Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2B’ye, ‘TOKİ’li çözüm teklifi

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Gürses, ormanlık vasfının yitirilmesine yol açılarak 2B kapsamında değerlendirilen alanlardaki yapılaşmaların bir daha yinelenmemesi için kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini bildirdi.

Gürses, “Siz ormanları keser ve ‘orman özelliğini kaybetmiş’ derseniz bu doğru olmaz, şimdi yapılan da bu’’ dedi.

Bu durumu “ormanlarının devlet eliyle satılması’’ diye yorumladıklarını ifade eden Gürses, İstanbul Sultanbeyli gibi alanların artık ormana dönüştürülmesinin mümkün gözükmediğini belirterek, şöyle devam etti: “Bu ve benzeri konumdaki yerler için ketsel dönüşüm planları yapılmalı ve o planlama içerisinde sorun çözülmeli. Ancak, 2B kapsamında olup da adeta yaylaya dönüştürülmüş yerler derhal terk edilmeli veya bu alanların ormana dönüştürülmesi sağlanmalı. Bu insanların mağdur edilmemesi için de TOKİ konutları gibi alternatifler geliştirilmeli. Oradaki binaların da bedeli dikkate alınarak, uygun fiyatlarda konut edinmelerini sağlayacak öneriler sunulmalı. İnsanlar mağdur edilmeden çözüm üretmek mümkün.’’ Gürses, kentsel dönüşüm planı uygulamasına gidilen yerlerde bu hataların tekrarlanmaması için tapu verilmemesini, bunun yerine 2-3 nesil kullanım sağlayacak bir statüye gidilmesini önerdi.

/ ADANA

19.02.2008


 

İthalatta Uzakdoğu’nun payı arttı

Türkiye’nin 2007 ithalatında, Uzak doğu ülkelerinin payı yüzde 15,9’a yükseldi. Çin, dünya piyasalarında payını arttırmaya devam ederken, Türkiye’nin ithalatında da payını arttırdı ve 13,2 milyar dolarla Türkiye’nin ithalatında üçüncü sırada yer aldı.

Bu ülkenin ithalattaki payı da yüzde 7,8 oldu. Türkiye Çin’den 2006 yılında 9,7 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmişti. TÜİK verilerine göre, Türkiye 2006 yılında Uzak doğu ülkelerinden 20,9 milyar dolarlık ithalat yaparken, geçen yıl söz konusu ülkelerden yaklaşık 27 milyar dolarlık ithalat yaptı. Türkiye 2007’de, bir önceki yıla göre yüzde 22,8 artışla, Güney Kore’den 4,4 milyar dolarlık ithalat yaparken, bu ülkenin ithalattan aldığı pay yüzde 2,6 oldu.

Japonya’dan ithalat yüzde 15,1 artışla 3,7 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Japonya’nın ithalattaki payı da yüzde 2,2 oldu. Türkiye geçen yıl Tayvan’dan yüzde 14,2 artışla, 1,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi ve Tayvan’ın Türkiye ithalatındaki payı da yüzde 1,1 olarak gerçekleşti.

Endonezya’dan yüzde 31,9 artışla 1,4 milyar dolarlık ithalat yapılırken, Malezya’dan yüzde 34,1 artışla 1,3 milyar dolarlık, Tayland’tan da yüzde 31,2 artışla 1,2 milyar dolar tutarında ithalat yapıldı. Endonezya’nın 2007 yılında ithalattaki payı yüzde 0,8, Malezya ve Tayland’ın payı ise yüzde 0,7 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

19.02.2008


 

Belediyelerin kapanmasından 300 milyon YTL tasarruf

Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, belde belediyelerinin kapatılmasıyla kamunun en az 300 milyon YTL tasarruf sağlayacağını söyledi.

Bu paranın kalkınma için daha gerekli yatırımlara yönlendirilebileceğini vurgulayan Bayraktar, imar planlarının sağlıklı uygulanması, mimarî rejim bütünlüğünün korunması açısından da belde belediyelerinin kapatılması gerektiğini belirtti. Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti: ‘’Bir ilçede imar yoğunluğu bir iken, diğer ilçede 5 olmaz. Bu bütün altyapı yatırımlarını olumsuz etkiliyor. Mimari bütünlük sağlanamıyor. Bileşik kaplar modeli içinde nüfusun desantralizasyonu açısından da imar planlarının belli bir bütünlük içerisinde uygulanması gerekir. Bu nedenle belde belediyelerinin kapatılması işleminin bir an evvel yapılması yararlı olacaktır.’’

Bayraktar, ekonomik gelişmişlik olmadan, alt yapı yatırımları tamamlanmadan kurulan belde belediyelerinin işsizliği artırdığını da öne sürdü.

/ ANKARA

19.02.2008


 

Likör fabrikası arazisi ihalesi Mart’ta

Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası arazisi, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından açık artırma yöntemiyle önümüzdeki ayın başında ihale edilecek.

Ali Sami Yen Stadının yanındaki yaklaşık 24 bin metrekarelik arazi, bölgedeki son büyük arazilerden biri olma özelliğini taşıyor. İhalesi Emlak Konut’un Ataşehir’deki merkezinde noter huzurunda yapılacak arazinin satışından elde elde edilecek gelirin de, Konut Edindirme Yardımı (KEY) geri ödemelerinde kullanılması planlanıyor.

Arazinin maliyet, asgari değerinin 230 milyon YTL artı KDV olduğunu belirten Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, ‘’İhaleye KDV dahil 300 milyon YTL’nin altında çıkma şansımız yok. Muhammen bedelimiz bu rakamın üzerinde olacak’’ dedi.

/ İSTANBUL

19.02.2008


 

Türkiye'ye ‘İslâmî Mortgage’ geliyor

Kuveyt Ulusal Bankası (NBK), Türkiye’de gayri menkul alırken İslâmî usullere göre fon kullanmak isteyenler için, İslâmî prensiplere göre işleyecek ilk gayri menkul fonunu kurdu.

İlk olarak Türkiye’de kurulan fonun bir diğer özelliği ise bütün dünyada Euro karşısında değer kaybeden ABD doları üzerinden sağlanacak olması. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan NBK Capital’in Genel Müdürü Salah Yousef El Fulaij, Fon’un ilk olarak Türkiye’de başlatıldığını ve daha düşük kapsamda Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde hayata geçirileceğini dile getirdi. Fonun kullanılacağı yatırımların konut, ofis, iş yeri, kiralama ve eşya antrepolarının yanı sıra konut ve ticarî hayat alanlarının geliştirilmesini de içerdiği belirtildi. Sadece ABD doları olarak verilecek Fon’da minimum yatırım 250 bin dolar olacak. Fon için başvurular dün başladı ve 19 Mart’a kadar devam edecek. Yatırımcıların, bu süre içinde başvurularını yapması istenirken, sürenin geçmesi halinde başvuruların değerlendirilemeyeceği kaydediliyor.

/ ANKARA

19.02.2008


 

KOBİ'lere, yeni strateji plânı

KOBİ’lerin verimlilikleri, istihdama katkıları, katma değer içindeki payları ile uluslararası rekabet güçlerinin artırılması için hazırlanan ‘KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı’’ revize edildi.

DPT tarafından revize edilen ve 2007-2009 dönemini kapsayan yeni KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı,‘’girimciliğin geliştirilmesi, işletme geliştirme, KOBİ’lerin uluslararası pazarla bütünleşmesi, iş ortamının iyileştirilmesi, teknolojik ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi’’ kapsamında yapılması gereken eylem ve projeleri kapsıyor. Yeni plana göre KOBİ’lerin girişimcilik kültürü geliştirilecek. Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda, nitelikli insan kaynağı oluşturulacak. Üretim ve kalite süreçlerinin geliştirilmesi için, kobi’lerin CE işaretli üretim ve ihracat yapabilmeleri sağlanacak. Ayrıca KOBİ’ler, teknoloji ar-ge ve yenilikçiliğe yönlendirilecek.

/ ANKARA

19.02.2008


 

Tüketicinin güveni azaldı

Tüketici Güven Endeksi, Ocak ayında, bir önceki aya göre yüzde 1.89 azalarak, 92.12 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası’ nın ortaklaşa hazırladığı ankete göre, Tüketici Güven Endeksi, Ocak ayında, bir önceki aya göre yüzde 1.89 azalarak, 92.12 oldu. Güven endeksindeki azalış, tüketicilerin “mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma, gelecek dönem iş bulma olanaklarına ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna dair değerlendirmelerinin kötüleşmesinden” kaynaklandı.

/ ANKARA

19.02.2008


 

Açlık sınırı 689 YTL

Memur-Sen’in yaptığı araştırmada, Ocak ayı için 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 689, yoksulluk sınırı ise 1905 YTL olarak hesaplandı.

Memur-Sen AR-GE’nin araştırmasına göre, ocak ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu gıdalar için harcaması gereken ve açlık sınırı olarak belirlenen tutar, 689 YTL 97 YKr oldu. Gıda, giyim, sağlık, barınma ve eğitim başta olmak üzere, “vazgeçilmesi mümkün olmayan” 14 zorunlu harcama kalıbı esas alınarak belirlenen 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 1905 YTL 30 YKr olarak hesaplandı.

/ ANKARA

19.02.2008


 

Herkese makam arabası verilmeyecek

Kamu taşıtlarının özel işlerde kullanılmasının önüne geçilmesi ve devletteki taşıt israfının sona erdirilmesi için “Taşıt İzleme Sistemi’’ oluşturuluyor.

Maliye Bakanlığı, 1961’de çıkarılan ve günümüzde ihtiyaca cevap veremez hale gelen Taşıt Kanunu’nda köklü değişiklik için bir çalışma yapıyor. Yazımına başlanan Yeni Kanun Taslağı’na göre, Genel Müdürlerin altındaki kişilere makam aracı tahsis edilmeyecek.

Üst düzey dışında kalan unvanların makam araçları onları sabah evden alıp, akşam bırakacak. Bunun dışındaki mesai saatlerinde söz konusu araçlardan idarenin diğer işlerinde faydalanılabilecek. Kamu taşıtları, amacı dışında ve özel işlerde kullanılamayacak. Kamuda Taşıt İzleme Sistemi kurulacak. Her birim, kendi izleme sistemini, kendisi oluşturacak.

/ ANKARA

19.02.2008


 

Rekabet’ten Ülker’e Godiva izni

Rekabet Kurulu, Ülker’in dünyaca ünlü lüks çikolata şirketi Godiva’yı satın almasına izin verdi.

Rekabet Kurulu geçen hafta Perşembe günü yaptığı Kurul toplantısında, Ülker’in Godiva’yı 850 milyon dolara satın almasına ilişkin izin başvurusunu karara bağladı. Başvuruyu “birleşme ve devralmalar’’ kapsamında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanununa göre inceleyen Kurul, söz konusu işlemin rekabet mevzuatına aykırı olmadığına karar vererek, satın almaya izin verdi.

/ ANKARA

19.02.2008


 

‘1’ plakaya 14 milyon dolar

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başşehri Abu Dabi’de yapılan açık artırmada sadece ‘1’ rakamı taşıyan araç plakası yeni bir dünya rekoru kırarak 14 milyon dolara sahibini buldu.

Emirates Palace otelinde yapılan ve kızışmalı geçen açık artırmada dünyanın en pahalı tek rakamlı plakasını 25 yaşındaki işadamı Said El Huri’nin aldığı öğrenildi.

Açık artırmayla elde edilen gelirin trafik kazalarında yaralanan kişilerin tedavisi için Abu Dabi’de özel bir hastanenin kurulmasında kullanılacağı belirtildi.

/ ABUDABİ

19.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri