Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Flört evlilikleri boşanmayla bitiyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Herken, evlenmek istediğini söyleyen birçok kişinin eş mi yoksa çocuğuna anne veya baba mı aradığını bilmediği söyledi.

Herken, “flört veya aile gözetimindeki evlilik daha uzun sürüyor” şeklindeki görüşlerin yanlış olduğunu da söyledi.

Denizli Belediyesi ile Kadın Gelişim ve Kültür Derneği (KAGED), eş seçiminde ve evlilikte dikkat edilmesi gerekenlerin anlatıldığı bir toplantı düzenledi. Doç. Dr. Herken, eş seçimi konusunda yapılan yanlışlıkları ve evliliğin ilk yıllarında çiftlerde görülen problemleri anlattı. Gerek erkeklerin gerekse kadınların eş seçerken ne istediğini bilmeden hareket ettiğini ifade eden Herken, “Birçok evlenecek erkek, eş mi arıyor anne mi belli değil. Eş aradığını söylüyor ama farkına varmadan anne arıyor. Kızlar da koca mı baba mı arıyor belli değil. Hem korusun, sevsin saysın hem de her isteğini karşılasın isteniyor. Bunu baba yapar, koca yapmaz; hatırlattığımızda travma geçiriyorlar. Baba ile koca, anne ile kadın farklı şeylerdir. Her ikisinin de benzer yanı yok aslında. Bunun farkına varılmadan yapılan evlilik girişimi ciddi sıkıntılara yol açıyor. Birçok çift, kendisininki gibi bir aile kurmak istiyor” dedi.

GÖRÜCÜ USULÜ EVLİLİKLER

DAHA SAĞLAM OLUYOR

Hasan Herken, eş seçiminde her iki tarafın da evleneceği kişinin aile yapısına bakması tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi: “Anasına bak, kızını al gibi sözler boşuna söylenmemiştir. Kavgayı normal kabul edip iletişimin bir parçasıymış gibi düşünen aileler var. Aynı zamanda çok narin olup ufak bir şeyde kırılanlar da. Şimdi bu iki ailenin çocukları evlendiğinde, evliliğin yürümesi çok zordur. Evlilik şeklinde ailelerin gözetiminde çiftlerin görüşmesi ya da flört, geleceğin belirlenmesinde tek etken değil ancak genellikle görülen budur. Flörtle evlilik ya da ailelerin gözetimindeki evlilik daha uzun sürüyormuş gibi görüşler doğru değil. Flörtle evlenenler, daha çok serbestliği benimsemiştir. Bunlar genellikle boşanmaya yatkındır. Görücü usulüyle evlenenler, daha uzun süre evli kalıyor. Bu insanlar boşanmaya karşıdır.”

ÜÇ FARKLI AİLE YAPISI

Türk toplumunda üç farklı aile yapısı bulunduğu kaydeden Herken, “Bizde babanın sözünün dinlendiği ya da anaerkil dediğimiz anne sözünün geçerli olduğu aile yapıları var. Bunun dışında ataerkil başlayıp anaerkil devam edenler de mevcut. Evliliğin ilk döneminde erkekler baskınken çocuklar büyüdükçe onların baskın hâle geçtiği bir yapı görülebiliyor. Bir de çok psikoloji kitabı okuyup Avrupa’daki aile yapısını uygulamaya çalışan aileler var. Burada ne annenin ne babanın sözü geçiyor, çocukların her dediği yapılıyor. Anne baba kaybolmuş, aileyi çocuk yönetiyor. Üstelik çocuğu da memnun edemiyorlar, etmeleri de mümkün değil zaten” şeklinde konuştu.

/ DENİZLİ

15.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  BEDİÜZZAMAN'I RAHMETLE ANIYORUZ

  İslâm ve demokrasi çelişmiyor

  Gül: Müslümanlar hedef oluyor

  Rusya İslâm âleminin bir parçası

  Ekonomik çözüm tek başına PKK’yı bitirmez

  Şemdinli dâvâsına erteleme

  Türkçe cepte

  Barolar Birliği bildirisi değiştirildi mi?

  Polis çetelere ‘aman vermiyor’

  Türkiye’ye reformları hızlandırma çağrısı

  AB’de 102 bin Türk girişimci var

  Flört evlilikleri boşanmayla bitiyor

  İlkokul öğrencilerine tansiyon taraması

  Töre cinayetlerinde bölge farkı yok

  Ekmek israfı had safhada

  Anayasayı çiğneyen rektöre istifa çağrısı

  Taksicilerden trafiğe çözüm teklifi

  Gelibolu'ya 40 bin ziyaretçi bekleniyor

  Çanakkale Boğazı’nda deniz yeniden köpürdü

  Asırlık ağaçlar proje değiştirtti


 Son Dakika Haberleri