Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

“Nur Menzilleri”nde bir seyahate ne dersiniz?

NURS 1878. URFA 1960. VE BU İKİ ŞEHİR ARASI ONLARCA YERLEŞİM MERKEZİ. BU HER BİR NUR MENZİLİ İSLÂM YAŞAR’IN KALEMİYLE EVLERİMİZE KONUK OLUYOR.

Bediüzzaman Said Nursî, Nurun risâlelerine dellâl olma yolunda vardığı her durağı, bir Nur menziline çevirmekle kalmamış, konakladığı her mekânı, barındığı her meskeni bir Nur kaynağı haline getirmiş. Bitlis, Van, İstanbul, Mardin, Kastamonu, Emirdağ, Isparta, Urfa’yı ve nicelerini bu gaye ile ziyaret etmiş. Bir biri ardına bu iller Nur’a menzil olurken, daha küçük menziller de o Nur’dan nasibini almış. Onlar da gezginimizin kalemine medet vermiş.

Nur Menzilleri, Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin hayatını geçirdiği mekânları konu alan bir gezi-gözlem çalışması olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye sınırları içinde kalan bu mekânların kimi il, kimi ilçe büyüklüğünde. Köyler de var. Ortak özellikleri Risâle-i Nur Külliyatı müellifine ev sahipliği yapmaları.

İslâm Yaşar’ın Nur’a adadığı kaleminden satırlara dökülen Nur pırıltılarını görerek, belki de “Keşke şimdi oralarda olsam” hasreti ile okuyacağınız, Nur menzillerini gezerken ihtiyaç duyacağınız rehber bir kitap.

Nur Menzilleri elinizin altındaysa, o mekânları yabancılık çekmeden gezebilirsiniz.

“Nur Menzilleri”ni bir seyahat rehberi olarak kabul edip, her menzile uğradığınızda zihninizdeki zaman kaydını koparıp kendinizi nuranî bir iklimin içinde bulabilirsiniz. 0 (212) 655 88 59

16.04.2008


 

Tarihî evler için hamle

Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, 200 yıla yakın geçmişe sahip 8 geleneksel Malatya evini restore ettirdi, 9 evin daha restorasyonu için hamle başlattı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, geleneksel Malatya evlerinin kerpiç ve ahşaptan oluştuğunu belirterek, kerpiç ev kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi ve tarihî evlerin restore edilmesi için bir hamle başlattıklarını söyledi.

Malatya merkezde ve ilçelerde 27 tarihî ev olduğuna dikkati çeken Özbay, ‘’Malatya’da 4, Darende’de 7, Arapgir’de 1, Battalgazi’de 2, Yeşilyurt’ta 13 tarihî ev var. Bu evlerin geçmişi 100-200 yıl arasında değişiyor. Bu evlerin tipik bir örneği olan Beşkonaklar’ın restorasyonu tamamlandı. Yan yana 5 konaktan oluşan Beşkonaklar’ın restorasyonu için 1 milyon 277 bin 460 YTL harcadık. Bu konakları Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Malatya Mutfağı, Malatya Sanat Evi ve Etnografya Müzesi olarak değerlendireceğiz’’ dedi. 7 tarihi ev için de proje hazırlattıklarını anlatan Özbay, şöyle konuştu:

“150 bin YTL ödenek ayırdığımız bu projeler Sivas Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. Bu evler Beşkonaklar’ın bulunduğu Sinema Caddesi’ndeki 2 ev ve Yeşilyurt ilçesindeki 5 ev.

Ayrıca merkezdeki Karakaş Konağı için 400 bin YTL, Hatice Günay Konağı için 52 bin YTL, Darende ilçesindeki Paksoy Konağı için de 50 bin YTL harcadık, bu konakların da restorasyonları tamamlandı. Yeşilyurt ilçesinde tarihî evlerin bulunduğu bir sokak var. Bu sokağın sağlıklaştırmasının da projesini hazırlattık. Projeye 114 bin YTL ödenek ayırdık.’’

/ MALATYA

16.04.2008


 

Sünnet-i seniyye pozitif hayat modelidir

Malatya Yeni Asya Hanım okuyucularının düzenlediği “Sünnet-i Seniyyeye göre insan modeli” konulu konferansta konuşan eğitimci yazar Yasemin Yaşar, sünnet-i seniyyenin en güzel pozitif hayat örneği olduğunu söyledi.

“Çağın fotoğrafına bakıldığında, bütün dünyada, yüreği burkan, vicdanı acıtan manzaralar yaşanıyor. Bu fotoğraflardan birinde savaşlar, anarşi, diğerinde terör, bir diğerinde ise aç, susuz, perişan, sefil insanlar, bir başka fotoğrafta ise uyuşturucu, ahlâksızlık, sefahat ve çılgınlık almış başını gidiyor” diyen Yaşar, Kur’ân’ın yaşayan modeli olan Hz. Peygamber’in (a.s.m) ve onun bu asırdaki temsilcisi Risâle-i Nur eserlerinin, kararan bu perdeye yeni formüller uyguladığını kaydetti.

YENİASYA / MALATYA

16.04.2008


 

Türkler, 5 asırdır hat san'atında lider

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Adem Sakal, Türklerin 500 yıldan bu yana hat san'atına hakim olduğunu, özellikle İstanbul’un bu san'atın merkezi haline geldiğini söyledi.

e geldiğini söyledi.

SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öğretim üyeleri tarafından düzenlenen seminerde konuşan Sakal, hat san'atı hakkında bilgiler verdi. Sakal, “Hat çizgi demektir. Çizgiler noktalardan oluşur ve bu san'atta çizgiler ölçülüdür. Hat san'atında, farklı ölçülerde kalemler ve el yapımı mürekkepler kullanılır. Geleneksel san'atlar içinde hat san'atının geniş bir yeri vardır. Bu san'atta genellikle dinî konular ağırlıktadır. Hat örnekleri genel olarak; cami, türbe, medrese, çeşmelerde ve çeşitli şiirlerde yer alır” dedi. Sakal, Türklerin hat san'atını en üst seviyeye getirdiğini ifade ederek, İstanbul’un 500 senedir bu san'atın merkezi konumunda olduğunu, hat san'atının dünyada rakibi olmadığını ve bozulmadan kalan san'at türlerinden birisi olduğunu aktardı. I

/ ISPARTA

16.04.2008


 

Kemal Tahir ölümünün 35. yılında anılacak

Yazar Kemal Tahir, ölümünün 35. yılında İstanbul’da düzenlenecek faaliyetle anılacak.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından 19 Nisan Cumartesi günü Tarık Zafer Tuna’ya Kültür Merkezi’nde düzenlenecek faaliyette, Kemal Tahir’in hayatından kesitlerin sunulduğu bir belgesel gösterimi yapılacak. Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Hulki Aktunç, Cengiz Yazoğlu ve Prof. Dr. Hüsamettin Arslan’ın konuşmacı olarak katılacağı faaliyet kapsamında, Kemal Tahir Vakfı’nda muhafaza edilen kitap, kişisel eşya, fotoğraf ve özel koleksiyon sergisi de görülebilecek.

/ İSTANBUL

16.04.2008


 

Büyükler, çocuk dergilerini tartışıyor

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) ve Sanatalemi.net işbirliğiyle “Çocuk Dergilerinin Kültür Hayatımızdaki Yeri” konulu bir panel düzenlendi.

Bugün saat 16.00’da Beyazıt Devlet Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşecek olan panele, yayın dünyasındaki birçok çocuk dergisinin editörü konuşmacı olarak katılacak. Paneli çocuk edebiyatı yazarlarından Yusuf Dursun yönetecek. Panelden sonra Türkiye’de yayımlanmış çocuk dergilerinden oluşan bir sergi de gezilebilecek. Çocuk yayıncılığı yapan yayınevlerinden temsilcilerin de yer alacağı panel, halka açık olarak gerçekleşecek.

YENİ ASYA / İSTANBUL

16.04.2008


 

Annesinin fedakârlığını anlatacak 'Kimse Yok Mu?'

Kimse Yok Mu Yardımlaşma Derneği gönüllüleri Anneler Günü için “Annelerin Fedakârlığı” konulu ödüllü bir kompozisyon yarışması düzenliyor.

Kimse Yok Mu Derneği gönüllüleri, Anneler Günü için düzenlediği kompozisyon yarışmasıyla, annelerin yaptıkları fedakârlıkları ortaya çıkarmayı, anne sevgisini pekiştirmeyi öğrencilerin kendine olan güven duygularını geliştirmeyi ve kendi okullarını temsil etme sorumluluğunu geliştirmeyi hedefliyor. Yarışmaya katılmak isteyenler öğrenciler, kompozisyonlarını 25 Nisan 2008 Cuma gününe kadar gönderebilecek. Yarışma sonuçları ise 10 Mayıs 2008 tarihinde internetten www.kimseyokmu.org.tr duyurulacak. Yarışmaya katılmak isteyen katılımcılar daha detaylı bilgiyi http:// kimseyokmu.org.tr adresinde bulabilecekler.

Ahmet Ceylan / İSTANBUL

16.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri