Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Vatikan-İslam buluşması

Vatikan’da Kasım ayında düzenlenecek Katolik-Müslüman Forumu’na ilişkin kimi ayrıntılar belli oldu. Papa’ya açık mektuba imza atan 138 Müslüman din adamı ve aydınlar arasından seçilerek oluşturulan heyetle Katolik yetkilileri 5-6 Kasım’da Vatikan’da biraraya getirecek forum, ‘’taraflar arasında eşitlik’’ ilkesine göre düzenlenecek.

Bu ilkeye Müslüman heyetin Papa tarafından kabulü sırasında da uyulacak. Papa 16. Benediktus’un yapacağı konuşmaya karşılık olarak, Müslüman heyetini temsilen bir din bilginine de konuşma imkanı sunulacak.

Foruma ilişkin ayrıntılar, ön hazırlık çalışmaları çerçevesinde Vatikan yetkilileriyle temaslarını tamamlayan 5 kişilik Müslüman heyetin temsilcileri tarafından Roma’da bir basın toplantısıyla açıklandı.

Amman’daki Kraliyet İslami Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Arif Ali Nayid, basın toplantısında bir soru üzerine, Papa 16. Benediktus’un 13 Eylül 2006’da Regensburg’da İslam’ı şiddetle eleştiren bir konuşma yapmasının Müslümanlar’ın belleğinde halen yerini koruduğuna da değinerek, ‘’Papa’nın Regensburg konuşması bir hataydı. Önemli olan hataları düzeltme niyetinde olmaktır. Görebildiğimiz kadarıyla Vatikan, diyaloğu sürdürmekte kararlı’’ dedi.

Nayid, Papa’nın Regensburg konuşmasına farklı tepkilerin İslam dünyasında varlığını sürdürdüğüne de dikkati çekerek, ‘’Kimi Müslümanlar o konuşmadan halen olumsuz etkileniyorlar. Papa’nın açıkça özür dilemediğini belirterek, konuya halen eleştirel yaklaşanlar var’’ diye konuştu. Yapılan açıklamaya göre, Müslüman-Katolik Forumu’nda her iki taraf da din adamları ve akademisyenlerden oluşan 24’er kişilik heyetlerle temsil edilecek.

Forumda tanrı sevgisi, komşu sevgisi, insan onuru ve karşılıklı saygı konuları ele alınacak.

Katılımcıların kimlerden oluşacağı, gelecek süreçte belirlenecek.

Katolik-Müslüman Forumu’nun süreklilik taşımasının da kararlaştırıldığı ve forumun 2 yılda bir toplanmasına karar verildiği belirtildi.

İki dinin müntesiplerinin birbirlerini daha yakından tanımalarını amaçlayan forum, dönüşümlü olarak Vatikan’ın yanısıra İslam ülkelerinde de yapılacak.

Vatikan yetkilileriyle Katolik-Müslüman Forumu’nun teknik ayrıntılarını belirleyen Ari Ali Nayid, Islamica Magazine dergisinin genel yayın yönetmeni Süheyl Nahuda, Cambridge Üniversitesi öğretim üyelerinden Abdülhakim Murad Winter, İtalyan Müslümanlardan yazar Yahya Pallavicini ile Ankara’daki Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı’nın kurucularından Dr. İbrahim Kalın’dan oluşan 5 kişilik heyet, Roma Katolik Kilisesi’nin yanısıra diğer Hristiyan kiliseleri ve cemaatleriyle de diyalog ve işbirliğini amaçlayan çalışmalarını sürdürmekte olduklarını da kaydetti.

/ VATİKAN

07.03.2008


 

Demokratlar önde gidiyor

ABD’de yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Demokrat Partinin aday adayları Barack Obama ile Hillary Clinton, başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Partiden adaylığı kesinleşen John McCain’i geçiyor.

Washington Post gazetesi ve ABC televizyonu tarafından yayımlanan araştırmaya göre, başkanlık yarışında muhtemel bir Obama-McCain karşılaşmasında İllinois Senatörü Obama, McCain’e 12 puan fark atıyor.

Clinton da McCain’i 6 puanla geçiyor. Araştırmaya göre, kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Obama ile McCain’in yarışması durumunda Obama oyların yüzde 52’sini, McCain ise yüzde 40’ını alacak. Clinton-McCain çekişmesinde ise New York Senatörü Clinton yüzde 50, Arizona Senatörü McCain ise yüzde 44 oranında oy alacak. Washington Post, 4 Kasım 2008’de yapılacak başkanlık seçiminde McCain’in Clinton ve Obama karşısında Başkan George Bush ve savaş karşıtı Amerikalıların desteğini yanına alamadığını yazdı.

/ WASHİNGTON

07.03.2008


 

Gazze’de insanlık dramı

Merkezi İngiltere’de bulunan insani yardım kuruluşlarıyla uluslararası insan hakları örgütleri, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ambargoyu, kolektif cezalandırma olduğu gerekçesiyle eleştirdiler.

Aralarında Uluslararası Af örgütü, Çocukları Koruyalım, CARE’in de bulunduğu kuruluşlar, Gazze Şeridi’ne ilişkin hazırladıkları raporda, bugün “1,1 milyon Gazzelinin gıda yardımına muhtaç olduğu, daha önce özel sektörde 110 bin işçinin çalıştığı, bunların 75 bininin işini kaybettiği” belirtildi. Uluslararası Af örgütünün İngiltere birimi yöneticisi Kate Allen, İsrail’in uygulamalarıyla ilgili olarak “Gazze halkını temel insan haklarından yoksun bırakarak cezalandırmanın kesinlikle savunulamayacağını” söyledi. Allen, “Mevcut durum insanlar tarafından yaratıldı, bu değiştirilmek zorunda” dedi. İnsani yardım ve insan hakları örgütlerinin raporunda ayrıca, İsrail’in Gazze Şeridi’nde uyguladığı ambargonun, bölgede son 40 yılın en büyük insani felaketine yol açtığı belirtilmişti. Gıda sıkıntısı, çöken sağlık hizmetleri, çökmeye yakın su ve kanalizasyon sistemlerinin Gazze’de yaşayan 1.5 milyon Filistinli’nin karşılaştığı günlük dertlerden olduğu belirtilen raporda, İsrail’in bölgeye uyguladığı ablukanın İsrail işgalinin başladığı 1967’den bu yana en büyük felaket olduğu ifade edilmişti.

/ ANKARA

07.03.2008


 

Amerikan Genelkurmayı çekilme takvimine karşı

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Irak’tan birlik çekme takvimine karşı olduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile ortak basın toplantısı düzenleyen Michael Mullen, Demokrat muhalefetin telkin ettiği gibi bir çekilme takvimine karşı olduğunu belirterek, Irak’ta kaydedilen ilerlemeleri boşa çıkaracak bir çekilmeden endişe duyduğunu yineledi.

Mullen, ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine atıfta bulunarak, ‘’Yeni yönetimin yönü ne olursa olsun, meseleyi inceleyeceğim, tavsiyelerimi yapacağım ve başkan kendi kararını verecek ve biz de buna uyumlu hareket edeceğiz’’ dedi.

/ WASHINGTON

07.03.2008


 

İsrail nükleer silahlarına Araplardan misilleme

Arap Birliği ülkeleri, İsrail’in, nükleer silâh sahibi olduğunu kabul etmesi durumunda Nükleer Silâhların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’ndan (NPT) çekileceklerini açıkladılar.

Suriye’nin başkenti Şam’da ay sonunda yapılacak Arap Birliği zirvesine hazırlık amacıyla Mısır’ın başkenti Kahire’de biraraya gelen Arap Birliği’nin dışişleri bakanları, toplantının sonunda yayımladıkları açıklamada, ‘’İsrail, nükleer silah sahibi olduğunu açıklar açıklamaz, Araplar NPT’den çekildiklerini ilan edecekler’’ dediler.

/ KAHİRE

07.03.2008


 

Mısır polisinden Müslüman Kardeşler operasyonu

Mısır polisinin ülkenin en büyük muhalefet grubu Müslüman Kardeşlere yerel seçim öncesinde yaptığı operasyonlar sürüyor. Polisin gözaltına aldıkları arasında, örgütün üç önde gelen üyesinin de bulunduğu belirtildi.

Polis bugün 29 Müslüman Kardeşler mensubunu daha gözaltına aldı. Bunlar arasında örgütün 15 kişilik Rehberlik Bürosunun mensubu Mahmud Guzlan’ın da bulunduğu belirtildi. Rehberlik Bürosu, örgütün icra komitesi niteliğinde.

Örgütün başkan yardımcısı Muhammed Habib, evlerinden alınarak götürülen diğer iki üst düzey yetkilinin Hamdi İbrahim ve Mecit el Zumur olduğunu söyledi.

Müslüman Kardeşler, bağımsız olarak katıldıkları 2005 genel seçiminde meclisin alt kanadındaki sandalyelerin beşte birini elde etmişlerdi.

2006’daki yerel seçimler, Müslüman Kardeşlerin genel seçimdeki bu başarısı görülünce 2 yıl ertelenmişti.

Mısır’da polis seçim öncesi dönemde kampanya yapmalarını engellemek için muhalefetteki siyasileri sık sık gözaltına alıyor ve seçim bittiğinde bu kişileri genellikle serbest bırakıyor.

Müslüman Kardeşlerin bir siyasi partiye dönüşmesine izin verilmediği için adaylar seçimlere bağımsız olarak giriyor.

8 Nisan’daki yerel seçimlere katılmak için başvuruların başladığı önceki günden itibaren çok sayıda Müslüman Kardeşler üyesi gözaltına alındı.

/ KAHİRE

07.03.2008


 

Taliban vericileri havaya uçuruyor

Afganistan’da cep telefonu firmalarına akşamları sinyallerini kesmeleri için ültimatom veren Taliban güçleri, isteklerine uymayan firmaya ait bir vericiyi daha havaya uçurdu.

Zabul vilayeti Emniyet Müdürü Yakup Han, Taliban militanlarının Ariba firmasına ait bir verici istasyonu ile elektrik jeneratörünü havaya uçurduğunu söyledi. Han, söz konusu saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi. Taliban, cep telefonu sinyalleriyle militanların takip edildiğini ve buna göre saldırı düzenlendiğini belirterek, firmaların akşamları sinyalleri kesmemeleri halinde vericileri havaya uçuracakları tehdidinde bulunmuştu. Talepleri yerine getirilmeyen militanlar, cuma günü Kandahar’da Ariba firmasına ait bir vericiyi, Cumartesi günü de Kandahar ve Helmand vilayetlerinde Roşan firmasına ait vericileri havaya uçurmuşlardı. Vericilerin imha edilmesinin binlerce Afgan cep telefonu kullanıcısı kadar, faaliyetlerinde cep telefonuyla bağlantıya ağırlık veren Taliban’ı da etkilediği belirtiliyor.

/ KANDAHAR

07.03.2008


 

Olmayan Akdeniz birliğine iki başkan

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Akdeniz Birliği projesinde, birliğin biri güneyden, diğeri kuzeyden iki eş başkanı olacağını söyledi.

Le Figaro gazetesinin sorularını cevaplayan Sarkozy, böyle bir yönetim sisteminin uygulamaya daha fazla faaliyet kazandıracağını savundu. Sarkozy, söz konusu oluşuma dahil olacak ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarının katılımıyla iki yılda bir zirve düzenleneceğini ve kararların birlikte alınacağını belirtti. AB’nin bütün üyelerinin bu birliğe katılabileceğini ifade eden Sarkozy, projeyi ‘’dış politikada en önemli ve iddialı projelerden biri’’ olarak nitelendirdi. Sarkozy, 13 Temmuzda Paris’te devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı bir zirvenin düzenleneceğini söyledi.

/ PARİS

07.03.2008


 

Obezite tedavisinde yeni umut

Yeni yağ hücrelerinin oluşumunda kilit rol oynayan bir protein keşfedildi. İsveç Karolinska Enstitüsü’nden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, TRAP adı verilen protein yeni yağ hücrelerinin oluşumunu tetikliyor ve kilo alımını hızlandırarak, obeziteye sebep olabiliyor

Yaklaşık 4 yıl boyunca aşırı kilolu 14 kadını inceleyen araştırmacılar, aşırı kilolu kişilerde bu proteinin çok yüksek seviyede olduğunu gördü.

Araştırmada ayrıca bu proteinin bazı kanser türlerinin yanı sıra kaşeksi (aşırı kilo kaybı, deri altı yağ dokusundaki azalma, kas kütlesinde azalma ve iç organlarda küçülme, derideki değişiklikler, saç dökülmesi gibi belirtileri olan vücudun gerilemesi durumu) tedavisinde de umut olabileceği ortaya çıktı.

/ STOCKHOLM

07.03.2008


 

Havada yeşil uçuş dönemi

İskandinav Hava Yolları’na (SAS) ait uçakların uçuşlarında, çevre kirliliğine daha az yol açılması için, daha az yakıt tüketilmesini sağlayacak yöntemlerin uygulanmasına başlandı.

Uçaklar kalkış ve inişlerinde gereksiz beklemeleri en aza indirerek daha az yakıt kullanmaya çalışırlarken, havada oldukları sürede de daha yavaş giderek yakıttan tasarruf edecekler. Bu uygulamanın 1 saatte 5 bin ton yakıt tasarrufu anlamına geldiği belirtildi.

/ STOCKHOLM

07.03.2008


 

Ölmek suç oldu!

Fransa’nın güneybatısında küçük bir köyün belediye başkanı, köyün mezarlığında yer kalmadığı için ahaliye, ‘’ölmeyin, ölenler sertçe cezalandırılacak’’ tehdidinde bulundu.

260 nüfuslu Sarpourenx köyünün belediye başkanı Gerard Lalanne, ‘’mezarlıkta herkese yer kalmadığı için Sarpourenx’da gömülmek isteyenlerin ölmelerinin yasaklandığını’’ bildirdi. Lalanne, yasağa uyulmaması durumunda suçluların sert bir biçimde cezalandırılacağını’’ kaydetti. Lalanne, idare mahkemesinin, yandaki özel arazinin mezarlığa dahil edilmesini haksız bulması üzerine böyle bir yasaklayıcı karar almak zorunda kaldığını söyledi.

/ BORDEAUX

07.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri