Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Devletin kaynağı opera ve baleye gidiyor

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Erzurum Bölge Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2008 yılı bütçesinden kültür varlıkları ve müzelere ayrılan kaynağın, opera, bale ve tiyatroya ayrılan kaynağın yarısı kadar olduğunu belirterek, “Devlet, opera ve bale sanatçılarına sahip çıktığı kadar kültür varlıklarını da sahiplenmeli” dedi.

Prof. Dr. Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2008 yılı bütçesinden kültür varlıkları ve müzelere 122 milyon 700 bin 447 YTL, opera, bale ve tiyatro için ise 213 milyon 305 bin YTL kaynak tahsis edildiğini kaydetti.

Devletin, kültür varlıkları ve müzelere, opera, bale ve tiyatroya ayırdığı bütçenin yarısı kadar kaynak tahsis ettiğini belirten Gündoğdu, şunları söyledi:

“Devlet, opera ve bale sanatçısına sahip çıktığı kadar kültür varlıklarını da sahiplenmelidir. Bakanlık bütçesinden kültür varlıklarına ayrılan kaynak opera, bale ve tiyatroya ayrılan kaynağın en az 2 katı olması gerekirken, yarısı kadar olması çok büyük bir yanlıştır. Bu, kültür varlıklarına olan ilgisizliği en açık şekilde gösteriyor.”

“KÜLTÜR VARLIKLARI GİDEREK

YOK OLMAKTADIR”

Gündoğdu, devletin son yıllarda kültür varlıklarına olan ilgisinin arttığını, ancak yetersiz kaldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Medeniyetler beşiği olarak bilinen Anadolu coğrafyasında binlerce kültür varlığı bulunmaktadır. Tarihi 12 bin yıl öncesine kadar bilinen inanılmaz sayıda kilise, cami, medrese, han, hamam, imaret, çeşme ve benzeri tarihi varlıklar bulunmaktadır. Son 15 yılda yapılan yasal düzenlemelerle bu tarihi ve kültür varlıkların korunması için ciddi tedbirler alındı. Ancak şimdiye kadarki ihmal, bakımsızlık, sahiplenmeme ve değerlendirilmemesi nedeniyle birçoğunun çok ciddi şekilde harap olmasına ve ortadan kalkmasına neden olmuştur.”

“ARKEOLOJİK KAZILARDA

BAKANLIĞIN PAYI ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE”

Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Anadolu’da yer üstündeki tarihi varlıklardan çok daha fazlasının yerin altında bulunduğunu, ancak arkeolojik kazıların yetersiz kalması nedeniyle ortaya çıkarılamadığını belirti.

Kazı çalışmaların önemli bir kısmının, İngiliz, Fransız ve Japonlar tarafından yapıldığına işaret eden Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk bilim adamları ise arkeolojik kazılarını genelde mahalli idareler ve sivil toplum kuruluşların desteğiyle yapabilmektedir. Kazılarda bakanlığın payı çok düşük seviyede. Oysa, yerin altındaki tarihi kalıntıların bir an önce ortaya çıkarılması için bakanlığın bu işi daha çok sahiplenmesi gerekir.”

Kazı çalışmalarında Türk bilim adamlarının büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Gündoğdu, şöyle dedi:

“Bakanlık kazı çalışması yapan bilim adamlarının yol parasını bile karşılamazken, opera ve bale sanatçılarına aylık 5-6 bin YTL maaş veriyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Devlet, opera ve bale sanatçılarına sahip çıkıyor ama arkeoloğuna, san’at tarihçisine sahip çıkmıyor. Kültür kalıntıları zamanında sahip çıkılmazsa yok olur gider. Bu yüzden bir an önce bu konuya ilgi gösterilmesi ve kültür varlıklarımızın ihya edilmesi için bu sıkıntıların çözülmesi gerekir.”

07.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Devletin kaynağı opera ve baleye gidiyor

  Tarihî Sumbas Camii restore ediliyor

  Zaman'da Yahya Kemal yolculuğu

  "İçimizden" bir sergi

  Tarihî eseri uydu antenleri sardı

  En eski deniz feneri bulundu


 Son Dakika Haberleri