Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail barışı dinamitliyor

İsrail İskân Bakanlığı, Batı Şeria’daki Ariel ve Elkana yerleşimlerinde 100 konutun daha inşa edileceğini açıkladı. İsrail, geçtiğimiz yıl ABD’de yapılan Annapolis konferansında alınan kararlara aykırı adımlara devam ediyor. İsrail hükümeti, Haaretz gazetesine verdiği ilanla Batı Şeria’daki Ariel ve Elkana yerleşimlerinde 100 konutluk bir alanın kiralanacağını duyurdu. İlanda, başvuruların 11 Haziran’da sonuçlandırılacağı belirtildi.

İsrailli insan hakları grubu Şimdi Barış ise hükümetin kararına sert tepki gösterdi. Grup adına yapılan açıklamada, “Hükümet, Filistinlilerle anlaşma imkânını tamamen ortadan kaldırıyor. Annapolis barış zirvesini anlamsız bir şakaya dönüştürüyor” denildi.

İsrail, Kudüs Belediye Başkanı Uri Lupolianski’nin ‘genç çiftlere 40 bin yeni ev’ projesi kapsamında da kutsal kentte 600 yeni yerleşim birimi inşa edeceğini açıklamıştı. İnşaatlar kurulması öngörülen Filistin Devleti’nin başkenti Doğu Kudüs’e yapılacak. İsrail, Hamursuz bayramı sebebiyle Batı Şeria ve Gazze’den İsrail’e geçişleri en az bir hafta boyunca durdurdu. Önceki gece başlayan ve 26 Nisan’a kadar devam edecek abluka muhtemel saldırıların önüne geçilmesini amaçlıyor. Bu arada İsrail güçlerinin sabaha karşı Batı Şeria’nın Nablus şehrinde düzenlediği saldırıda bir Filistinli öldü. Balata mülteci kampında öldürülen kişinin El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi olduğu bildirildi.

/ KUDÜS

19.04.2008


 

İhsanoğlu: Bu bir savaş suçudur

İslâm Konferansı Teşkilatı , İsrail’in önceki gün Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırıları şiddetle kınadı. İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu adına yapılan yazılı açıklamada, çocuklar ve gazetecilerin de aralarında olduğu birçok masumun öldürüldüğü saldırılar kınandı.

Savaş suçu işleyen İsrail’in uluslar arası hukuku hiçe saydığını vurgulayan İhsanoğlu, uluslar arası toplumdan İsrail saldırılarına durdurmak için acilen harekete geçmesini istedi. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Filistin halkını İsrail saldırılarından ve devlet teröründen korunması çağrısını yaptı. İsrail’in önceki gün Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılarda çoğu sivil 20 Filistinli hayatını kaybetmişti.

/ GAZZE

19.04.2008


 

Carter Gazze ablukasını eleştirdi

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter, Gazze'ye uygulanan ablukanın suç olduğunu, ABD'nin Hamas'ı bozguna uğratma girişiminin ters teptiğini söyledi.

Carter, Gazze'de Hamas liderleriyle görüşmesinin ardından geçtiği Kahire'deki Amerikan Üniversitesinde yaptığı konuşmada, Gazze'deki Filistinlilerin, Afrika'nın en yoksul kesiminden birkaç kalori fazla aldığını ve açlıktan ölecek durumda olduğunu söyledi. Eski ABD Başkanı Carter, Gazze'de halkın cezalandırılmasıyla bir suç işlendiğini, bunun acımasızlık olduğunu ifade etti.

/ KAHİRE

19.04.2008


 

Aliyev: Ermenistan, topraklarımızı işgal etti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Ermenistan, Azerbaycan topraklarını barışçı yollarla işgal etmedi, topraklarımızı dış destek ve askeri güç kullanarak işgal etti’’ dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçı yollarla çözümünden yana olduklarını ve Ermenistan’ın da aynı yönde açıklamalar yaptığını belirterek, ‘’Ancak onlar (Ermenistan), Azerbaycan topraklarını barışçı yollarla işgal etmedi. Ermenistan, topraklarımızı dış destek ve askeri güç kullanarak işgal etti’’ dedi. Aliyev, şunları söyledi:’’Biz ne zamana kadar müzakerelere katılacak, ne zamana kadar adil olmayan bu durumu sineye çekeceğiz. Müzakere sürecine katılmayı sürdürmemizin sebebi, sorunun barışçı yolla adil olarak çözüleceğine yönelik ümidimizin olması.’’ Ayrıca Aliyev, önde gelen Batılı ülkelerin çifte standart uyguladığını söyleyerek, ‘’uluslararası toplum Ermenistan’daki gelişmelere göz yumuyor’’ dedi.

/ BAKÜ

19.04.2008


 

“Avrupa bir gün Asya’ya muhtaç olacak”

Orta Asya Ekonomik Birliği’nin kurulması teklifinin fikir babası Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Avrupa’nın bir gün Orta Asya’ya muhtaç olacağını söyledi.

Kazakistan basınında yer alan haberde Kazak lider, Orta Asya Ekonomik Birliği’nin hayata geçirilmesiyle büyük zenginlik kaynaklarına sahip bölgenin daha da güçlü ve stratejik bir konuma geleceğini söyledi. Orta Asya’nın yer altı ve üstü kaynaklardan oluşan kapsamlı bir zenginlik potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Nazarbayev, “Avrupa bir gün Asya’ya muhtaç olacak” ifadesini kullandı.

/ TAŞKENT

19.04.2008


 

Hamas, Gilad Şalit’i koz olarak tutuyor

Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas örgütü, Filistinli tutuklular salıverilmediği takdirde 2 yıl önce kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in de gün ışığını göremeyeceğini bildirdi.

Hamas yetkilisi Müşir el Masri, Gazze’de yaptığı konuşmada, “Kahraman mahpuslarımızı ailelerine ve evlerine dönmedikçe Gilad gün ışığını, annesini, babasını göremez.” dedi. Gilad Şalit’in Filistinli mahpuslarla takas edilmesi konusunda daha önce Mısır aracılığıyla yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

/ GAZZE

19.04.2008


 

Vladimir Putin, evlilik iddialarını yalanladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, basında Rus olimpiyat cimnastikçisi Alina Kabayeva ile evleneceğine dair çıkan haberleri yalanladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Libya’dan sonra geldiği İtalya’da yeni başbakan seçilen Silvio Berlusconi ile görüştü. Putin, Sardinya adasında Berlusconi ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, basında Rus olimpiyat cimnastikçisi Alina Kabayeva ile evleneceğine dair çıkan haberleri yalanladı. Basın ve internet sitelerinde çıkan haberlerde, Putin’in eşi Lyudmila’dan gizlice boşandığı ve 24 yaşındaki cimnastikçiyle evlenmeyi planladığı öne sürülmüştü. 55 yaşındaki Putin gazetecilere soruları üzerine, “söylediklerinizin tek kelimesi doğru değil” yanıtını verdi.

/ SARDİNYA

19.04.2008


 

BM, Kıbrıs’taki gelişmelerden memnun

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ta Rum ve Türk liderlerin 21 Martta vardıkları anlaşmadan büyük memnuniyet duyduğunu açıklayarak iki lideri gösterdikleri siyasi liderlikten dolayı takdir ettiğini belirtti.

Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe’nun Ada’ya yaptığı ziyaretle ilgili olarak kendilerine brifing ve rapor sunmasının ardından bugün toplanarak bir “başkanlık açıklaması” kabul etti. Açıklamada Konsey, iki taraf arasında iyi niyet ruhuyla ve BM Genel Sekreterinin iyi niyet misyonu çerçevesinde kapsamlı ve kalıcı bir çözüm yolunda özlü müzakerelere zemin hazırlayacak çalışma grupları ve teknik komiteler kurulmasından memnun olduğunu vurguladı.

/ LEFKOŞA

19.04.2008


 

Bush’un kulağı Zimbabve’de

ABD Başkanı George W. Bush, Zimbabve’de yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasını istedi.

Bush, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarının açıklanmasını isteyerek, krizin çözümü için BM ve Afrika Birliği’ne daha etkin rol oynamalarını çağrısında bulundu. ABD Başkanı, “Bölgedeki liderler daha fazla konuşmalı. BM ve Afrika Birliği Zimbabve’deki durumu çözmek için etkin rol oynamalı” dedi.

/ WASHİNGTON

19.04.2008


 

Hollanda Genelkurmay Başkanı’nın oğlu Afganistan’da öldü

Hollanda'da önceki gün Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenen Korgeneral Peter van Uhm, Afganistan’da görev yapan 23 yaşındaki teğmen oğlunu bu sabah saldırıda kaybetti.

Yetkililer, Uruzgan bölgesindeki Hollanda birliği askerlerinin devriye görevinden döndüğü sırada yerel saat ile 05.00 sularında yol kenarına yerleştirilen bir bombanın uzaktan kumanda ile patlatıldığını, saldırıda 2 askerin öldüğünü, biri ağır ikisinin yaralandığını bildirdi. Saldırıda ölen askerlerden birinin, dün Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenen Korgeneral Peter van Uhm’un 23 yaşındaki teğmen oğlu olduğu açıklandı.

/ KABİL

19.04.2008


 

Filistin Batı Şeria’da 20 karakol açacak

Filistin Yönetimi, Batı şeria’da 20 polis karakolu açıyor. Batı Şeria’da, Filistin’in kontrolündeki topraklarda açılacak karakollarla ilgili İsrail’in de onay verdiği belirtildi.

İsrail, 2001 yılından bu yana ilk kez böyle bir uygulamaya onay vermiş bulunuyor. Polis karakolları, Filistinlilerce işlenen adi suçlara karşı mücadele verecekler.

/ KUDÜS

19.04.2008


 

Makedonya’nın isim krizine çözüm aranıyor

Yunanistan ile Makedonya arasında 17 yıldır süren isim krizini aşmak için çaba gösteren BM özel temsilcisi Matthew Nimetz, soruna hızlı çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Taraflar arasında bir dizi görüşme yürüten Nimetz, Üsküp’te Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Çırvenovski ve Başbakan Nikola Gruevski ile bir araya geldi. Nimetz, temaslarından sonra yaptığı açıklamada, Makedonya’nın NATO’ya üyeliğini de engelleyen soruna ilişkin, ‘’bu konunun birçok alanda ilerlemeyi durdurduğunu, anlaşmaya ihtiyaç olduğunu’’ söyledi. Matthew Nimetz, 17 yıldır süren anlaşmazlığın sona ermesi için ‘’yapıcı’’ yaklaşım çağrısında bulundu.

/ ÜSKÜP

19.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri