Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Piyasalarda sıkıntı haf safhada

ATO Sinan Aygün, devletin vatandaştan vergi ve sigorta alacakları faiz ve cezasıyla birlikte 75 milyar YTL’ye yaklaştığını kaydetti. Aygün, küçük ve büyük birçok işyerinin devlete olan birikmiş sigorta ve prim borcu sebebiyle kapanmaya ve işçi çıkarmaya başladığını belirtti.

ATO Başkanı Sinan Aygün, küçük ve büyük birçok işyerinin devlete olan birikmiş sigorta ve prim borcu sebebiyle kapanmaya ve işçi çıkarmaya başladığını belirterek, ‘’Durgunluk yüzünden kriz geçirmekte olan piyasalar hükümetten kalp masajı bekliyor. Hükümet bu borçlar için yeni bir ödeme kolaylığı sağlayarak işletmeleri hayata döndürmelidir’’ dedi.

Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin genelinde yaşanan durgunluk, tahsilat ve nakit akışı sorunu yüzünden, küçük-büyük hemen hemen bütün işletmelerin önemli ölçüde sigorta primi ve vergi borcunun biriktiğini vurguladı.

Aygün, Maliye ile Sosyal Güvenlik Kurumunun gecikme halinde uyguladığı yüksek faizler ve cezalar yüzünden bu borçların ödenemez bir noktaya ulaştığını kaydetti.

74 MİLYAR YTL ALACAK GİYOTİN GİBİ

Devletin, önemli bir bölümü faiz ve cezalardan oluşan bu 74 milyar YTL’lik alacağının piyasanın üzerinde giyotin gibi durduğunu vurgulayan Aygün, ekonomide yaşanan durgunluk yüzünden işleri büyük ölçüde daralan hatta durma noktasına gelen işletmelerin bu birikmiş vergi ve sigorta borçlarını bir kalemde ödeyip kurtulma imkânlarının kalmadığını belirtti.

Aygün, ‘’Giyotinin her an boynuna inmesini bekleyen işletmelerimiz, geleceğe dönük hiçbir yatırım kararı alamıyor, istihdamını artıramıyor. Bir kısmı da vergiden sigortadan kurtulmak için kayıt dışına kaçıyor’’ dedi.

EKONOMİK DURGUNLUĞA KARŞI TEDBİR

Maliye, SSK ve Bağ-Kur’un haciz tehdidi karşısındaki borçlu işletmelerin ticarî faaliyetlerini durdurma, işyerini küçültme, çalışan sayısını azaltma gibi ekonomideki durgunluğu pekiştirecek, hatta ekonomik küçülmeye yol açabilecek kararlar almak zorunda kaldıklarını anlatan Aygün, şu görüşleri savundu:

‘’Aylardır hükümetten ekonomik durgunluğa karşı önlem almasını bekliyoruz. Can çekişmekte olan piyasaları hayata döndürecek en iyi tedbir hükümetin, birikmiş bu alacaklarının faiz ve cezalarını kaldırarak, düşük bir faiz oranıyla uzun vadeli olarak taksitlendirmesi olur. Yapılacak bu kalp masajı borç içindeki işletmelerimizi hayata döndürür. Çarkın yeniden dönmesini sağlar. Bu yapılırsa hem işsizlikte yeniden başlayan artış durdurulabilir hem de piyasadaki durgunluk daha da derinleşmeden önlenmiş olur.’’

Aygün, ekonominin sıtma nöbetine yakalanır gibi her beş yılda bir birikmiş borç hastalığına yakalanmaması için de vergi ve sigorta yüklerinin indirileceğine yönelik sözün bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi.

/ ANKARA

03.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Borç stokunda artış sürüyor

  Piyasalarda sıkıntı haf safhada

  2007 verimli geçmedi

  TOKİ'nin hedefi kaçak alanlar

  Büyük çiftlikler mirasa yenildi

  Emekliler çözüm bekliyor

  Otomotiv sektörü Adana’da buluşacak

  TTKMB, ortak sayısını arttıracak

  Türkiye bor zengini, patent fakiri

  En önemli mesele istikrar

  Tarım ve gıdaya yeni destekler


 Son Dakika Haberleri