Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Büyük çiftlikler mirasa yenildi

Romanlara ve filmlere konu olan Çukurovalı pamuk zenginlerinin, miras yolu ile bölünen arazileri, gelişen teknoloji ve büyük yatırımcılar karşısında yok oldu.

Geniş arazileri, büyük çiftlik evleri ve yanlarında çalışan yüzlerce işçiyle anılan bir geleneğin temsilcisi toprak zenginlerinin artık sadece isimleri hatırlanıyor.

Bunlardan biri de Çukurova’nın tanınan ağalarından ‘’Conperi Ali Ağa’’ lâkaplı Ali Özkan’ın gelini Nur Özkan. Kayınpederi ve eşi ölünce yüzlerce dönüm araziyi tek başına işleten, halen de Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanlığı görevini yürüten Nur Özkan, 1980’li yıllarda her sektörde yaşanan globalleşme havasının tarıma da yansıdığını, Çukurovalı ağalarının rekabet ortamının oluşmadığı 1960 ve 1970’li yıllarda özellikle ‘’beyaz altın’’ olarak adlandırılan pamuktan önemli miktarda gelirler elde ettiklerini belirtti.

Özkan, Çukurovalı ağaların kazandıkları parayı yatırıma yönlendiremediğini ve katma değer oluşturamadığını belirterek, şunları söyledi: ‘’Bu Çukurova’nın yanlışı 1980’li yıllardan sonra Dünya Ticaret Örgütü ve IMF ile yapılan anlaşmalar, diğer sektörler gibi tarıma da yansıdı. Ağalar, rekabet edemeyeceği büyük firmalar ve rakiplerle karşı karşıya geldi. Filmlere bile konu olan meşhur ağalar, sermaye birikimi olmadığından hızla küçüldü, büyük bir kısmı da tutunamayarak varlığını yitirdi.’’

“AĞALIK, VERMEKLE OLUR”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise kaybolmaya yüz tutmuş, Çukurova’daki ağalık anlayışının güneydoğu illerinden farklı olduğunu belirterek, ‘’Çukurova’da, genellikle topluma karşı sorumluluk duyan, çevresine karşı yardımda bulunan kişilere ağa denir. Ağalık vermekle, düşküne yardım etmekle olunur’’ dedi.

/ ADANA

03.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Borç stokunda artış sürüyor

  Piyasalarda sıkıntı haf safhada

  2007 verimli geçmedi

  TOKİ'nin hedefi kaçak alanlar

  Büyük çiftlikler mirasa yenildi

  Emekliler çözüm bekliyor

  Otomotiv sektörü Adana’da buluşacak

  TTKMB, ortak sayısını arttıracak

  Türkiye bor zengini, patent fakiri

  En önemli mesele istikrar

  Tarım ve gıdaya yeni destekler


 Son Dakika Haberleri