Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘İsrail’i yeryüzünden sileriz’

İranlı İran'lı general Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in tehditlerine dayanamayarak kendisi de misilleme ile İsrail'i ortadan kaldırmakla tehdit etti.

Silahlı Kuvvetler Genel Komutan Vekili Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’in yaptığı geniş çaplı tatbikatı değerlendirdi. İsrail’den kendilerine yönelik bir tehdit gelmesinin ‘’imkânsız’’ olduğunu söyleyen Aştiyani, ‘’Eğer İsrail, İran’a karşı bir saldırıda bulunursa, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın söyledikleri doğrultusunda İsrail’i yeryüzünden sileriz’’ dedi. Aştiyani, İsrail’in geniş çaplı tatbikatı ‘’son zamanlarda yenilgiler alan ordusunu canlandırmak ve moral vermek için’’ yaptığını savunarak, ‘’Kendine has özellikleri dikkate alındığında İsrail, bölgede çok zarar görebilecek bir rejim. Filistin halkının bu rejime karşı yıllardır süren direnişi ve Lübnan Hizbullahı’nın 33 günlük savaşı da bunu teyit etti’’ diye konuştu. ‘’İsrail hiçbir zaman ve hiçbir şekilde bizim için tehdit unsuru sayılmaz’’ diyen Aştiyani, ‘’bölge dışı ülkelerin de muhtemel bir çatışma ortamında İsrail’i, İran’a karşı kullanamayacaklarını iyi bildiklerini’’ söyledi. Aştiyani, İsrail’in bölgede ‘’macera’’ peşinde olduğunu ifade ederek, ‘’Mevcut konumu ve İran’ın oraya her zaman kolayca ulaşabileceği göz önüne alındığında, her türlü saldırıdan en çok zararı İsrail görür’’ şeklinde konuştu. Göreve geldikten sonra aşırı ABD ve İsrail karşıtı söylemleriyle dikkati çeken Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail’i ‘’kanserli bir ura’’ benzetmiş, Yahudi soykırımını da ‘’efsane’’ olarak nitelendirmişti.

İsrail’in Avrupa, Kanada ve Alaska’ya taşınmasını öneren Ahmedinejad, ‘’İmam Humeyni’nin de dediği gibi İsrail haritadan silinmelidir’’ ifadesini kullanmıştı.

/ TAHRAN

16.04.2008


 

Putin, gücüne güç kattı

Görev süresi 7 Mayısta sona erecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin liderliğini kabul etti.

BRP kongresinin ikinci gününe katılan Putin yaptığı açıklamada, ‘’Partinin davetini kabul ediyorum. İlâve bir sorumluluk üstlenerek, parti başkanlığını yapmaya hazırım’’ dedi. Yeni Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in Başbakanlık teklifini kabul eden Putin’in parti liderliği kongredeki 600 delegenin oybirliğiyle kabul edildi. Böylece Putin, Rusya’nın yeni döneminde Başbakanlık görevinin yanı sıra Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın 3’te 2’lik çoğunluğunu elinde bulunduran partinin lideri olarak da önemli bir güce sahip olacak. Medvedev de kongreyle ilgili yaptığı açıklamada, BRP’ye katılma gibi bir planının olmadığını belirterek, ‘’Partinin çok sayıdaki görüşünü paylaşıyorum. Ancak şimdilik doğrudan bir faaliyete katılmak doğru olmaz. Devlet Başkanı seçildikten sonra bir siyasî partiye bağlantılı olmamamın daha doğru olacağını düşünüyorum’’ dedi.

/ MOSKOVA

16.04.2008


 

Ürdün’de cezaevi isyanı

Ürdün'de bir cezaevinde çıkan isyanda 3 mahkûmun ölmesinden sonra, bugün de ülkenin en büyük cezaevinde yatanlar, diğer mahkûmlarla dayanışma için isyan başlattı.

Polis sözcüsü Binbaşı Muhammed El Hatib, Svaka cezaevindeki mahkûmların, hücrelerini yaktığını, onlarca cinayet ve hırsızlık hükümlüsünün dumandan etkilendiğini ve hafif yaralandığını belirtti. El Hatib, ülkedeki 10 cezaevinin en büyüğü olan Svaka’daki isyanın, diğer cezaevinde isyan başlatan mahkûmlara dayanışma için başlatıldığını söyledi. Başşehir Amman’ın güneydoğusundaki El Muaker cezaevindeki isyanın, hapishanedeki kötü şartları ve yeni mahkûm sınıflandırma sistemini protesto için çıktığı bildirilmişti. Amman’ın 100 kilometre kadar güneyindeki Svaka’da binlerce mahkûm bulunuyor.

/ AMMAN

16.04.2008


 

Bağdadî'den Sünnîlere ‘Yuvaya dön’ çağrısı

El Kaide ile bağlantılı Irak İslâm Devleti adlı örgütün lideri Ebu Ömer El Bağdadî, Irak’taki Sünnî bölgelerinde sükûneti sağlamaya çalışan Amerikalılara katılarak taraf değiştiren Sünnîlere direnişe geri dönmeleri çağrısında bulundu.

El Kaide’nin Irak kanadı ve diğer bazı Sünnî örgütlerinin oluşturduğu şemsiye örgütünün lideri El Bağdadî, bir internet sitesinde yayımlanan ses kaydında, Irak ordusu, polisi ve Sünnî aşiretlerinin oluşturduğu “Uyanış Konseyi”nde yer alan Sünnîlerden mücahitlere karşı savaşa son vermelerini, bunun yerine silâhlarını “haçlılara” çevirmelerini istedi. 30 dakikalık ses kaydının orijinal olup olmadığı henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

/ KAHİRE

16.04.2008


 

ABD: Jimmy Carter bizi temsil etmiyor

Amerikan Yönetimi, eski Başkan Jimmy Carter’ın Filistinli Hamas hareketinin yetkilileriyle görüşme projesini onaylamadığını ve Carter’ın ABD’yi temsil etmediğini bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, “Başkan George W. Bush, eğer Başkan Carter oraya gitmek istiyorsa, bunu kişisel tercihi olarak yaptığını ve ABD’yi temsil etmediğini düşünüyor. Başkan, Hamas ile müzakereleri onaylamıyor, bunun bilinmesini istedik” diye konuştu. Carter’ın, Hamas’ı izole etme çabalarına zarar verip vermediği yolundaki bir soruya da Perino, Hamas’ın kendi tutumuyla kendisini tecrit ettiğini, ancak Amerikan yönetiminin terörist olarak kabul ettiği örgüt ile Carter’ın görüşmesini yararlı bulmadıklarını söyledi.

/ WASHİNGTON

16.04.2008


 

Irak’ta sessizlik yeniden bozuldu

Irak'ın Ramadi şehrinde, bomba yüklü bir araçla düzenlenen intihar saldırısında ilk bilgilere göre 13 kişi öldü.

Irak polisi ve hastane kaynakları, El Anbar vilayetine bağlı Ramadi’de bir restoranın önünde meydana gelen patlamada 13 kişinin öldüğünü, 14 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bu arada, Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeyindeki Bakuba’da, bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 40’a yükseldi. Irak polisi, Bakuba’da yerel yönetime ait bir binanın önünde meydana gelen patlamada 40 civarında can kaybı ve 70 yaralı olduğunu bildirdi.

Öte yandan, Irak’ta 2 ayrı saldırıda 2 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, askerlerden birinin, Selahaddin vilayetinde askerî araca düzenlenen ilk saldırıda öldüğü, diğerinin ise, başşehir Bağdat’ın kuzeyinde devriye gezerken düzenlenen saldırıda aldığı yaralar yüzünden öldüğü belirtildi.

/ BAĞDAT

16.04.2008


 

İtalya ve Avrupa yeniden şenleniyor

İtalya'da Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ ittifakın genel seçimi yaklaşık yüzde 9’luk bir farkla kazanarak net bir zafer elde etmesinin ardından, henüz kesin sonuçlar açıklanmasa da kabineye ilişkin tahminler İtalyan basınının sayfalarına yansımaya başladı.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, merkez sağın Gianfranco Fini’yi meclis başkanlığına, Giuseppe Pisanu, Roberto Schifani veya Roberto Formigoni’yi senato başkanlığına getirmesi bekleniyor.

Fini’nin meclis başkanı seçilmemesi durumunda, yeni kabinede bir önceki Berlusconi hükümetinde olduğu gibi yine dışişleri bakanı olarak görev yapabileceği belirtiliyor. Fini’nin meclis başkanı olması durumunda ise dışişleri bakanlığı görevinin Gianni Castellaneta’ya verilmesi muhtemel görülüyor. Berlusconi’nin sağ kolu Gianni Letta’nın başbakan yardımcı olmasına kesin gözüyle bakılırken, savunma bakanlığının Ignazio La Russa’ya, adalet bakanlığının ise Giulia Buongiorno’ya verilebileceği ileri sürülüyor. İçişleri bakanlığı için ise Franco Frattini veya Roberto Maroni’nin düşünülebileceği belirtiliyor. Ekonomi bakanlığına Giulio Tremonti, eğitim bakanlığına Roberto Formigoni, üretim faaliyetleri ve iletişim bakanlığına Gianni Alemanno veya Claudio Scajola, parlamentoyla ilişkiler bakanlığına Paolo Bonaiuti, çalışma bakanlığına Rosi Mauro, bayındırlık bakanlığına Altero Matteoli, Avrupa politikaları bakanlığına Stefania Prestigiacomo, kültür bakanlığına Mara Carfagna, tarım bakanlığına Adriana Poli Bortone’nin getirileceği tahmin ediliyor.

/ ROMA

16.04.2008


 

Hollanda, Kutlu Doğum’u coşku içinde idrak ediyor

Hollanda'nın Parlamento Başşehri Lahey’de, Kutlu Doğum Haftası sebebiyle Seva ve Nida vakıfları tarafından ‘Sonsuz Nur’ konulu program düzenlendi. Programa ilgi büyük oldu.

Lahey’in en güzide mekânlarından biri olan Hollanda Temsilciler Meclisi yanında ki Lucent Danstheater konferans salonunda düzenlenen programa, Türkiye’den İlahiyatçı ve program yapımcısı Selman Kuzu, Türk Tasavvuf Musikisi sanatçısı Mustafa Demirci, Seva ve Nida Vakıfları adına Dr. İbrahim Yargan, İlahiyatçı Adem Eliaçık’ın yanı sıra Lahey ve çevresinden 1000’i aşkın davetli katıldı. Program sonunda NİDA çocuk korosu, Mustafa Demirci’ye Hz. Muhammed’in sembolü olan bir buket kırmızı gül hediye etti.

/ LAHEY

16.04.2008


 

Kolombiya’da yanardağ paniği

Kolombiya'da Nevado del Huila yanardağının faaliyete geçtiği ve binlerce kişinin bölgeden tahliye edildiği bildirildi.

Kolombiya Jeoloji ve Madencilik Enstitüsü, başşehir Bogota’nın 240 kilometre güneybatısında bulunan yanardağın faaliyete geçtiğini ve şu ana kadar maddî zarar ya da can kaybı konusunda bilgi gelmediğini açıkladı. Enstitü Başkan Yardımcısı Martha Calvache, yanardağın kül püskürttüğünü, bunu lavın izleyebileceğini kaydetti. Bölgede yaşayan yaklaşık 15 bin kişinin bölgeden tahliye edilmekte olduğunu, alarm durumuna geçildiği duyuruldu.

/ BOGOTA

16.04.2008


 

Araplar, Amerika’yı sevmiyor

Arap ülkelerinde yapılan kamuoyu araştırmasında, her 10 Araptan 8’inin ABD hakkında olumsuz görüşe sahip olduğu ortaya çıktı.

Maryland Üniversitesi ile Zogby International tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında ayrıca, Arapların çoğunun, İran’ı bir tehdit olarak görmediği belirlendi. Araştırma, Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Ürdün, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 4000 kişi üzerinde yapıldı. Kamuoyu araştırmasına katılanlardan yüzde 83’ü ABD hakkında olumsuz görüş bildirirken, yüzde 70’i ABD’ye hiç güveni olmadığını ifade etti. Arapların sadece yüzde 6’sı, ABD’nin geçen sene Irak’taki asker sayısını 30 bin arttırmasının, çatışmanın azalmasını sağladığına inandığını belirtirken, her 3 Araptan biri Irak’ta şiddetin azaldığı yönündeki haberlere güvenmediğini söyledi. Her 10 Araptan 8’i, Iraklıların durumunun 2003’teki Amerikan işgali öncesinden daha kötü olduğunu belirtirken, Arapların sadece yüzde 2’si ülkede şimdiki durumun daha iyi olduğu görüşünde. Filistin topraklarında Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmayla ilgili olarak da Arapların El Fetih’ten ziyade Hamas’a sempati duyduğu ortaya çıktı.

/ MARYLAND

16.04.2008


 

Atom bombasına katkı sağlayan fizikçi öldü

Nükleer fisyon konusundaki çalışmalarıyla tanınan, ilk atom bombasının yapılmasına yardımcı olan fizikçilerden Amerikalı John Wheeler 97 yaşında öldü.

Ailesinin açıklamasında, Albert Einstein’ın çalışma arkadaşlarından olan Wheeler’ın geçen hafta sonunda öldüğü belirtildi. Atom bombasının kuramsal temelleri üzerinde çalışan ve birleşik alan kuramına ilişkin özgün bir yaklaşım ortaya koyan Wheeler, çekirdek bölünmesi konusundaki çalışmaları ve plütonyum üretim teknolojisine katkıları sebebiyle 1968’de ABD Atom Enerjisi Komisyonundan ödül almıştı. Wheeler, “Kara delik” terimini de ilk kez kullanan fizikçiydi.

/ WASHİNGTON

16.04.2008


 

Kübalılar cep telefonuyla tanıştı

Küba'da halkın cep telefonu kullanmasına izin veren yönetmelik uygulamaya girdi. Heyecanlı Kübalılar başşehir Havana’daki başvuru merkezleri önünde kuyruk oluşturdu.

Küba’da ortalama bir memur maaşının 6 katını (120$) sadece başvuru için gözden çıkaran meraklılar, cep telefonu ve görüşme ücreti için ayrıca para ödeyecek. Kübalılar turizmden ya da gurbetçi akrabaları vasıtasıyla döviz elde edebiliyor. Kübalılar cep telefonu sayesinde ABD’deki akrabaları ile görüşme yapabilecek. Komünist Küba, Fidel Castro döneminde lüks tüketim olarak gördüğü cep telefonlarının kullanılmasını sınırlandırmıştı. Raul Castro’nun iş başına gelmesinden sonra bu yasağı kaldıracağını açıklamıştı.

/ HAVANA

16.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri