Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Soru sorulmasın, yorum yapılmasın

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, AKP'nin kapatılması talebiyle açılan dâvâda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca sunulan iddianamenin kabulüne karar verildiğini bildirdi ve açıklamayı yaptıktan sonra “Soru veya yorum yapılmamasını özellikle rica ediyorum'' dedi. Paksüt, “Yargıtay Başsavcılığı, mahkememize bir iddianame sunmuş idi. Karar, iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Gül yönünden de kabulüne Haşim Kılıç, Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli'nin karşı oyları ve oy çokluğuyla karar verildi'' dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, AKP’nin kapatılması talebiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sunulan iddianamenin kabulüne karar verildiğini bildirdi.

Paksüt, yüksek mahkemenin saat 10.00’da başlayan ve yaklaşık 4 saat süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ‘’Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Mahkememize bir iddianame sunmuş idi. Karar, iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oy birliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne Haşim Kılıç, Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli’nin karşı oyları ve oy çokluğuyla karar verildi’’ dedi. Başkanvekili Paksüt, açıklamanın ardından soru almayacaklarını belirterek, ‘’Soru veya yorum yapılmamasını özellikle rica ediyorum’’ diye konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Bu aşamadan sonra ön savunmasını yapması için iddianame AKP’ye gönderilecek. AKP yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek. Ek süre talebinde bulunulursa bunu da Anayasa Mahkemesi değerlendirecek. Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AKP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama; AKP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AKP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 69. maddesine göre, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma kararı da verebilecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ‘’laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği’’ iddiasıyla AKP’nin kapatılması talebiyle 14 Mart 2008’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

/ ANKARA

01.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müslüman sayısı Katolikleri geçti

  Soru sorulmasın, yorum yapılmasın

  Muhalefetin ilk tepkisi AKP’yi suçlamak oldu

  Farklılıklarımız birleşmemize engel değil

  Cumhuriyet saldırısını yönlendiren kişi yakalandı

  Türkiye’de ayıplı ve özürlü demokrasi anlayışı var

  YÖK Yürütme Kurulu’na iki yeni üye seçildi

  İlhan Selçuk hastaneye kaldırıldı

  Başörtüsüne kırmızı boğa görmüş gibi saldıranlar var

  AB’nin genç nüfusa ihtiyacı var

  Mart ayında 64 terörist etkisiz hale getirildi

  Meşrutiyet, İslâmın gereği

  Yağışlar çiftçiyi güldürdü

  Marmara’nın dibine rasathane

  Binlerce kişi hacı olmak istiyor

  Sınavlarda kâğıt devri bitiyor

  En fazla antibiyotik tüketiyoruz

  Afrika’nın umudu da, ışığı da Türkiye!


 Son Dakika Haberleri