Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yargı hiçbir ideolojiye alet edilemez

Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya, yargıya duyulan güvenin azaldığını belirterek, “Bir kısım çevreler ülkemizde siyasete yargı eliyle yön vermeye çalışmış ve çalışmaktadır. Bunun bedeli de yargıya duyulan güvenin azalmasıdır. Bu bedeli ödemeye, ödetmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Kılıçkaya, yargıya duyulan güvenin verdiği kararlarla günden güne daha da azaldığını söyledi. Kılıçkaya, şunları kaydetti: “Yapılan kamuoyu araştırmalarında görüldüğü üzere halkın yargıya olan güveninin az olduğu ve her geçen gün daha da azaldığı görülmektedir. Yargıya güvenin veya güvensizliğin en önemli nedeni yargının verdiği kararlardır. Özellikle kamuoyuna mal olmuş davalarda yüksek yargının verdiği kararlar yargıya olan güveni kuvvetlendiren veya zayıflatan en önemli faktörlerdendir. Yakın zamanda Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanının seçiminde toplantı yeter sayısı için verdiği 367 kararı, yargıya olan güveni en çok zedeleyen karar olarak tarihe geçtiği kanaatindeyiz.”

Siyasete yargı eliyle yön vermeye çalışmanın yargıya duyulan güveni zedeleyeceğini belirten Kılıçkaya, “Ergenekon çetesi operasyonunda gözetim altında bulunan şahısların telefon görüşmelerinde ‘Yargı tamam. Yargıtay’dan, Danıştay’dan kişilerle görüştük.’ gibi sözlerin ortaya çıkması, bir an için doğru olma ihtimali düşünülmesi halinde dahi çok vahim bir durumdur. Yargıya olan güveni şiddetli şekilde zedelemektedir. Bir kısım çevreler ülkemizde siyasete yargı eliyle yön vermeye çalışmış ve çalışmaktadır. Bunun bedeli de yargıya duyulan güvenin azalmasıdır. Bu bedeli ödemeye, ödetmeye kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu.

Kılıçkaya, halkın yargıya olan güveninin ancak verdiği kararlarla yeniden sağlanacağını vurguayarak, şöyle devam etti: “Halkımızın yargıya duyduğu güvenin arttırılması ve belirttiğimiz olumsuzlukların giderilmesi ancak vereceği kararlarla olacaktır. Yargı önüne gelen ve özellikle kamuoyuna mal olmuş davalarda objektif olarak hukukçu kimliği ile vereceği kararlar kamu vicdanını rahatlatacak, yargıya olan güveni arttıracaktır. Yargı kararını açıkladığında vatandaşlar “Yargıçlar bunu söylüyor.” değil, “Hukuk bunu söylüyor.” demelidir. Aksi halde millet adına kullanılan yargı yetkisi suiistimal edilmiş olur, kişisel görüşlere, siyasi düşüncelere alet edilmiş olur.”

Yargının hiçbir siyasi düşünce ve ideolojiye alet olmaması gerektiğini belirten Sinan Kılıçkaya, “Yargı kendisine olan güveni ancak kendisi kazanabilir. Bu konuda özellikle yüksek yargı mensuplarına daha çok görev düşmektedir. Yargı hiçbir siyasi düşünceye ve ideolojiye alet olmadan, önüne gelen meselelerde hukukçu vicdanıyla objektif kararlar vermelidir. Böylece kaybettiği güveni yeniden kazanacağı kanaatindeyiz” dedi.

Cemil YÜZER / ANKARA

30.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Siyasetçi geri adım atmaz

  Fitne filmi topluma nefret yayıyor

  AB üyeliği için hazırız

  İnsan Hakları Komisyonu daha verimli çalışacak

  Demokrasi uzlaşma rejimi

  Cumhurbaşbanlığı: Türkiye’yi ilgilendiren konular ele alındı

  Baykal: Türbanda anlaşma olmadı

  AİHM Batı Trakyalıları sevindirdi

  Onların tek derdi “yalnızlık”

  Çorum 4.5 ile sarsıldı

  Bayrampaşa Cezaevi taşınıyor

  Saatlerinizi ileri aldınız mı?

  Biyolojik saatiniz bozulmasın

  Soylu: Merkezî yönetimler bilgi çağını yakalayamaz

  Yargı hiçbir ideolojiye alet edilemez

  15 terörist öldürüldü

  Erdoğan İsveç’e gidecek

  MEB’in ders kitapları ihalesi

  Tuzla’da oturma eylemi

  Kuveyt Emiri geliyor

  Sokak kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 11 yaralı

  RTÜK’ten çocuklara oyun tanıtımı

  Teleferik bakıma alınıyor

  Su değirmenleri yok olmak üzere


 Son Dakika Haberleri