Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran’da ılımlı adaylar tasfiye edildi

İran’da, 8. meclis seçimlerinin yapılmasına iki gün kalmasına rağmen halk henüz adayları yeterince tanımıyor. Bir haftalık resmî propaganda süresinin geçen perşembe günü başlamasından sonra çalışmalarını yoğunlaştıran adaylar, kendilerini tanıtmada başarılı olamıyor.

Seçim çalışmaları için açık hava toplantısı düzenleme, resimli afiş ve pankart bastırmanın yasak olduğu İran’da adaylar, küçük el ilânları dağıtmak ve salon toplantıları düzenlemekle yetiniyor. Seçime katılan adayları yeterince tanımadıklarını söyleyen İranlı seçmenler, bu yüzden kime oy vereceklerini henüz kararlaştırmadıklarını belirtiyor. “Seçimlerin hiçbir şeyi değiştirmediğine” inananlar da seçime katılmayı düşünmüyor. Bu yüzden seçimlere katılımın düşük olabileceği belirtiliyor. Bir haftalık resmi propaganda süresi bugün sabah sona erecek.

İran’da, cuma günü yapılacak 8. meclis seçimlerine toplam 7 bin 450 kişi adaylık için başvurmuş, Anayasa Koruyucular Konseyi (AKK), bunlardan 4 bin 476’sına izin vermişti. AKK, seçime katılmak isteyen yaklaşık 3 bin kişiyi veto etmişti. Veto edilenlerin çoğu, reformcu kanadın adayları arasında yer alıyordu. Adayları büyük oranda saf dışı bırakılan reformculara seçimlerde pek şans verilmezken, eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin desteklediği Katılım Cephesi, reformcu din adamı Mehdi Kerrubi’nin İtimad-ı Milli Cephesi ve Reformcu Koalisyonun ancak 30-50 civarında sandalye kazanabileceği tahmin ediliyor. Seçimin ağırlıklı olarak, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yanlısı aşırı muhafazakarlarla öncülüğünü Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bager Galibaf, eski nükleer başmüzakereci Ali Laricani ve eski devrim muhafızları komutanı Muhsin Rızai’nin yaptığı ılımlı muhafazakarlar arasında geçeceği belirtiliyor. Parlamento seçimlerinin, ağustos 2005’den beri cumhurbaşkanı olan Ahmedinejad için de “sınav” niteliği taşıdığı ifade ediliyor. Yoksullukla mücadele, sosyal refahı artırma ve petrol gelirini dağıtma vadiyle 2005’teki cumhurbaşkanı seçimlerini kazanan Ahmedinejad, artan pahalılık ve enflasyon nedeniyle eleştiriliyor. Milletvekili seçimine katılma yaşının 18 olduğu İran’da, 43 milyon 800 bin seçmen 14 Mart Cuma günü, 8. meclisin 290 üyesini belirlemek üzere sandık başına gidecek.

/ TAHRAN

13.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  IKT, Dakar'da güncelleniyor

  Filistin’de insanlık dramı

  Almanya'da okulda namaz izni

  Temsilciler Meclisinde ikinci Müslüman üye

  İran’da ılımlı adaylar tasfiye edildi

  ‘Aralarına İran girdi’

  NATO’dan çocuk katliâmı

  Taylandlı Müslümanlardan Danimarka’ya kınama

  NASA zor durumda

  Milyonlarca doları sakladılar

  Hamamböceği robotlara ilham olacak


 Son Dakika Haberleri