Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Afrika’nın ışığı oldular

Afrika’daki 5 milyon katarakt hastasından 3 bin 286’sı İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından başlatılan kampanya sayesinde ışığa kavuştu.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Afrika ülkeleri başta olmak üzere, Afganistan, Bosna-Hersek, Moğolistan, gibi ülkelere yardım götürdüklerini anlattı.

Yıldırım, Sudan’da bir kampanya sırasında Afrika’da katarakt hastalığının yaygın olarak görüldüğünü gözlemlediklerini, buradan yola çıkarak ‘’Siz Görürseniz Onlar da Görecek’’, ‘’100 bin Afrikalı’dan Birinin Gözlerini Aydınlatan Sen Ol’’ sloganlarıyla ‘’Afrika Görecek’’ kampanyasını başlattıklarını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) da destek verdiği kampanya kapsamında Türk Göz Hastanesi kurduklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: ‘’Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle çok sayıda kişi genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitiriyor. Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkum yaşıyor. Yoksul kıtada 5 milyon kişi katarakt hastalığı sebebiyle göremiyor. Sağlık Bakanlığı ile ortak hareket ederek bu soruna çözüm için başlattığımız kampanya büyük destek görüyor. Türk Göz Hastanesinde günde ortalama 40 kişi ameliyat ediliyor. Kampanyayla Afrika ülkelerinden Benin’de 390, Gana’da 281, Togo’da 300, Çad’da 150, Nijer’de 165 ve Sudan’da 2000 bin olmak üzere toplam 3 bin 286 kişi, yeniden görmenin mutluluğunu yaşadı. Ayrıca, yaklaşık 20 bin kişiye gözlük ve ilaç dağıtıldı.’’

YENİ ÜLKELER İÇİN GÖNÜLLÜ

DOKTORA İHTİYAÇ VAR

Yıldırım, hastanede 4 gönüllü Türk hekim ile 4 gönüllü hemşirenin ameliyatları yaptığını, 2009 yılının sonuna kadar devam edecek ameliyatlar için her ay bir gönüllü sağlık ekibinin Sudan’a gittiğini anlattı.

Ameliyatları Afrika’nın diğer ülkeleri Somali, Etiyopya, Burkina Faso ve Mali’de de devam ettireceklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: ‘’Bu ülkelerde de ameliyatlara başlamak için alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Bir süre sonra buralarda da ameliyatlarımıza başlayacağız. Tek sıkıntıyı gönüllü doktorlar konusunda yaşıyoruz. Doktorlarımız ile hemşirelerimizin desteğini bekliyoruz. Ameliyatların aynı anda daha fazla ülkede ve daha hızlı yapılması için bu desteğe ihtiyacımız var.’’

Yıldırım, 10 Ocak 2008 tarihinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün Sudan’ı ziyaretinde kurdukları hastaneyi ziyaret ettiğini belirterek, 12 kişinin gözlerinin açılması için bağışta bulunduğunu, ayrıca, Türk hekimlerine teşekkür plaketi sunduğunu kaydetti.

Maliyeti kişi başına 100 YTL olan ameliyatların Türk hekimler tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldırım, şu ana kadar kampanyalarına 44 bin 988 kişinin destekte bulunduğunu vurguladı. Yıldırım, kampanyayı 100 bin Afrikalıyı sağlığına kavuşturana kadar devam ettireceklerini, destek vermek ve kampanyayla ilgili bilgi almak isteyenlerin ‘’www.afrikagorecek.com’’ adlı internet sitesini ziyaret edebileceğini sözlerine ekledi.

/ ADANA

11.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yangın şehitleri Türkiye’de

  Baykal darbe şakşakçısı

  Baykal'ın gözü Anayasa Mahkemesinde

  Hizmet alan-hizmet veren ayrımı aldatmaca

  Erdoğan: Avrupa Birliği,Türkiye ile birlikte global aktör olacaktır

  2B çözüm bekliyor

  AKP'li Tanrıverdi: TBMM, bir ayıbı ortadan kaldırdı

  Simge tartışması uzlaşmayı baltaladı

  Burası Avustralya’da bir üniversite

  Türkiye’de ‘Kürt politikası’ yerine, Kürt politikasızlığı var

  “Cargill Yasası’’ yeniden gündemde

  Girişimcilere AB projelerinde valilik desteği

  Ders başı başlıyor

  Ankara’da ekmeğe zam yok

  Ormanlar keçilerden kurtuluyor

  Sigaraya büyük gol

  30 yıl içinde Marmara’da 7’nin üzerinde deprem bekleniyor

  Uludağ'da 1,5 metre kar var

  Yenikapı’ya arkeolojik park

  Afrika’nın ışığı oldular

  Engelliler hakkını aramayı öğrenecek

  Ekmeğimiz bir türlü poşete giremedi

  Kaynakları suları randımanlı kullanılamıyor


 Son Dakika Haberleri