Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

İstanbul’da, Rumlardan kalma evlere, kimler nasıl el koydu?

Hani yakın tarihimizin yüz karası 6-7 Eylül olayları vardır. Bir gecede 14 bin İstanbullu Rum vatandaşımızın ölmekten korkup, Yunanistan’a kaçtığı utanç günlerimiz... Biraz da kendimizle yüzleşelim. Yalan mı? Ben o günlerde çocuktum, Yeşilköy İlkokulu’nda sınıfımızı yarısı boşalmıştı. Komşularımız bir gece vakti yok olmuştu. İşte onların İstanbul’da bıraktığı çok değerli ve güzel evler, iş hanları vardı. Örneğin Karaköy’den Şişhane’ye doğru çıkan Bankalar Caddesi’ndeki muhteşem hanlar.

Karaköy Meydanı’ndaki taş binalar. Hatta yakın zamana kadar PTT olan bina. Sonra çıkıp Taksim’e... Sıraselviler’e doğru uzaman apartmanlar, Özetle tüm Taksim, Beyoğlu, Tepebaşı, Şişhane. Hatta Maçka, Nişantaşı... Aynalı asansörleri hâlâ çalışan o ‘palas’ların sahipleri kaçıp gitmişti. Peki alınıp-satılması için hangi avukatlara vekaletname vermişlerdi?

Nerede verildi o vekaletnameler? Atina’da mı, yoksa İstanbul’da mı? Doğup büyüdüğü İstanbul’daki evinden zorla ayrılmayı içine sindiremeyip ölen yaşlı Rum’lardan vekaletname nasıl alındı? Cenazesi mezardan çıkarılıp, papaz efendinin huzurunda yeminli notere mi götürüldü? Yoksa sahte evraklar, imzalar, mahkemeden alınan verasetler ile mi? Ölmüş adamların evleri, İstanbul’da kimlere satıldı, bu işleri hangi avukatlar yaptı? O Taksim gezilerindeki muhteşem evlerin ilk Türk sahipleri kimler? Çok basit bir örnek. Maksim Gazinosu’nun binası önceden kimindi? Fahrettin Aslan o binayı kimden, kaç liraya aldı?

Her gece başka bir eğlence yerinde görünen küçük oğlu Mehmet Aslan, babasının Maksim’i kimden satın aldığını biliyor mu? Maksim’in sağındaki solundaki binalar, Talimhane’deki büyük binaların 60 yıl önceki sahiplerini hep merak ederim. Türkler değil. Çünkü o zamanlar en zengin Türkler bile tarlada pamuk topluyordu veya bakkal işletiyordu. Saray mensupları da Boğaz’daki yalılar ve köşklerde yaşamayı seviyordu. (...)

Ölmüş Rumların servetlerine el koyarak Cumhuriyet zengini olan zenginleri siz çok iyi tanıyorsunuz. Her Allah’ın günü gazetelerde, bize yol gösteriyorlar. Fabrikası, mühendisi, işçisi, doğru dürüst ziraati ve hayvancılığı olmayan, yani sanayi devrimini gerçekleştiremeyen toplumlarda zenginler işte böyle doğar. Burjuva sınıfı eski hırsızlardan oluşur.

Bugün. 9.2.2008

Aykut Işıklar

10.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Prof. Dr. Ahmet İnsel: AKP kalıcı çözüm fırsatını kaçırdı

  Ya değişiklik yetmiyorsa

  Anayasa formülüne gerek yoktu

  İstanbul’da, Rumlardan kalma evlere, kimler nasıl el koydu?

  Gelinen nokta...


 Son Dakika Haberleri