Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Pirinçte “boykot” çağrısı

Dünyada pirinç fiyatlarındaki artışa paralel, Türkiye’de de fiyatların yüzde 130’lara varan oranlarda artması tepkilere yol açarken, ATO ve ATB başkanları fiyatlar düşene kadar pirinç alınmaması çağrısında bulundu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, “Türk halkını pirinç almamaya davet ediyorum, bakın o zaman pirinç fiyatları nasıl düşecek” derken, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise pirinç fiyatlarındaki artışın durdurulması için “boykot” kelimesini anmak istemediğini belirtirken, “Türk halkının sağduyusu vardır, bilinci vardır. Hesabını da yapar. Pirincin alınmaması gerekiyorsa almazlar” dedi. Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz ise “Fiyatlar düşene kadar pirinç yemeyiz olur biter” diye konuştu.

TESK’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dünyada küresel ısınma sebebiyle tarım ürünleri fiyatlarında kısmi bir artış söz konusu iken Türkiye’de spekülatörlerin çabalarıyla bu artış oranının iki katına ulaştığını söyledi. Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, un, pirinç, makarna, mercimek, kuru fasülye, nohut ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artışların üreticiden ve perakendeciden kaynaklanmadığını belirtti. Üreticinin zorluğu çektiğini, ama sefasını aracıların sürdüğünü ifade eden Palandöken, ‘’Halkımızı itidale davet ediyorum. Stok yapmaya gerek yok. Fiyatlar düşecek. Halkımızın fazla stok yapmasına gerek yok. Çünkü, yeni mahsul piyasaya çıkıncaya kadar stoklarda yeteri kadar mahsul bulunmaktadır’’ ifadesini kullandı.

“BİR KAÇ GÜN PİRİNÇ ALMAYIN”

Pirinçte spekülatif artış olduğuna dikkat çeken Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Elimizde pirinç ve çeltik var. Tüketicileri biraz daha dikkatli olmaya çağırıyoruz; gerekirse birkaç gün pirinç almasınlar” dedi. Türkiye’de pirinç fiyatlarındaki artışa ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Tarım Bakanı Eker, “Tabii ki biz bu konuda zaten tedbirleri aldık. Şu anda bizi hasada yetiştirecek kadar elimizde, piyasada pirinç ve çeltik var. Bir miktar eksiğimizle ilgili olarak ithalat bağlantımız var. Onlar da bu ay ve önümüzdeki ay içerisinde verilecek. Bir sorun yok. Piyasada yeterince pirinç var. Bazıları biraz daha fazla kâr elde etmek istiyor. Vatandaşları, tüketicileri buna karşı uyanık olmaya, biraz daha dikkatli olmaya çağırıyorum; gerekirse birkaç gün pirinç almasınlar” diye konuştu.

/ ANKARA

16.04.2008


 

TMO önünde ucuz pirinç kuyruğu

Türkiye'de son 6 ayda pirinç fiyatlarının yüzde 130 oranında artış göstermesi vatandaşları yeniden kuyruğa soktu. Piyasada kilosu 2.5- 3 YTL’den satılan osmancık cinsi pirinç, Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) kilosu 1.80 YTL’den satılınca talep patlaması yaşandı.

TMO, dün sabah erken saatlerden itibaren kuyruğa girenlere 10 kilograma kadar pirinç verirken, talebin artması üzerine bu miktarı günlük 4 kilograma düşürdü. İzmir’deki Toprak Mahsullüri Ofisi önünde de vatandaşlar, piyasa fiyatının altında satılan pirinçden almak için erken saatlerden itiraben kuyruk oluşturmaya başladı. Hemen her kesimden vatandaşın akın ettiği ofis önüne,

/ İZMİR

16.04.2008


 

Buğday hasat öncesi ilk kez satılıyor

Tüccar, buğdayın dünya genelinde değerlenmesi üzerine hasadına bir ay kalan Çukurova buğdayını ilk kez tarlada almaya başladı.

Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, çiftçilerin, tüccarla 1 ay sonra hasadına başlayacağı bu ürünün satış pazarlığını yapmaya başladığını bildirdi. Bugüne kadar narenciye ürünleri ile kavun ve karpuz gibi sebze-meyvenin geleneksel olarak tarladan satıldığını belirten Tezcan, ‘’Ancak iç ve dış piyasalarda fiyatı artan buğdayın da Türkiye’de ilk kez tarlada satışına şahit olmaya başladık’’ dedi. Tezcan, Ceyhan ilçesinde bazı üreticilerin, tahmini olarak belirledikleri rekoltenin yarı fiyatını ödeyerek veya kaparo vererek talepte bulunan tüccara ürün daha olgunlaşmadan, 55-60 YKr olan piyasa fiyatının yüzde 5 üzerinde satmaya başladığını kaydetti.

16.04.2008


 

Yağ, yüzde 150 arttı

Dünyada artan gıda fiyatlarına ayçiçek yağı da eklendi. Uzun süredir buğday, pirinç, bakliyatın gölgesinde kalan fiyatlar dudak uçuklatıyor. Temmuz ayında 2 YTL’ye satılan ayçiçek yağının litresi 5.5 YTL’ye yükseldi.

Kuraklık ve gıda fiyatlarındaki artış, ayçiçeğinde de fiyatları tırmandırdı. Özellikle Tekirdağ bölgesinde geçtiğimiz yıl rekoltenin yarı yarıya düşük olması zammın habercisi gibiydi. Ancak bütün dünyada tarımsal ürün fiyatlarının artması, ayçiçeğindeki fiyat artışını daha da yukarılara çekti; 1 litre yağın fiyatı 8 ayda yüzde 150 oranında arttı. Türkiye’de her yıl 2 milyar dolarlık yağ ithalatı yapılıyor. Soya ve ayçiçeğinin kuraklıktan etkilenmesi, yağ çıkarılan soya, kanola, pamuk çekirdeklerinin değerini yükseltti.Ocak 2007’de tonu 320 dolar olan ayçiçeği çekirdeğinin fiyatı 1 yılda 925 dolara çıktı.

/ TEKİRDAĞ

16.04.2008


 

İşsizlik 11 ayın zirvesinde

Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelen işsizlikte ilerleme sağlanamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 11.3 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 11 düzeyindeydi.

İşsizlik oranı böylece geçen yılın Şubat ayından (yüzde 11.4) bu yana en yüksek düzeye çıkmış oldu. Ocak’ta kurumsal olmayan sivil nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 767 bin kişilik bir artış ile 69 milyon 309 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 750 bin kişi artarak 49 milyon 642 bin kişiye ulaştı. Ocak’ta istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 278 bin kişi azalarak, 20 milyon 112 bin kişiye düştü. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 527 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 249 bin kişi arttı.

İŞSİZLER 2.6 MİLYONA YAKLAŞTI

Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 59 bin kişi artarak 2 milyon 567 bin kişiye yükseldi. Şehirlerde işsizlik oranı 0.1 puanlık artışla yüzde 13, kırsal yerlerde ise 0.7 puanlık artışla yüzde 8.6 oldu. Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.1 puan artarak yüzde 13.8 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran erkeklerde geçen yılın aynı dönemine göre 0.3 puanlık artışla yüzde 13, kadınlarda ise 1 puanlık azalışla yüzde 16.8 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı 0.4 puan artışla yüzde 21 düzeyine çıktı. Ocak’ta istihdam edilenlerin yüzde 23.2’si tarım, yüzde 21.4’ü sanayi, yüzde 5.1’i inşaat, yüzde 50.3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.

/ ANKARA

16.04.2008


 

Ailelerin borç yükü ağırlaştı

Vatandaşların bankalar, katılım bankaları ve finansman şirketlerinden kullandıkları tüketici kredileri ile kredi kartı harcamalarından oluşan toplam borç yükü bu yıl ilk çeyrekte kaydettiği 7 milyar YTL’ye yakın artışla Mart sonu itibariyle 103 milyar 764 milyon YTL’ye ulaştı.

Merkez Bankası verilerine göre, söz konusu borç yükü, yılbaşından bu yana yüzde 7 oranında (6 milyar 792 milyon YTL) arttı. Tüketicilerin toplam borç yükü son bir yılda ise yüzde 40.7 oranında 30 milyar YTL’den fazla artış kaydetti. Hane halkı borcunun en ağırlıklı bölümünü oluşturan mevduat bankalarından kullanılmış konut kredilerinin bakiyesi yılbaşından bu yana yüzde 10 oranında 3 milyar 84 milyon YTL daha büyüyerek 33 milyar 988 milyon YTL’ye ulaştı. Aynı dönemde ihtiyaç kredileri de yüzde 9.9 oranında 2 milyar 891 milyon YTL artarak 32 milyar 14 milyon YTL oldu. Taşıt kredileri ise yüzde 2.3 oranında 135 milyon YTL azalarak 5 milyar 783 milyon YTL’ye geriledi. Mevduat bankalarının verdiği kredi kartlarıyla yapılan bireysel harcamaların dönem sonu bakiyesi ise 28 Mart itibariyle 27 milyar 382 milyon YTL olarak belirlendi. Söz konusu kart borçları yılbaşından bu yana 1 milyar YTL’ye yakın artış gösterdi.

/ ANKARA

16.04.2008


 

Petrol yeni bir rekor kırdı

ABD ham petrolünün Mayıs ayı varil teslim fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak, 112,48 doları gördü. ABD ham petrolünün varil fiyatı daha sonra 111,94 dolardan işlem görmeye başladı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 110,45 dolara çıktıktan sonra 110,12 dolar oldu. Yılbaşından bu yana yüzde 17 artan petrolün varil fiyatı ortalama 100 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatlarının yükselmesinde, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’nin önemli petrol tedarikçisi Meksika’daki kötü hava şakoşullarının, bu ülkenin petrol ihracatının yüzde 80’ininin yapıldığı Meksika Körfezi’ndeki üç limanda faaliyetleri durdurmasının etkisi olduğu belirtiliyor. ABD’de yaz aylarının gelmesiyle benzine olan talebin artacak olması ve doların değerinin düşük olmasının yatırımcıları mal alımına yöneltmesi de petrol fiyatlarını artıran diğer nedenler olarak gösteriliyor.

/ LONDRA

16.04.2008


 

Köprü ve otoyollardan 42 milyon YTL geldi

Özelleştirmeleri gündemde olan Boğaz köprüleri ile paralı otoyollar gelir getirmeye devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğünün son verilerine göre, Mart ayında Boğaz köprüleri ile paralı otoyollardan elde edilen gelir 42 milyon 312 bin 10 YTL oldu.

Bu dönemde köprü ve otoyollardan geçiş yapan araç sayısı ise 26 milyon 84 bin 421 olarak belirlendi. Mart ayında köprülerden geçen 12 milyon 794 bin 328 araçtan 15 milyon 287 bin 729 YTL, otoyollardan geçen 13 milyon 290 bin 93 araçtan 27 milyon 24 bin 281 YTL gelir elde edildi. Şubat ayında Boğaz köprüleri ile paralı otoyollardan elde edilen gelir 37 milyon 670 bin 901 YTL olmuştu. Böylece yılın ilk üç ayında İstanbul boğaz köprüleri ile otoyollardan geçen araç sayısı 72 milyon 376 bin 897’ye, elde edilen gelir ise 118 milyon 917 bin 981 YTL’ye ulaşmış oldu.

16.04.2008


 

IMF: Türkiye ile mutabakata varıldı

Uluslararası Para Fonu Türkiye’nin Stand-By düzenlemesinin yedinci ve son gözden geçirmesinin tamamlanmasına yönelik politikalar paketi konusunda Türk makamlarıyla mutabakata varıldığını bildirdi.

IMF’den Washington’da yapılan açıklamada, Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyetinin, Ankara’da 3-10 Nisan tarihlerinde Türk makamlarıyla görüşmeler yaptığı ve temasların, 11-14 Nisan tarihleri arasında IMF ve Dünya Bankası’nın bahar toplantıları çerçevesinde Washington’da devam ettiği hatırlatıldı. Açıklamada şöyle denildi: ‘’IMF heyeti, Türkiye’nin IMF ile olan Stand-By düzenlemesinin yedinci ve sonuncu gözden geçirme döneminin sonuçlandırılmasını hedefleyen bir politikalar paketi konusunda Türk makamlarıyla, daha sonra gözden geçirmek üzere geniş bir mutabakata vardı. Gelecek haftalarda IMF yetkilileri ve Türk makamları birlikte çalışarak, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun mevcut Stand-By düzenlemesinin yedinci ve sonuncu gözden geçirme dönemini Mayıs başında sonuçlandırmasına imkan verecek şekilde niyet mektubu taslağını nihai hale getirecek. Bu gözden geçirmenin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye’ye 3.7 milyar dolar serbest bırakılacak.’’

/ WASHİNGTON

16.04.2008


 

Tezgâhları artık çiftlik balıkları süsleyecek

Av sezonunun sona ermesiyle balıkçılar, tezgâhlarında çiftlikte yetiştirilen balıklarla tüketicilerin taleplerini karşılamaya çalışıyorlar.

Mersin Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Faruk Bolat, yaptığı açıklamada, Eylülde başlayan avlanma sezonunun dün sona erdiğini söyledi. Denizlerde yeterli balık bulunmaması, satışların da durgun olması sebebiyle buruk bir sezon geçirdiklerini anlatan Bolat, şöyle konuştu: "Çoğu balıkçı, çıktığı seferlerde mazot parasını dahi çıkaramadı. Balığın bol olduğu Ocak ayında ise ürünümüz elimizde kaldı. Türk halkı balığa ilgi göstermiyor. Vatandaş, balık yerine tavuk ve kırmızı eti tercih ediyor. Balıkçı esnafı geçen sezon günde 150-200 kilo balık satıyordu, bu yıl ise bu oran 100 kiloyu geçmedi. Av sezonunun sona ermesiyle satışların günlük 50 kiloya düşmesini bekliyoruz. Ülke genelindeki balıkçıların çoğu sezon boyunca zarar etti.’’

Sezonun sona ermesiyle tezgâhlarda tüketicinin talebini karşılamak için çiftliklerde üretilen balıklara yer vermeye başladıklarını belirten Bolat, bu sektörün her geçen gün yaygınlaştığını söyledi. Bolat, çiftlikte üretilen balıkların sağlıklı ve ekonomik olduğunu vurgulayarak, tezgâhlarda ağırlıklı olarak çipura ve levrek satışı yaptıklarını kaydetti.

Faruk Bolat, çiftlikte üretilen her biri 200-400 gram arasındaki çipura ve levreklerin kilosunun 8 YTL’ye tüketiciye sunulduğunu bildirdi. Hatay’ın İskenderun ilçesinde faaliyet gösteren Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nihat Beyazıt ise sezonun verimli ve kazançlı geçmediğini söyledi. Küresel ısınmanın olumsuzluklarından balıkçıların da etkilendiğini ifade eden Beyazıt, av sezonunun tamamlanması dolayısıyla 3 aylık sürede teknelerin ve malzemelerin bakımının yapılacağını, umutların gelecek sezona kaldığını ifade etti. Balıkçıların zor durumda olduğunu anlatan Beyazıt, şunları söyledi: ‘’Bu sezon çoğu balıkçımız teknelerinin bakımını bile yapamayacak durumda. Balıkçılarda bu sezon iş yapamamanın getirdiği maddî sıkıntılar var. Bu sebeple çoğu balıkçımız bankaya, SSK’ya, Vergi Dairelerine olan borçlarını ödemekte zorluk çekti. Balıkçıların borçlarının bir süre ertelenmesini istiyoruz.’’

/ ADANA

16.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri