Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Rumlar çözümsüzlüğü reddetti

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Rum ‘’başkanlık’’ seçimlerinin sonucunu, yüzde 65 çoğunluğun, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un, Kıbrıs çözüm müzakerelerinde ‘’BM sürecini öldürmeye dönük siyasetini bir nevi terk etmesi’’ olarak değerlendirdi.

KKTC Başbakanı Soyer, ilk turu yapılan ve Yannakis Kasulides’le Dimitris Hristofyas’ın ikinci tura geçtiği, Rum lider Papadopulos’un da yarış dışında kaldığı Rum ‘’başkanlık’’ seçimlerinin sonucuna ilişkin yaptığı açıklamada, ‘’Kıbrıs Rum halkının iradesine son derece saygı duyuyorum’’ dedi.

‘’Bu iradenin ciddi bir mesaj verdiğini’’ belirten Soyer, Kasulides’in Annan Planı’na ‘’evet’’ diyen bir siyasetçi olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

‘’Hristofyas da ‘hayır’ına, ‘evet’ini çimentolaştırmak (sağlamlaştırmak) için ve Papadopulos’un ‘hayır’ından farklı olduğunu söyleyerek, katılmasam bile bu görüşe, tavır takınan bir siyasetçiydi. Her iki siyasetçi de BM temelinde federal bir çözümü savunmaktadır. İçeriğiyle ilgili görüşleri farklı olsa bile bu yeni bir hareket getirecektir. Dolayısıyla yüzde 65 gibi bir çoğunluğun Papadopulos’un BM sürecini öldürmeye dönük siyasetini bir nevi terk etmesi gibi gözüken bu sonuç son derece önemlidir, son derece ciddidir. Önümüzdeki günlerde, çözüm sürecinde yeni süreçleri başlatacak bir özelliği taşımaktadır.’’

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Türkiye ile birlikte, iki kurucu devletin eşitliğinde yeni bir ortaklığa ve BM parametrelerinde bir çözüme dayanan ortak siyasetlerini belirlediklerdini ve çözüme hazır olduklarını anlatan Soyer, şunları söyledi:

‘’Kıbrıs Rum tarafında ister Kasulides, ister Hristofyas kazansın, artık Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bularak, yalnız Kıbrıs Türk ve Rumlarını değil, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri ve Türkiye’nin AB üyelik süreci ilişkilerindeki Kıbrıs problemini orta yerden kaldırmamız gerekmektedir.’’

/ LEFKOŞA

19.02.2008


 

Afganistan kan gölü

Afganistan’ın güneyindeki Kandahar kentinde önceki gün düzenlenen ve ülkede bugüne kadarki en kanlı saldırı olduğu belirtilen olayda ölenlerin sayısı 100’ü aştı.

Kandahar Valisi Esadullah Ağa, önceki günkü intihar saldırısında 100’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Saldırıda, bir intihar komandosu, önceki gün Taliban’ın kalesi Kandahar’da köpek dövüşü yarışmasını seyreden kalabalığın arasında üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmişti. Ölenler, yakınları tarafından dün defnedildi. Saldırıda verilen büyük can kaybı sebebiyle Kandahar şehri yas tutuyor. Taliban ise saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. Taliban rejiminin devrildiği 2001’den bu yana en kanlı saldırılara sahne olan Afganistan’da, 2006’nın başından beri meydana gelen şiddet olaylarında 11 bin’den fazla insan hayatını kaybetti.

/ KANDAHAR

19.02.2008


 

Bağımsızlık tamam, sırada tanıma var

AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, birçok AB üyesinin Kosova’nın bağımsızlık ilânını tanımasını beklediğini söyledi. Rupel, AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi öncesinde yaptığı açıklamada, “Pek çok üyenin Kosova’yı tanıyacağını anlıyorum” dedi.

AB dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısında ağırlıklı olarak Kosova’nın bağımsızlık ilânı ve buna şiddetle karşı çıkan Sırbistan’a yaklaşım konusunda ortak tutum belirlemeye çalışılacak. Kosova’nın AB tarafından tanınmasına ihtimal verilmediği toplantıda, bağımsızlık ilânı not edilerek, istikrarın korunması ve diyaloğun sürdürülmesi çağrısı yapılması bekleniyor.

AB içinde emsal oluşturacağı korkusuyla Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan, Romanya, Slovakya ve İspanya, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilânına karşı çıkarken Malta ve Portekiz’in, BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunmasını bekleme eğiliminde olduğu ifade ediliyor.

Büyük üyeler Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere yaklaşık 20 civarındaki AB üyesinin ise Kosova’yı tanımaya hazırlandığı belirtiliyor.

Bu arada, Sri Lanka, Kosova’nın bağımsızlık ilânının, dünya genelinde bir örnek teşkil etmesinden ve uluslara zarar vermesinden kaygı duyduğunu açıkladı. Ayrılıkçı Tamil Eelam Kaplanları’na karşı 25 yıldır mücadele veren Sri Lanka’nın Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘’Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanının’’, uluslararası barış ve güvenliğe zarar verebileceği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, ‘’bu eylem, üye ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kutsal sayan BM mukavelesinin ihlâlidir’’ görüşüne yer verildi. Tamil gerillaları, azınlıktaki Tamillerin bağımsızlığı için Sri Lanka’nın doğusu ile kuzeyinde silâhlı mücadele yürütüyor. 1983’den bu yana yaşanan çatışmalarda 70 binden fazla kişi öldü.

HOLLANDA TEMKİNLİ

Öte yandan, Hollanda Hükümeti, dün Sırbistan’dan bağımsızlığını ilân eden Kosova’yı tanımakta acele etmeyeceğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, bugün yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısından önce Hollanda basınına yaptığı açıklamada, Hollanda için birinci önceliğin Kosova ve Balkanlarda istikrar olduğunu söyledi.

Kosovalıların bu ülkede yaşayan Sırp azınlığın haklarını ve güvenliklerini korumada dikkatli olmaları gerektiğini belirten Verhagen, “1990’lı yıllarda yaşanan kargaşa, huzursuzluk ve göç dalgalarının yeniden ortaya çıkmasını istemiyoruz” dedi.

ÇİN KAYGI DUYUYOR

Öte yandan. Çin yönetimi Kosova’nın bağımsızlık ilânından endişe duyduklarını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Ciencçao Pekin’de yaptığı açıklamada, ‘’Kosova sorununun çözümünün Balkanlar’daki barış ve istikrarın yanı sıra, uluslararası ilişkileri düzenleyen temel ilkelerle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin otoritesini ve üstlendiği rolü yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Liu, Çin’in daima savunduğu çözüm yolunun, Sırbistan ve Kosova’nın müzakere yoluyla her iki tarafın kabul edebileceği bir plan üzerinde anlaşmaları olduğunu belirtti. Kosova’nın tek taraflı davranışının, Balkanlar’daki barış ve istikrarın korunması ve Kosova’nın birçok etnik gruba sahip bir toplum haline getirilmesi hedeflerine ulaşılmasını ciddî biçimde etkileyeceğini savunan Sözcü, bundan derin kaygı duyduklarını dile getirdi.

/ BRÜKSEL

19.02.2008


 

Güvenlik Konseyi Kosova’da anlaşamadı

Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Rusya’nın talebiyle acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi uzlaşmaya varamadı. BM Güvenlik Konseyi’nin Rusya ve Sırbistan’ın talebi doğrultusunda yeniden toplanacağı bildirildi.

Konsey’in dönem başkanı Panama’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ricardo Alberto Arias toplantının ardından yaptığı açıklamada, Konsey’in yarın öğleden sonra yapılacak toplantısına Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Konsey üyelerinin katılacağını belirtti. Arias, Kosova konusunda Konsey’in bölünmüşlüğünün devam ettiğini belirtti. Belçika’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Johan Verbeke, Belçika, Fransa, İtalya, İngiltere, ABD, Hırvatistan ve Almanya olarak yedi ülkenin Konsey’in Kosova konusunda uzlaşmaya varamadığını duyurmak üzere bir açıklama yapmak istediklerini söyledi. Verbeke, Kosova’nın nihaî statüsü konusunda taraflar arasında sürdürülen müzakerelerin bir sonuca ulaşamamasından üzüntü duyduklarını belirterek Kosova’daki statükonun devamının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

19.02.2008


 

Merkel: “Kosova, emsal teşkil etmez”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kosova’nın durumunun “kendine has” olduğunu söylerek emsal teşkil etmeyeceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, Yabancı Gazeteciler Birliği’nde gazetecilere konuştu. Merkel, Rusya’nın Kosova’nın durumu noktasında bazı farklı düşünceleri olduğunu ancak “Kosova’nın durumu kendine has. Emsal teşkil etmez.” şeklinde konuştu. Merkel, Kosova’nın bağımsızlığına ilişkin bugün bir karar vermeyeceklerini söyledi. Merkel, önceliklerinin Kosova’nın bağımsızlığı noktası Avrupa Birliği içinde birlik sağlamak olduğunu vurguladı. Merkel, “Bugün bir karar almayacağız. AB içinde her üye ülkenin hareket edebileceği bir birlik oluşturmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kosova bağımsızlığını dün ilan etmişti. ABD ile birlikte Almanya, Fransa ve İngiltere’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanıması bekleniyor. AB dönem başkanı Slovenya’nın Dışişleri Bakanı Dimitri Rupel de pekçok üye ülkenin Kosova’nın bağımsızlığını tanımasını beklediklerini söyledi.

/ BERLİN

19.02.2008


 

Romanya’daki Macarlar gösteri yaptı

Kosova’nın bağımsızlığını ilân etmesi ardından Romanya’nın Cluj ilindeki bir grup Macar, “bağımsızlık istiyoruz” diyerek gösteri yaptı.

Kosova’nın bağımsızlığının Raomanya’da his edilmesi çok gecikmediği görüldü. Romanya’nın çoğunlukta Macarların yaşadığı bölgede bulunan Cluj ilinde bir grup genç şehir merkezinde toplanarak, “Bizde bağımsızlık isteriz” diye slogan attılar. Kısa süren gösteride asfalt üzerine ‘KOSOVA’ yazan gençler herhangi bir olaya çıkarmadan dağıldılar.

/ BÜKREŞ

19.02.2008


 

Müşerref’ten muhaliflerine: Uzlaşalım

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, siyasette uzlaşmadan yana olduğunu söyledi. Müşerref, genel seçimlerde oyunu Ravalpindi şehrindeki bir okulda kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu çatışmacı yaklaşımı bırakmalıyız ve uzlaşmacı bir tutuma geçmeliyiz” dedi.

Pervez Müşerref, herkesle siyasi uzlaşma içinde olmayı sürdüreceğini belirtti.

Bu arada, Pakistan’da genel seçimler yapıldı. Yerel saatle 08.00’den (TSİ 05.00) itibaren 81 milyon kayıtlı seçmenin oy kullanmaya başladığı seçimlerde sandıklar yerel saatle 17.00’ye kadar açık kaldı. Seçimlerde ilk sonuçların geç saatlerde alınması bekleniyordu, ancak resmî sonuçların 20 Şubattan önce ilân edilmesi ihtimali oldukça düşük.

Seçimlerde ulusal meclisin yanı sıra, 4 eyalet meclisi için de oy kullanıldı.

Terör tehdidi sebebiyle oldukça gergin bir ortamda yapılan Pakistan’daki seçimlerde güvenliği sağlamak amacıyla polis gücü, 80 bin askerle takviye edildi.

Pakistan’da geçen ay yapılması öngörülen seçimler, Pakistan’ın eski başbakanı Benazir Butto’nun 27 Aralıkta Ravalpindi şehrinde düzenlenen mitingde suikaste kurban gitmesi üzerine ertelenmişti.

/ RAVALPİNDİ

19.02.2008


 

Rusya’ya emsalden kaçınma uyarısı

Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirnovski Kosova’nın bağımsızlığına karşılık Rusya’nın ayrılıkçı bölgeler; Güney Osetya, Abhazya ve Transdinyester’in bağımsızlıklarının tanınmasının sonu gelmez bir iç savaşa dönüşeceğini söyledi.

Interfax haber ajansına açıklamalarda bulunan Jirnovski, “Eğer biz ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlıklarını tanırsak, Dağıstan, Inguşetya gibi bölgler de bağımsızlık talebinde bulunabilir. Bu da Rusya’ya karşı sonu gelmeyen bir savaşa dönüşebilir.” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Osetya ve Abhazya liderlerini Moskova’da ağırlayarak, Rusya’nın bu bölgelerle ilişkilerini gözden geçireceğini açıklamıştı. Rusya Kosova’nın bağımsızlığını diğer bütün ayrılıkçı bölgeler için de örnek teşkil edeceğini savunuyor.

/ MOSKOVA

19.02.2008


 

Filipinler’de ABD askerleri yuhalandı

Filipinler’de her yıl ABD ile ortak yapılan askeri tatbikata katılan Amerikan askerleri protesto edildi.

Binlerce kişi, ülkenin güney kesimindeki Müslüman bölgelerinde insanî misyonlarda görev yapacak yaklaşık 6 bin Amerikan askerini, “varlıklarının kışkırtıcı olabileceği” gerekçesiyle protesto etti. Amerikan askerlerinin, iki hafta sürecek askeri tatbikatta tıbbi yardım, okul ve köprü inşası gibi insanî misyonları uygulayacağı güney şehirlerinde düzenlenen protestolara yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı kaydedildi.

/ MANİLA

19.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri