Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Ebru, Anadolu insanı gibidir

Kastamonulu ebru ve hat ustası Rafet Küllüoğlu, 30 yıllık sanat hayatında 2 binin üzerinde kişiye kurs verdi, 30’dan fazla sergi açtı. Küllüoğlu, ebru sanatının en önemli isimleri arasında yer alan Mustafa Düzgünman’ın öğrencisi olduğunu dile getirerek, ustasının kuşaklar arasında köprü oluşturarak, bu sanatın yaşamasında önemli katkıları olduğunu söyledi.

1970 yılında ebru sanatıyla tanıştığını belirten emekli öğretmen Rafet Küllüoğlu, meslek hayatının ardından Münire Medresesi’nin bulunduğu çarşıda bir dükkân kiralayarak, çalışmalarını burada sürdürdüğünü belirtti. Ustasından aldığı dersler doğrultusunda, ebrunun yeni nesillere aktarılması için yüzlerce öğrenciye ders verdiğini kaydeden Küllüoğlu, bu sayede birçok kişinin ruhunu ve gönlünü aydınlattığını anlattı.

Ebrunun kişiler üzerinde bir terapi etkisi bulunduğunu ifade eden Mustafa Küllüoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Ebruyla uğraşan insanlar, sonsuz güzelliğin peşindedir. Renklerin bir ahenkle iç içe geçişini seyredenler, aynen tasavvufta olduğu gibi manevi bir huzur bulur. Ebru, Anadolu insanı gibi birlik, beraberlik ve hoşgörüyü simgeler. Boyayı ilk attığınız açılır, ikincisinde ise attığınız ilk boya ona yer açar. İkinci boya da üçüncüye... Bütün boyalar su üzerinde adeta dans eder ve düzenli bir şekil alır. Anadolu insanı da böyledir. Farklı kültür ve yaşayış tarzı olanlar, karşılıklı hoşgörü ve dayanışma içindeki halleri ile ebruyu andırırlar.’’

Ebru sanatının psikolojik sorunları olan kişilerin tedavisinde etkili olduğunu belirten Rafet Küllüoğlu, özellikle Osmanlı döneminde bir çok hastanın rehabilitasyonunda bu sanatın etkin bir şekilde kullanıldığını kaydetti.

Küllüoğlu, ebrunun tarihi geçmişinin 8. yüzyılda Orta Asya’ya uzandığını dile getirerek, Avrupalıların ise 18. yüzyıldan sonra ebruyla tanıştığını hatırlattı.

1989 ile 1997 yılları arasında Türkiye’nin dört bir tarafında özel kurslar açtığını kaydeden Küllüoğlu, bugüne kadar çoğunluğunu öğretmenlerin oluşturduğu 2 binin üzerinde öğrenci yetiştirdiğini kaydetti.

Hat sanatıyla da uğraştığını ifade eden Rafet Küllüoğlu, bu güne kadar açtığı 30’dan fazla serginin büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

/ KASTAMONU

01.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ebru, Anadolu insanı gibidir

  2. Ankara Kitap Fuarı sona erdi

  Taş ustası yetiştirilecek

  Irak müzesi, eserlerine kavuşuyor

  Diyarbakır’a dev kültür merkezi

  Müzik dünyasına yeni bir ses

  Kitap okumuyoruz


 Son Dakika Haberleri