Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Harvard’da harem-selâmlık

ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Boston şehrindeki Harvard, Müslüman kız öğrencilerin dinî ve kültürel duyarlılıklarını dikkate alarak haftanın belirli saatlerinde, kampustaki spor salonlarından birini yalnızca kız öğrencilere ayırdı; bu saatlerde salona erkeklerin girmesini yasakladı.

Uygulama, 6 Müslüman kız öğrencinin, Harvard Üniversitesi Kadın Merkezi’nin de desteğini alarak okul yönetimine “kadınlar için spor salonlarında ayrı saatler istiyoruz” diye başvurmasının ardından 4 Şubat’ta başlatıldı. Yeni prosedüre göre, spor salonu belli günlerde ve belli saatlerde kız öğrencilere hizmet verecek. Bu saatlerde salonda kadın görevliler çalışacak. Kadın Merkezi yöneticisi Susan Marine, uygulama sayesinde dışarıdayken örtünen dindar Müslüman öğrencilerin, egzersiz yapmak için daha uygun giyinebileceğini söyledi. Harvard Sözcüsü Robert Mitchell ise, “Dinî topluluklardan her zaman özel istekler alıyoruz ve bunları mümkün olduğunca yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi. Harvard yönetiminin kararı okulda memnuniyetle karşılandı.

/ BOSTON

07.03.2008


 

Tehlikeli provokasyona hayır

Hollanda’da kamu ve özel televizyon kuruluşlarından hiçbirinin, fanatik Özgürlük Partisinin lideri Geert Wilders tarafından yapılan İslâm karşıtı filmi yayınlamayacağı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Wilders, filmi yayınlamaları için televizyon kuruluşlarıyla yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı. Tehlikeli bir provokasyon olan filmi yayınlamaya hiçbir TV kanalı yanaşmadı.

Bazı televizyon kuruluşlarının 15 dakika süren filmi yayınlamaktan yana olduğu, ancak Wilders’in önceden izletmeme ve hiçbir kesinti yapılmaması şartını öne sürmesi üzerine, bu kuruluşların da yayından vazgeçtikleri belirtildi. Televizyon kuruluşlarının yetkililerine göre Wilders, filmin yayınlanması konusunda ‘’akıl dışı istekler ve şartlar’’ öne sürdü.

BASINA GÖSTERİLECEK

Wilders, televizyonlardan olumlu cevap alamaması üzerine bu kez Lahey’de parlamento binası içindeki Nieuwspoort Uluslararası Basın Merkezinde filmin basına tanıtımı için izin başvurusunda bulundu. Basın Merkezi yönetiminin, hükümet yetkilileri ve Terörle Ulusal Mücadele Koordinatörü Tjibbe Joustra ile yaptığı görüşmelerin ardından, başvuruya olumlu cevap verdiği öğrenildi. Yeni bir durumun ortaya çıkmaması halinde film 28 Martta basın merkezinde gazetecilere gösterilecek. Film, daha ortaya çıkmadan ve gösterilmeden uluslararası alanda geniş yankı bulmuş ve İslâm ülkelerinde Hollanda aleyhine gösteriler başlamıştı.

TERÖR TEHDİDİ

Bu arada, Geert Wilders’in filmi etrafındaki tartışmalar sürerken, bu filme bağlı olarak terör saldırıları ihtimalini dikkate alan hükümetin terör tehdit düzeyini ‘’normal’’den ‘’tehlikeli’’ sınırına çektiği öğrenildi. Terör saldırısı riskinin artmasında, söz konusu film ile birlikte, Afganistan’ın Uruzgan bölgesinde görev yapan Hollanda askerlerinin Taliban’a karşı verdiği mücadelenin de rol oynadığı belirtildi. Hollanda’da, en son geçen yıl Nisan ayında, terör tehdit düzeyi ‘’normal’’ konumdan ‘’sınırlı’’ konumuna çekilmişti.

/ AMSTERDAM

07.03.2008


 

İsrail’i durdurun

Sendika ve sivil toplum örgütleri İsrail’in Gazze Şeridi’ne hava ve kara birlikleriyle saldırıda bulunarak, 100’ün üzerinde Filistinli’yi katletmesini protesto etti. Bir grup İsrail’in bebek katliâmlarını simgeleyen kırmızı boyalı bir oyuncak bebeği İsrail Büyükelçiliği önüne bıraktı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne hava ve kara birlikleriyle saldırıda bulunarak, 100’ün üzerinde Filistinliyi katletmesini protesto eden Memur-Sen, Ortadoğu’da akan kanın durdurularak bu vahşete seyirci kalınmaması için çağrıda bulundu. Önceki gün İsrail Büyükelçiliği önünde kitlesel bir basın yapan Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Ortadoğu’da akan kanı durdurmak için Güvenlik Konseyi’ni, Türkiye hükümetini, sivil toplum örgütlerini, insan hakları örgütlerini, dünya aydınlarını, yazarlarını, bu soykırıma karşı tavır almaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Aksu, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Toç-bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ali Erdoğan, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Tombul’unda katıldığı basın açıklamasında İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ve diğer yetkililer hakkında da suç duyurusunda da bulundu.

Aksu eylemde yaptığı konuşmada, İsrail ordusunun son bir hafta içinde Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarında aralarında çocukların da bulunduğu 100’den fazla Filistinliyi katletmesinin İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai’in itirafıyla ‘gerçek bir soykırım’ olduğunu belirterek, “Bütün bunlar dünyanın gözleri önünde yaşanmaktadır. Hiçbir ülke, böylesine pervasızca, dünyada yalnızca kendisi varmış gibi davranamaz, davranmamalıdır. İsrail’ in yaptığı sadece hukuk dışı değil, aynı zamanda insanlık dışı, aynı zamanda ahlâk dışıdır” diye konuştu.

“İsrail, bu haliyle insanlık suçu işlemektedir” diye konuşan Aksu, Ortadoğu coğrafyasında işlenen bu devlet terörüne insanlık adına bu çılgın gidişe bütün dünyanın etkili bir şekilde “dur” demesi gerektiğini vurguladı.

“HÜKÜMETTEN ADIM BEKLİYORUZ”

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını kınamak için düzenlenen eylemde konuşan azlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, hükümete somut adımlar atması çağrısını yaparak, “İsrail ile yapılan tüm anlaşmalar iptal edilmeden bu katliâmların vebalinden kurtulamazsınız. Biz toplumun tepkisini hafifletici açıklamaları değil Siyonist İsrail’i durduracak, reddedecek adımları bekliyoruz” dedi.

İsrail’in Filistin’e olan saldırılarını protesto etmek amacıyla İsrail Büyükelçiliği önünde Mazlumder, Kudüs-Der, Kardelen ve Bab-ı Ali Ehli Beyt Vakfı ortaklaşa bir eylem düzenlediler. Eylemde konuşan Mazlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, öncelikle İsrail’in yaptığı katliâma sessiz kalmanın onun yanında yer almak anlamına geldiğini belirterek, “Yıllardır Ortadoğu’ya kin, nefret, ırkçılık saçmış olan İsrail yaptıklarına hâlâ doymuyor ve daha büyük bir katliâm hazırlığında olduğunu haykırıyor. Dünya sessiz, kanıksamış tüm bu vahşeti. Bu katliâma ses çıkarmamakla katillerin yanında yer aldığınızı hissetmiyor musunuz?” diye konuştu.

Hükümete seslenen Gergerlioğlu, şöyle konuştu: “Hükümete sesleniyoruz. Başbakan Erdoğan sadece katliâmlar olunca mı İsrail’i kınayacak? İsrail’in sürekli hukuksuzluğuna sadece katliâm yapıldığı zaman mı tepki verilecek? İsrail ile yapılan tüm anlaşmalar iptal edilmeden bu katliâmların vebalinden kurtulamazsınız. Biz toplumun tepkisini hafifletici açıklamaları değil Siyonist İsrail’i durduracak, reddedecek adımları bekliyoruz. Biliniz ki İsrail’le tüm diplomatik ilişkiler kesilmeden ve İsrail büyükelçisi geri gönderilmeden adalet yerini bulmayacaktır.”

Eylem bitiminde bir grup yetkili, İsrail’in bebek katliâmlarını simgeleyen kırmızı boyalı bir oyuncak bebeği İsrail Büyükelçiliği önüne bıraktılar.

Cemil YÜZER / ANKARA

07.03.2008


 

Yeni anayasaya hız verilsin

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden rahatsız olanların varlığının dikkat çekici olduğunu vurgularken, “Sendika olarak, din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinin zorunlu olarak devam etmesi, ayrıca seçmeli olarak din eğitimi dersinin konulmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Eğitim-Bir-Sen yaptığı 12. Başkanlar Kurulu ve 2. Genişletilmiş Teşkilât Yöneticileri İştişare Toplantısı sonrasında bir “Sonuç Bildirgesi” yayınlandı. Bildirgede, dünyanın tek terörist devleti olan İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik saldırılarda kadın-çocuk demeden katliâm yapmasının lanetlendiği belirtilirken, BM ve İKÖ meselenin çözümü için göreve çağrıldı.

Irak ve Afganistan’da her gün onlarca sivilin ölmesinin sorumluluğunun ABD’de olduğu vurgulanan bildirgede ABD’nin derhal bölgeden çekilmesi ve Irak halkının kendi geleceğini kendisinin tayin etmesi gerektiği vurgulandı.

YENİ ANAYASAYA HIZ VERİLMELİ

Bildirgede ülke ve dünya gündemine ilişkin sendikanın görüşleri şöyle sıralandı:

* Yeni anayasa çalışmalarına ara verilmesi demokratikleşme çalışmalarının yavaşlaması anlamına gelmektedir. Bu da AB standartlarının üzerinde bir demokratikleşme, özgürleşme ve sivilleşme hedefi olan ülkemiz için kayıptır. Bu çerçevede yeniden yeni anayasa çalışmalarına hız verilmeli, en kısa zamanda demokratik bir anayasa yapılmalıdır.

* 1999 yılında pedagojik alt yapısı olmadan getirilen katsayı adaletsizliği kaldırılmalı, yine 8 yıllık kesintisiz eğitim meslekî eğitim ve din eğitim-öğretimi dikkate alınarak kesintili olarak yapılandırılmalıdır.

* Millî Eğitim Bakanlığı bu mağduriyetleri giderecek yeni atama yönetmeliğini hazırlayarak yürürlüğe koymalıdır.

BAŞÖRTÜSÜNE BÜTÜN ALANLARDA ÖZGÜRLÜK

* Anayasa değişikliği yapılmış olmasına ve kanunlarda yasak olmamasına rağmen başörtüsü yasağını sürdüren rektörleri kınıyor, savcıları anayasanın amir hükümlerini çiğneyen rektörler hakkında gerekli işlemleri yapmaya çağırıyoruz. Milleti derinden üzen başörtüsü sorunu hizmet alan-veren ayrımı yapılmaksızın çözülmelidir.

* Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden rahatsız olanların varlığı dikkat çekicidir. Üstelik, söz konusu derste sadece İslâm dini değil; Hıristiyanlık, Yahudilik, Budizm gibi din ve öğretiler hakkında genel bilgiler verilmektedir. Hatta yurttaşlık görev ve sorumluluklarımız da bu ders kapsamında verilmektedir. Sendika olarak, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin zorunlu olarak devam etmesi, ayrıca seçmeli olarak din eğitimi dersinin konulmasını talep ediyoruz.

Recep GÖREN / ANKARA

07.03.2008


 

Enflasyon artışına tedbir alınmalı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, tedbir alınmaması durumunda sanayi sektörünün daha önce uzun yıllar yaşadığı maliyet enflasyonuyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Erdil, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, ‘’yaklaşmakta olan küresel fırtınayı görmek istemediğini’’ ileri sürerek, bununla ilgili gelen önemli sinyalin Şubat ayı enflasyon verileri olduğunu belirtti. Özellikle üretici fiyatları endeksi aylık değişiminin yüzde 2.56 olarak gerçekleşmesinin bütün hesapları alt üst ettiğini savunan Erdil, bu oranın kış ayı içerisinde tarımda yüzde 2.06 olmasının, mutfakta vatandaşın direkt yaşayacağı fiyat artışı bakımından daha ürkütücü bir sonuç ortaya çıkardığını ifade etti. Sanayi sektöründe üretici fiyat endeksinin yüzde 2.69 olarak gerçekleşmesinin önümüzdeki süreçte sanayi sektöründeki üretim maliyetlerini daha da artıracağını belirten Erdil, “Önlem alınmaması durumunda sanayi, daha önce uzun yıllar yaşadığı maliyet enflasyonuyla karşı karşıya kalacaktır’’ dedi.

/ ANKARA

07.03.2008


 

‘Öcalan’ın zehirlendiği’ iddiası yalan

Adalet Bakanlığı, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın sağlık durumu hakkında Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (AİÖK) hazırladığı raporda, hükümlüde hiçbir zehirlenme bulgusunun olmadığını açıkça ortaya koyduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Avrupa AİÖK’nın, Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Konseyi’nin bir denetim organı olduğu hatırlatıldı. AİÖK’nun, hürriyetinden mahrum edilmiş kişilerin görüşmek hakkına sahip olduğu belirtilen açıklamada, üye ülkelerin hepsine ziyaretler gerçekleştirerek, bulgularını ilgili hükümete ilettiği ifade edildi.

/ ANKARA

07.03.2008


 

Anayasa Mahkemesi başvuruyu kabul etti

Anayasa Mahkemesi, CHP ve DSP’nin, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren 5735 sayılı ‘’Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un birinci ve ikinci maddelerinin iptali veya yok hükmünde olduklarına karar verilmesi ve dâvâ sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması’’ talebiyle açtığı davada herhangi bir eksiklik tesbit etmedi ve dâvâyı kabul etti.

Anayasa Mahkemesi heyeti, dün yaptığı toplantıda, CHP ve DSP’nin açtığı dâvâda ilk incelemeyi yaptı. Yüksek Mahkeme, başvurunun süresinde ve usule uygun olarak yapıldığına karar verdi. Dâvâyı kabul eden yüksek mahkeme, raportörün raporunu hazırlamasının ardından daha sonra belirlenecek bir günde anayasa değişikliğinin’’ iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması’’ istemini karara bağlayacak.

/ ANKARA

07.03.2008


 

Altay, CHP’deki görevlerinden ayrıldı

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeliklerinden istifa etti.

Altay, CHP Genel Başkanlığına gönderdiği dilekçede şunları kaydetti: “Genel Sekreterliğin, eylem, tutum ve uygulamaları, başta merkez yönetim kurulumuz olmak üzere il ve ilçe örgütlerimizdeki olumlu iklimi ortadan kaldırmıştır. Bununla beraber Genel Sekreterlik makamının şahsıma yönelik bir izolasyon süreci yürütmesi, aynı yönetim kademesi içinde beraber çalışma imkânını ortadan kaldırmıştır. Büyük bir şeref ve saygıyla yürüttüğüm Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi üyeliklerinden istifa ediyorum.”

/ ANKARA

07.03.2008


 

Büyükelçi “istenmeyen adam” ilân edilsin çağrısı

Mazlumder Ankara Şubesi İsrail Büyükelçisi’nin Türkiye’de “istenmeyen adam” ilân edilerek sınır dışı edilmesi ve büyükelçiliğin tamamen kapatılması ile ilgili imza kampanyası başlattı.

Kampanya http://israilelciligikapatilsin.blogcu.com adresinden yürütülecek. İmzaya açılan metin ise özetle şöyle: “Kurulduğu günden beri bütün dünyanın gözü önünde Filistin halkını; kadın-erkek, bebek-yaşlı ayırtetmeden topyekün soykırıma tabi tutan İsrail’i şiddetle kınıyoruz. Evleri yıkılan, kundaktaki bebeklerine varıncaya kadar İsrail füzelerinin hedefi olan, aralarında seçtikleri milletvekillerinin de olduğu onbinlerce insanı İsrail cezaevlerinde tutulan Filistin halkı, sergilediği direniş ve gösterdikleri cesaretle insanı hayrete düşürmektedir.

Bizler, bu büyük insanî facia karşısında Filistin halkını yalnız bırakamayız. Böyle büyük bir insanî faciaya sebep olan, soykırım suçlusu olarak kabul edilmesi gereken insanlık düşmanı İsrail’in, Türkiye’deki elçiliğinin kapatılmasını ve Türkiye ile İsrail arasında yapılan bütün anlaşmaların iptal edilmesini istiyoruz. Mazlum ve dirençli Filistin halkının yanındayız.” İmza kampanyasına katılmak isteyenler “metni imzalıyorum” yazarak adınızı-soyadınızı-doğum tarihinizi ve mesleğini de belirterek [email protected] veya [email protected] adreslerine e-mail olarak gönderebilirler.

07.03.2008


 

Başkanlar: Köy olmak istemiyoruz

Hükümetin almış olduğu karar gereği, nüfusu 2000’den az olan belediyeler kapatılacak. Alınan bu karar gereği Beyşehir, Hüyük-Derebucak, Derbent- Seydişehir ve Taşkent’e bağlı başta Avşar Belediyesi olmak üzere 20 belediyenin başkanları Beyşehir ilçesinde, kapatılacak olan kasabaların vatandaşlarının da yoğun katılımıyla bir basın açıklaması yaptılar.

Yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi: “Nüfusu 2000’den aşağı düşen belediyeler olarak, bizler hükümetimizin almış olduğu bu kararı halkımız ve Belediye Başkanları olarak tekrar gözden geçirilmesini şiddetle arz ve talep ediyoruz. Gerekçelerle söylenip yazılan hiçbir şey doğru değildir. Aksine bizler 24 saat vatandaşlarımıza tam hizmet anlayışı ile hizmet vermekteyiz. Medeni yaşama alışmış bu insanlara, tekrar ‘siz köylüsünüz, köylü kalacaksınız’ diyerek, medenî hizmetlerden uzak kalmaya zorlamaktadır.”

Türkiye’de en çok kapatılan belediye sayısısın Konya’da yer aldığına dikkat çeken Başkanlar, şöyle devam etti: “Ayrıca en çok nüfusu azalan il Konya’dır. Bu insanları yerinde tutamayıp toprağından göç etmeleri belediyelerin suçu değil, şimdiye kadar buralarla ilgili tedbir almayan, istihdam sağlamayan şimdiye kadar gelmiş geçmiş hükümetlerin suçudur.”

Yetkililere seslenen başkanlar şunları söylediler: “Belediye olma hakkını siz mi verdiniz ki, şimdi bu halkın elinden siz alıyorsunuz. Madem bu Belediyeleri kapatacaktınız, borç içindeki belediyeleri kapatarak tasarruf sağlayacaktınız, genel seçimlerden önce ‘Norm Kadro’ adıyla 210 bin geçici işçiye kadro vererek neden bu milletin sırtına sardınız. Kentlerimizde kapkaç terörünün çoğaldığı, hırsızlık, yankesicilik ve buna benzer olayların arttığı bu zamanda, bulundukları yerden millî ekonomiye katkısı olan ve tampon görevi gören belediyelerin kapatılarak, nüfuslarının büyük şehirlere göç ettirilmesinin ve göç ettikleri yerlerde daha büyük sorunlarla karşılaşılacağını bilmenizi istiyoruz. Ve iki aydır başbakana ulaşamadığımızı belirtmek istiyoruz.”

Basın açıklamasından sonra Taşkent’e bağlı Avşar Belediye Başkanı Ahmet Demirkol Yeni Asya’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bizim kasabamızın nüfusu şu anda 2000 sayısının üzerinde ve Avşar kasabası gerek alt yapısı, çevre düzenlemesi, eğitim hizmetleri ve sosyal hizmetler açısından gelişmiş bir kasaba. 37 yılık belediye olan kasabamızın köy olmasını istemiyor ve gelişmekte olan kasabamızın bu gelişimin engellenmesini istemiyoruz.” Basın açıklamasına katılan 20 beldenin vatandaşları olaysız bir şekilde dağıldılar.

Hasan KÜCEK / KONYA

07.03.2008


 

Belediyeden okul kantinlerine denetim

Sarıyer Belediyesi ekipleri öğrencilere sağlıklı ve hijyenik şartlarda hizmet verilip verilmediğini tebpit etmek amacıyla, ilçe genelindeki okulların kantinlerini denetledi.

Sarıyer Belediyesi, Ruhsat Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından Sarıyer’deki okul kantinlerine ani baskınlar düzenlendi. Kantinlerin genel temizlik konusundaki eksikleri kontrol edilirken, okullarda sağlıklı ürünlerin satılıp satılmadığı ve hijyenik şartlara uyulup uyulmadıkları denetlendi. Kantinlerdeki ürünleri tek tek kontrol eden ekipler, son kullanma tarihleri ve ürünlerin nasıl muhafaza edileceği konusunda da işletmecileri uyardı. Çalışanların sağlık karneleri, iş önlüğü, bone, galoş, eldiven ve kantinlerde bulunması gereken ecza dolabı, yangın söndürme tüpü, ve uygun çöp kutularının olup olmadıkları da kontrol edildi. Bazı işletmeler uyarılarak rapor tutuldu. Eksikleri bulunan kantinlere cezaî işlem uygulanacağı belirilirken, denetimlerin belli aralıklarla devam edeceği açıklandı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

07.03.2008


 

Kırıkkale Yüksek İhtisas’a teşekkür mektubu yağıyor

Kırıkkale’nin gururu Yüksek İhtisas Hastanesine teşekkür mektubu yağıyor.

Yaptığı yenilik ve hizmetleriyle Kırıkkale halkının takdir ve sevgisini kazanan Yüksek İhtisas, “insan odaklı” Sağlık Hizmeti sunumunda hazırlık dönemlerini geride bırakıp profesyonel olma yolunda önemli adımlar atıyor. İnsan Odaklı Sağlık Hizmeti sunumunda ana ilkeleri harfiyen uygulayıp artık detay ve ayrıntılarla uğraşan Yüksek İhtisas, bu çabalarının karşılığını takdir ve teşekkür olarak alıyor. Valilik istek kutularına ve hastane Hasta Hakları Bürosu ile şikâyet ve dilek kutularına adeta mektup yağıyor. Halkla İlişkiler ve Hasta Hakları Bürosuna 100’ü aşkın teşekkür mektup geldiği bildirildi. Başhekim Osman Acar hastaların memnuniyetinden büyük sevinç duyduklarını kaydetti.

İbrahim AKPINAR / KIRIKKALE

07.03.2008


 

Keyfi uygulamaya tepki

İstanbul Üniversitesinde (İÜ) öğrenim gören bir grup başörtülü kız öğrenci, anayasa değişikliğine rağmen okula girmelerine izin verilmediği gerekçesiyle basın açıklaması yaptı.

İÜ Beyazıt Yerleşkesi önünde toplanan ve üzerlerine ‘’Başörtüsü onurumuzdur koruyacağız’’ yazılı tişörtler giyerek destek veren erkek öğrenciler ile başörtülü kız öğrenciler, pankart açarak çeşitli sloganlar attı. Grup adına bir basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği İÜ Komisyonu sorumlusu Talha Özcan, üniversitelerde uzun zamandır ‘’keyfi şekilde uygulanan baş açma mecburiyeti uygulaması’’na hukuki düzenlemelerle son verildiğini, ancak buna rağmen aynı yasağın devam ettiğini söyledi. Başörtülü öğrencileri okula almamanın, TCK’ya göre eğitim hakkının engellenmesi olduğu için suç oluşturduğunu kaydeden Özcan, görevlilerin ‘’görevi kötüye kullanmak’’ suçunu işlediklerini bildirdi. Bu konuda herkesi üzerine düşen görevi yapmaya çağıran Özcan, başörtüsünün kamunun her alanında özgür olması gerektiğini de belirtti.

/ İSTANBUL

07.03.2008


 

Nükleer Santral Kanununa kısmî iptal

Anayasa Mahkemesi, 5710 sayılı Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun’un geçici 1. maddesinin ikinci cümlesindeki ‘’Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, görevlerini yerine getirirken özel bilgi ve ihtisas gerektiren işlerde kadro aranmaksızın uygun nitelikli yerli ve yabancı uyruklu sözleşmeli personel çalıştırabilir’’ hükmünü iptal etti.

CHP ve DSP, nükleer santrallerin kurulması ve işletilmesine dair 5710 sayılı Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesinde dâvâ açmıştı.

/ ANKARA

07.03.2008


 

Hac başvuruları 12 Mart’ta başlıyor

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, 2008 yılında hacca gitmek isteyen adayların ön kayıt ve kayıt yenileme başvurularının 12-27 Mart tarihleri arasında yapılacağını söyledi. Bardakoğlu, 2008’de yaklaşık 100 bin hacı adayının kutsal topraklara götürüleceğini açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, 2008 yılı hac organizasyonu ile ilgili Başkanlık konferans salonunda basın toplantısı düzenledi. Bardakoğlu; 2007 yılı kayıt döneminde kayıt yeniletme ve ön kayıt yaptırma olmak üzere toplam 673 bin kişinin başvurduğunu, geçen yıldan kayıt yaptırıp gidemeyen çok sayıda kişinin bulunduğunu hatırlattı. 12-27 Mart tarihleri arasında; geçen yıldan bekleyenlerin kayıt yeniletme, bu yıl başvuracakların da ön kayıt yaptırabileceklerini söyleyen Bardakoğlu, kura çekiminin ise 4 Nisan’da yapılacağını aktardı.

Ön kayıt yaptıranlardan çeşitli masraflar karşılığı 15 YTL alınacağını, kayıt yeniletenlerden ise bu meblağın tahsil edilmeyeceğini dile getiren Bardakoğlu, kesin kayıtların 8-22 Nisan tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.

Bardakoğlu, kesin hacca gitme niyetinde olan vatandaşların başvuruda bulunmaları ve mükerrer hacdan kaçınılması uyarısında da bulundu. Bardakoğlu, “650 bin kişinin beklediği bir ortamda mükerrer hacca gitmek vebal almaktır. Mükerrer hacca götüren şirketler de en büyük cezayı görecek. Mükerrer hacca götüren şirketlere hac ve umre izni vermeyeceğiz” diye konuştu.

Hacı adaylarının otel, müstakil odalı ve normal yemekli olmak üzere 3 kategoriden birini seçmek zorunda olduğunu kaydeden Bardakoğlu, bu tercihleri daha sonra değiştirme imkanının ise bulunmayacağını vurguladı. Bardakoğlu, bu nedenle adayların düşünerek ve bilgi sahibi olarak tercihte bulunması gerektiğini söyledi. Bardakoğlu, hac ücretlerinin geçen yıl ile aynı oranda tutulmaya çalışıldığını açıkladı.

Bardakoğlu’nun verdiği bilgiye göre hac

kategorileri ve ücretleri ise şöyle:

Normal Yemekli 1. Tip: 2 bin 200 Avro

Normal Yemekli 2. Tip: 2 bin 50 Avro

Normal Yemekli 3. Tip: Bin 950 Avro

Müstakil 1. Tip: 3 bin 750 Avro

Müstakil Odalı 2. Tip: 3 bin 450 Avro

Müstakil Odalı 3. Tip: 3 bin 150 Avro

Müstakil Odalı 4. Tip: 2 bin 650 Avro

Otel kategorileri ise otellerin hareme olan yakınlığı ve hizmet kalitesine göre belirlenecek.

Din Kültürü dersi zaruri

Soruları cevaplandıran Bardakoğlu, bir gazetecinin, Danıştay 8. Dairesinin, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerine ilişkin kararıyla ilgili sorusu üzerine, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin zorunlu olarak okutulmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Günümüz insanının, dini pratikleri yerine getirsin getirmesin, din, Müslümanlık, dini hassasiyetleri olan insanların öncelikleri hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirten Bardakoğlu, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin çocukları namaza alıştırma ya da dindar yapma dersi değil, din konusunda bilgili yapma dersi olduğunu kaydetti.

“Böyle olduğu için de Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin zorunlu olarak okutulmasında adeta zorunluluk vardır, zaruret vardır” diyen Bardakoğlu,çocukların din hakkında cahil kalmasının birçok yanlışlığı da beraberinde getireceğine dikkati çekti. Uygulamada 3-5 münferit yanlış var diye Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin zorunlu olmasına karşı çıkmanın 3-5 hasta yanlış tedavi edildi diye bir hastaneyi kapatmaya benzediğini ifade eden Bardakoğlu, “Gönül isterdi ki, AİHM bağlamında söylüyorum; Türkiye zaten aynı yanlışlığı katlayarak devam ettiren gölgesidir, yargıçlar kişisel kanaatlerine, ön yargılarına, kişisel tercihlerine göre değil, konuyu bilim zemininde ve o dinin bilgi metodolojisine göre inceleyip karar versin” dedi.

/ ANKARA

07.03.2008


 

Talat, Gül ve Erdoğan ile görüştü

Çalışma ziyareti için Ankara’ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Talat’ı Çankaya Köşkü’ne gelişinde Şeref Kapısında karşıladı. Gül ve Talat, gazetecilere el sıkışarak poz verdi. Gül ve Talat, daha sonra heyetler arası görüşmelere geçtiler. Görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Cumhurbaşkanı Gül’ün Dışişleri Başdanışmanı Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu, KKTC Cumhurbaşkanlığından bazı yetkililer katıldı. Basına kapalı gerçekleşen heyetler arası görüşmenin başlangıcında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi.

/ ANKARA

07.03.2008


 

KKTC Çevre Bakanı Vehbi istifa etti

KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi görevinden istifa etti. KKTC Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Vehbi'nin istifa mektubunu önceki gün akşam aldığını açıkladı.

Soyer, Cumhuriyet Meclisinde gazetecilerin sorularını cevaplarken Vehbi'nin istifasıyla ilgili detayları, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la birlikte Ankara'ya giden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın dönmesinin ardından görüşeceklerini ve gerekli açıklamaları bugün yapacaklarını söyledi.

/ LEFKOŞA

07.03.2008


 

Talabani bugün Türkiye’ye geliyor

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, 2 günlük çalışma ziyareti için bugün Türkiye’ye gelecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dâvetine icabetle Türkiye’ye gelecek olan Talabani’nin ziyareti sırasında Irak’la ikili işbirliğinin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, askeri, enerji ve diğer alanlarda geliştirilmesi imkanları üzerinde durulacağı ve bölgesel konuların ele alınacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Talabani’ye Maliye Bakanı Baqir Jabir Al-Zubaydi, Petrol Bakanı Dr. Hessian Al-Shahristany, Su Kaynakları Bakanı Dr. Abdullatif Rashid Latif, Milli Güvenlik Bakanı Shirwan Al-Waily ve Sanayi Bakanı Fawzi Al-Hariri’nin eşlik edeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onuruna birer akşam yemeği verilecek olan Talabani’nin, Türk-Irak İş Konseyi Yönetim Kurulunu kabul edeceği de kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak’ın kuzeyindeki terörist unsurlara yönelik kara harekatının başladığı 21 Şubat 2008 tarihinde harekatın terör örgütünü hedef aldığını iletmek üzere telefonla aradığı Talabani’yi Türkiye’ye davet etmişti.

/ ANKARA

07.03.2008


 

Cumhurbaşkanı Gül 2 kanunu onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki kanunu onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 5744 sayılı “Uzman Jandarma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’u ve 5745 sayılı “375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’u onayladı.

Gül, kanunları yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderdi.

/ ANKARA

07.03.2008


 

Leyla Zana’ya son savunma için süre

Diyarbakır’daki Nevruz kutlamaları sırasında terör örgütünün propagandasını yaptığı iddiasıyla hakkında dâvâ açılan, eski milletvekili Leyla Zana’nın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Leyla Zana katılmadı.

Zana’nın avukatı Cabbar Leygara, duruşmada, müvekkilinin iddia makamının mütalâası hakkında savunma hazırlaması için ek süre istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Zana’ya karar duruşması öncesinde son savunmasını yapmak üzere süre vererek, duruşmayı erteledi.

TUĞLUK'UN DÂVÂLARI BİRLEŞTİRİLDİ

Öte yandan DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' ve ''yasa dışı örgüte üye olmak'' suçlarından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 7 ayrı dâvâ dosyasının, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki başka bir dâvâ dosyasıyla birleştirilmesi kararlaştırıldı.

/ DİYARBAKIR

07.03.2008


 

PKK'lı 3 terörist teslim oldu

Terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki kamplarından kaçan 3 terörist Hakkari’de güvenlik güçlerine teslim oldu.

Alınan bilgiye göre, terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki kamplarından kaçarak, Yüksekova Esendere sınır kapısından yurda giriş yapan R.T, G.Ş. ve E.Ç, güvenlik güçlerine teslim oldu. Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülen teröristlerin sorgusunun devam ettiği bildirildi.

295 TERÖRİST PİŞMAN OLUP EVİNE DÖNDÜ

Bu arda, Terör örgütü PKK’ya ait Irak’ın kuzeyindeki kamplardan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan 295 terörist, çıkarıldıkları mahkemelerde, ‘’etkin pişmanlık’’ hükümlerinden yararlanarak serbest bırakıldı. Teslim olan örgüt üyeleri, yargılandıkları Diyarbakır’daki Ağır Ceza Mahkemelerinde terör örgütü hakkında önemli bilgiler verdi.

/ HAKKARİ

07.03.2008


 

Leylekler geliyor

Türkiye’de baharın müjdecisi olarak bilinen leyleklerin, Afrika tarafından göçe başladığı Hatay bölgesinden ülkeye girerek Beyşehir Gölü gibi üreme alanlarına yayıldıkları bildirildi.

Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, leyleklerin normalde Mart ayı başlarında Türkiye’ye giriş yaptığını, ancak Kuşadası’nda 28 Şubatta görülmeye başlandıklarını söyledi.

Sıcak iklime sahip Afrika tarafından Türkiye’ye göç eden leyleklerin daha önce yuva yaptıkları bölgelere geldiklerini belirten yetkililer, ‘’7-8 günde yuvalarını yaparlar. Dişi malzeme taşırken erkek yuvayı yapıyor. 30-34 gün kuluçka dönemleri oluyor. Gündüzleri erkek, geceleri ise dişiler yuvada kalıyor. Yavruları ortak besliyorlar’’ dedi.

Yetkililer, leyleklerin Eylül ayı başından itibaren aynı güzergâhı izleyerek Afrika tarafına göç edeceğini kaydettiler.

/ KONYA

07.03.2008


 

TÜYAP’ta Risale-i Nurlara büyük ilgi

Geçtiğimiz Cumartesi günü açılışı gerçekleştirilen TÜYAP 6. Kitap Fuarı, Bursalı kitapseverlerle buluşmaya devam ediyor.

212 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarda geniş bir konu yelpazesi içinde gerçekleştirilecek faaliyetlerde 300 yazar, san’atçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacı konuşmacı olarak yer alıyor. Fuar süresince yaklaşık 500 yazar da okurlarıyla buluşup, kitaplarını imzalacak.

9 Mart’a kadar açık kalacak fuar 11:00-20:00 saatleri arasında bir çok fırsat, indirim ve promosyonlarla ziyaretçilerini bekliyor…

Fuarda, Yeni Asya Neşriyat da 5. kez kitapseverlerle buluşuyor. Bütün kitaplarda % 30 indirim yapılan Yeni Asya standında fuar süresince her gün Yeni Asya gazetesi de ücretsiz olarak dağıtılıyor. Ayrıca stantda Köprü, Bizim Aile, Genç Yaklaşım ve Can Kardeş dergilerinin de tanıtım ve satışı gerçekleştiriliyor. Özellikle Yeni Asya Neşriyatın önemli ve başarılı bir çalışmaya imza atarak hazırlayıp istifadeye sunduğu sayfa lügatçeli yeni tarz Risâle-i Nur Külliyatı büyük ilgi görüyor.

Hakan GÜLER / BURSA

07.03.2008


 

Kadına karşı şiddet, hâlâ önemli bir sorun

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, şiddetin, tokat, yumruk, tekme ve dayak gibi fiziksel saldırıların yanı sıra, sindirme, sürekli küçümseme ve aşağılama, ailesinden ve arkadaşlarından tecrit etme, hareketlerini izleme ve kısıtlama, bilgiye ve yardıma erişimini engelleme gibi çok çeşitli alanlarda da olabileceğini söyledi.

Dünya genelinde 5 kadından birinin hayatı boyunca şiddete maruz kaldığını anlatan Akın, bunun kimi zaman ciddi yaralanma ya da ölümle sonuçlanabildiğini belirtti. Akın, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, Brezilya, Etyopya, Bangladeş, Japonya, Sırbistan gibi 11 ülkede 24 bin kadınla görüşülerek yapılan araştırmaya göre, ‘’Japonya ve Sırbistan’da kadınların yüzde 13’ünün, Peru’da yüzde 61’inin fiziksel şiddete, Japon kadınların yüzde 6’sı ile Etyopyalı kadınların yüzde 59’unun cinsel şiddete, Japon kadınların yüzde 15’i ile Etyopyalı kadınların yüzde 71’inin fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığını’’ belirtti.

Bir başka araştırmaya göre de şiddetin genellikle kadının kendi ailesinden veya tanıdığı biri tarafından uygulandığının tespit edildiğini ifade eden Akın, ‘’Öldürülen kadınların yüzde 40-70’i yakın ilişki içinde olduğu partneri tarafından öldürülmektedir’’ dedi. Akın, Kenya’da haftada birden fazla, İspanya’da da her beş günde bir kadının, erkek partneri tarafından öldürüldüğünü söyledi.

TÜRK KADINI DA ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Türk kadınının da başta aile içi şiddet olmak üzere fiziksel, psikolojik ve sosyal statü gibi bir çok alanda şiddete maruz kaldığını öne süren Akın, Türkiye genelinde kadına karşı uygulanan şiddetin yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değiştiğini, şiddetin hem kırsal alanda hem şehirlerde görüldüğünü söyledi.

Akın, gençlerin, evlilerin, kırsal bölgede yaşayanların, eğitim düzeyi düşük veya çocuk sayısı 5’ten fazla olan kadınların fiziksel şiddeti daha fazla içselleştirdiğine dikkati çekti.

/ ANKARA

07.03.2008


 

Aile hekimliği yayılıyor

Sağlık Bakanlığı’nın 1 yıl önce 6 ilde pilot olarak uygulama başlatıp 20 ilde uygulamaya geçirdiği Aile Hekimliği Projesi yayılıyor. Bakanlık, 20 ilde başarılı sonuçlar elde edilmesi üzerine il sayısını 55’e çıkarıyor.

Projenin 1. yaşını doldurması sebebiyle yapılan faaliyetler çerçevesinde Samsun’a gelen Sağlık Bakanlığı Temel sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Koray Ayberk, projenin 55 ilde uygulamaya geçirileceğini söyledi.

Ülke genelinde aile hekimliği uygulamasının başarıyla sürdüğünü belirten Dr. Ayberk, şu an 20 ilde uygulanan projede sorun olmadığını kaydetti. Dr. Ayberk, “Aile hekimliği uygulamasına yıl içinde 35 ilde daha geçilmesine karar verildi. Yeni düzenleme ile illerin 3’de biri nüfusun ise yarısı aile hekimliğinden yararlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

/ SAMSUN

07.03.2008


 

Baş boyun kanserlerinde sigara faktörü

Kanser hastalığının en önemli etkenlerinden birinin de sigara olduğuna dikkat çeken uzmanlar, akciğer, baş ve boyun kanserleri sebebiyle Türkiye’de her yıl yüzlerce kişinin öldüğünü belirtiyor.

Vücut hücrelerinden bir tanesinin kontrolsüz olarak çoğalmaya başlaması olarak tanımlanan kanser hakkında bilgi veren Medical Park Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Vasıf Soysal, baş boyun bölgesi kanserlerinin tüm vücut kanserlerinin yüzde 9’unu, ölümlerin ise yüzde 4’ünü oluşturduğunu belirtti. Baş ve boyun bölgesi kanserleri içerisinde yüzde 45-50’lik oranla gırtlak kanserinin ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Soysal, baş boyun bölgesi kanserleri gelişiminde ilk sırayı sigaranın aldığını söylerken, sigara ile birlikte alkol kullanımının da kanserin gelişme riskini arttırdığını belirtti. Soysal, “Kanserin gelişiminde; genetik faktörler, beslenme, çevresel faktörler, hijyenik faktörler, endüstriyel temaslar, radyasyon ve bazı viral ajanlar da büyük rol oynuyor” diye konuştu.

/ BURSA

07.03.2008


 

Darülaceze personeli AB’ye girdi

Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü’nün 50 personeli, bütün Avrupa Birliği ülkelerinde sağlık ve hasta bakıcılık alanında çalışma hakkını elde etti. Dokuz aylık eğitim sürecini başarıyla tamamlayan 50 Darülaceze personeli, sertifikalarını düzenlenen törende aldı.

Toplam 120 personelin başvuruda bulunduğu eğitimlere, 60 personel katılım hakkı elde etti. Darülaceze’deki bakım hizmetini Avrupa Birliği standartlarına çıkarılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen “Bakım Hemşireliği - Bakım Personeli Eğitimi”ni Almanya’nın önde gelen bakım eğitmenlerinden Babet Dau verdi. Haziran 2007’den bu yana devam eden ve toplam 1530 saat süren eğitimlerde başarılı olan 50 kurum personeli sertifikalarını aldı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

07.03.2008


 

Gönüllü sağlık taraması

Gaziantep’te Hızır Sağlık Hizmetleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Hızır-Der) üyesi doktorlar, Yavuzeli ilçesindeki vatandaşları sağlık taramasından geçirdi.

Hızır-Der ve Yavuzeli Eğitim ve Kültür Derneği’nin organize ettiği sağlık taramasında, vatandaşlar baştan aşağı kontrolden geçirildi. Hızır-Der üyesi doktorlardan Ali Sümer ve Vahap Sarıçiçek, gün boyunca Yavuzeli halkı ile ilgilendi.

/ GAZİANTEP

07.03.2008


 

Alkolle mücadele edilmeli

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfullah Beşiroğlu, toplumda alkolün zararlı bir alışkanlık olarak görülmediğini belirterek, sigara ve uyuşturucu ile yapılan mücadeleye alkolün de eklenmesi gerektiğini söyledi.

Yeşilay Haftası sebebiyle Tabipler Bölge Odası, Yeşilay Van Temsilciliği ve Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü işbirliğiyle ‘’Sigara, Alkol ve Uyuşturucu’’ konulu panel düzenlendi. Panele, YYÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Bülent Özbay, Doç. Dr. Lütfullah Beşiroğlu ve Doç. Dr. İsmail Katı konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. Lütfullah Beşiroğlu, ABD’de yüzde 10’larda olan alkol bağımlılığının, Türkiye’de yüzde 1 seviyesinde olduğunu vurguladı. Kişilerin psikolojik durumlarının alkol kullanımını ortaya çıkardığını anlatan Beşiroğlu, insanların içindeki olumsuz hayat şartları, beyindeki bazı mekanizmaları harekete geçirdiği bunun sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin kullanımını etkilediğini söyledi. Beşiroğlu, Türkiye’de alkol bağımlılığının en fazla Ege Bölgesi’nde görüldüğünü anlattı. YYÜ öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada da öğrencilerin yüzde 20’sinin düzenli olarak alkol kullandığını gösterdiğini kaydeden Beşiroğlu, şunları söyledi: “Birçok hastalığın kaynağı olarak görülen alkol, kullanıcıları için ayrıca büyük bir maddî kaybı da beraberinde getiriyor. Toplumumuzda, alkol zararlı bir alışkanlık gibi karşılanmamakta ve ‘sigara öldürür, alkol güldürür’ gibi bir anlayışa sebep olmaktadır. Bazı televizyon kanallarında da alkolün nasıl içilmesi gerektiği yönünde programlara rastlamaktayız. Sigara ve uyuşturucu alışkanlıklarıyla yaptığımız mücadeleye alkolü de eklememiz gerekiyor.”

Uyuşturucu kullanımı ve zararları konusunda bir sunum yapan Doç. Dr. İsmail Katı da, sigara kullanımının 10, alkolün 11 ve uyuşturucu kullanım yaşının 12’ye kadar indiğini ve dünya nüfusunun yüzde 26’sının uyuşturucu kullandığını vurguladı.

/ VAN

07.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri