Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ekmeğimiz bir türlü poşete giremedi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Elgün, ‘’Grip gibi bazı hastalıkların bulaşmasına yol açan ekmeğin tazeliğine bakmak adına dokunularak seçilmesi alışkanlığı terk edilmelidir’’ dedi.

Prof. Dr. Adem Elgün, yaptığı açıklamada, temel gıda maddesi olan ve birçok ülkeye göre tüketimi çok fazla olan ekmeğin, hijyenik bir şekilde tüketilmesi konusundaki sorunun halen çözüm beklediğini söyledi.

Prof. Dr. Elgün, ambalajsız şekilde satılan tüm gıda maddelerinde olduğu gibi, elle kasaya doldurulup raflara yine elle yerleştirilen, hatta raftan sözde tazeliğinin kontrol edilmesi için dokunulan ekmeğin sağlık açısından bazı riskler taşıdığını vurguladı.

Poşetler içinde ekmek satılma uygulamasının yaygınlaşmadığını ifade eden Prof. Dr. Elgün, ‘’Gribal enfeksiyon gibi bazı hastalıkların bulaşmasına yol açan ekmeğin tazeliğine bakmak adına dokunularak seçilmesi alışkanlığı terk edilmelidir. Bunun için de ekmeğin, daha üretim aşamasında poşete girmesi gerekir’’ diye konuştu.

Ayrıca, ekmeklerin gazete kâğıdı gibi kullanılmış kâğıtlara sarılmasının da yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Elgün, ‘’Daha da önemlisi ekmek açık şekilde ambalajsız satılıyorsa, müşterinin ekmek seçimine izin verilmemeli, eldiven giymiş satış görevlisi tarafından poşete doldurulmalıdır’’ dedi.

El değmeden ekmek üretimi

Konya’nın merkez Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ise kendilerinin el değmeden ekmek üreten şehirdeki en yüksek kapasiteli fırına sahip olduklarını belirtti. Konya’da üretilen 180 bin belediye ekmeğinden 120 binini üreten belediye olarak, şubatın en geç 15’inde ekmeği poşete sokacaklarını belirten Hançerli, şunları kaydetti: ‘’Aslında şu an bile ekmeği poşete koyacak durumdayız, ancak poşetlere Karatay Belediyesi logosu basmak için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bir ekmeğin poşete girme maliyetini 1,1 yeni kuruş olarak hesapladık. Bu önemli bir maliyet gideri değil. Türkiye ve dünyada, günde 20 binden fazla ekmeği poşetleyecek makine yok. Ekmeğin poşete bir türlü girememesinin asıl sebebi budur. Bir Avrupa ülkesinde bizdeki ekmek tüketiminin 20’de biri yok. Bu nedenle binlerce ekmeğin aynı anda poşetlenmesi gibi bir sorunla o ülkelerde karşılaşılmadığı için daha yüksek kapasitede ekmek poşetleyecek makineler de geliştirilmemiş. Biz araştırmalarımıza rağmen günde 20 binin üzerinde ekmek poşetleyecek makine bulamadık.’’

/ KONYA

11.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yangın şehitleri Türkiye’de

  Baykal darbe şakşakçısı

  Baykal'ın gözü Anayasa Mahkemesinde

  Hizmet alan-hizmet veren ayrımı aldatmaca

  Erdoğan: Avrupa Birliği,Türkiye ile birlikte global aktör olacaktır

  2B çözüm bekliyor

  AKP'li Tanrıverdi: TBMM, bir ayıbı ortadan kaldırdı

  Simge tartışması uzlaşmayı baltaladı

  Burası Avustralya’da bir üniversite

  Türkiye’de ‘Kürt politikası’ yerine, Kürt politikasızlığı var

  “Cargill Yasası’’ yeniden gündemde

  Girişimcilere AB projelerinde valilik desteği

  Ders başı başlıyor

  Ankara’da ekmeğe zam yok

  Ormanlar keçilerden kurtuluyor

  Sigaraya büyük gol

  30 yıl içinde Marmara’da 7’nin üzerinde deprem bekleniyor

  Uludağ'da 1,5 metre kar var

  Yenikapı’ya arkeolojik park

  Afrika’nın ışığı oldular

  Engelliler hakkını aramayı öğrenecek

  Ekmeğimiz bir türlü poşete giremedi

  Kaynakları suları randımanlı kullanılamıyor


 Son Dakika Haberleri