerilimi ve çatışmayı durdurmanın herkesin görevi olduğuna dikkati çeken Günay, şöyle konuştu:

“Üniversiteyle toplum arasındaki güven bağlarını tekrar kurmamız, kavga ve gerilim ortamını sona erdirmemiz gerekiyor. Bunun için karşılıklı güven oluşması şart. Üniversitelerdeki gerilim ve tartışmalar, öğretim üyelerini birbirine yabancılaştırıyor. Toplumla üniversitelerin de birbirlerine yabancılaşmasına yol açılıyor. Dolayısıyla sosyal sermayemiz zayıflıyor. İnsanlar arasında güven, birlikte iş yapabilme becerisi ve yeteneği, karşılıklı sevgi ve saygı varsa sosyal sermaye de daha yüksek oluyor. Dolayısıyla gerilimler toplumda hem yetişmiş insan gücü, hem de sosyal sermaye olarak insan yetiştirmekle görevli üniversitenin fonksiyonlarına zarar veriyor.’’

REKABETÇİ ÜNİVERSİTELER OLSUN

Türkiye’nin çekişmelerden ve tartışmalardan bir şey kazanamayacağını anlatan Günay, sözlerini şöyle tamamladı: “Çok kısır, derinliksiz bir tartışma alanına sürükleniyoruz. Bundan süratle çıkmamız gerekiyor. Toplumdaki gerilimleri, çekişmeleri, düzeysiz tartışmaları bitirmeliyiz. Avrupa’nın hiçbir üniversitesi kendini beğenmiyor. Avrupa’nın bütün entelektüel ve akademisyenleri kafa kafaya verdiler, 2010 yılına kadar dünyanın en rekabetçi üniversitelerini kurmaya çalışıyorlar. En ince ayrıntıları bile tartışıyorlar. Böyle bir çaba içindeler. Bizim de hiç vakit kaybetmememiz lâzım. Türkiye gerçekten insan gücü, nüfusu ve ekonomisiyle sıçrama noktasına gelmiştir. Bu dönemi de çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.”

/ ZONGULDAK

06.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bahçeli: Anıttepe ile Kocatepe’yi MHP bağlar

  Tartışmalar siyasî zeminde sürüyor

  Başörtüsü Genel Kurul’da

  DTP: Yasağın kalkması yönünde oy kullanacağız

  Baykal'a göre, örtünme İslâmın icabı değil

  Yasakçılar da sanal âlemde

  İkinci “Solingen” istemiyoruz

  Rektör Parlak’a suç duyurusu

  YÖK Genel Kurulu yarın toplanıyor

  Türkiye dine güveniyor

  TÜSİAD: Türk halkının ilgisi AB’ye bağlı

  Hak-İş: Özgürlükçü yol sabote edilmesin

  Özgür üniversite hepimizin görevi

  Kuş gribi Sakarya’da

  ‘Alo 183’ü kullanan yok

  İlk cemreye 2 hafta kaldı

  Benzinci robot

  İstanbul ve Ankara’da sis

  Türkiye’de sigara yılda 100 bin can alıyor

  50 engelliye akülü tekerlekli sandalye


 Son Dakika Haberleri