Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sosyal güvenlik kanunu tamam

TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı, kabul edilerek, kanunlaştı. Kanun, prim ödeme sayısını 7200 güne çıkarırken, emeklilik yaşını da kademeli olarak, 2048’e kadar 65’e yükseltiyor.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa’sının Meclis’ten geçmesiyle çalışma yaşamında yeni bir dönem başladı. TBMM Genel Kurulu’nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarı, kabul edilerek yasalaştı. İlk düzenlemede 9 bin olarak belirlenen prim gün sayısı sosyal taraflarla yapılan görüşmenin ardından 7 bin 200 güne indirildi. Sosyal taraflar emeklilik yaşının mevcut haliyle kalmasını isterken, hükümet 65 yaşta geri adım atmadı. Kademeli olarak yükseltilecek emeklilik yaşı 2048’de eşitlenecek. Kanuna göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30’unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak.

AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜZDE 2

Emeklilikte aylık bağlama oranının ilk 10 yıl yüzde 3, sonraki yıllarda ise yüzde 2 olmasına kararlaştırıldı. İlk defa işe başlayan sigortalılar için ise aylık bağlama oranı yüzde 2 olacak. 30 Nisan 2008’den itibaren sisteme giren sigortalılarda is aylık bağlama oranı ise yüzde 2 olarak uygulanacak.

EMZİRME ÖDENEĞİNİ SGK BELİRLEYECEK

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının doğum yapması halinde verilecek iş göremezlik ödeneği; yataklı tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise üçte ikisi tutarında olacak. Sigortalı kadın, Bağ-Kur’lular ve sigortalı erkeğin çalışmayan eşi de emzirme ödeneğinden faydalanabilecek. Ödenekte, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün prim yatırılmış olması şartı aranacak. Emzirme ödeneğini miktarını Sosyal Güvenlik Kurulu karar verdikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı onaylayacak.

ÖLÜM VE MALULLÜK AYLIĞINDA

1800 PRİM GÜNÜ ŞARTI

Bağ-Kur ve SSK’lılar ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devlet memuru olanlar, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını yitirmeleri durumunda malul sayılacak. Malullük aylığı alınabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olunması ve toplam bin 800 gün prim ödenmesi gerekecek. Ölüm aylığından yararlanabilmek için devlet memurları ve Bağ-Kur’lular da, en az bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme koşulu aranacak. Dul eşlere ise ölen sigortalının aylığının yüzde 50’si verilecek. Eşinin çocuğu ve geliri olmaması durumunda aylığın yüzde 75’i bağlanacak. Cenaze yardımı tutarını, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu belirleyecek. Bu oran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının onayından sonra belirlenecek.. Kız çocukları, aylık veya gelirinin 2 yıllık tutarı kadar evlenme yardımı alabilecek.

FİİLİ HİZMET ZAMMI KALKTI

Gazeteciler, PTT dağıtıcıları, milletvekilleri, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatı’nda görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu sanatçıları, pilot ve hostesler, lokomotif makinistleri, infaz koruma memurları, gemi adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri için fiili hizmet zammı uygulamadan kaldırıldı. Hem eşinden hem de anne veya babasından ölüm aylığı hak edenler sadece birini tercih edecek. Gelir ya da aylık bağlanmış olan sigortalıyı kasten öldürdüğü veya iş göremez ve malul hale getirdiği mahkeme kararıyla belgelenen kişiye, gelir ve aylık bağlanmayacak.

YENİ MEMURLAR GENEL

SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA

SSK ve Bağ-Kur’lularla birlikte yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ilk defa devlet memuru olanlar genel sağlık sigortası kapsamına girecek. Vatansızlar ve sığınmacılar ile 65 yaşını doldurmuş muhtaçlar, İstiklal Madalyası alanlar, gaziler de genel sağlık sigortasına dahil edildi. Ayakta tedavide 2 YTL katılım payı alınacak. Katılım payı, prime esas kazanç, gelir ve aylıkların tutarı gibi ölçütler dikkate alınarak, yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişecek. Sigortalılar Türkiye’de yapılamayan tetkikleri, yurtdışında yaptırabilecek. Doku ve kök hücre tedavilerinde, sigortalıdan katılım payı alınmayacak.

HASTANELERE YENİ DÜZEN

Özel hastaneler tarafından tepki gösterilen yüzde 20’lik katkı payı ise yapılan değişiklik sonrasında Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Kamu hastanelerinden sevk edilen gazi ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden katkı payı alınmayacak. Öte yandan kayıt dışının önüne geçmek için işçinin maaş, prim ve ikramiye ödemeleri bankaya yapılacak. Hiçbir sosyal güvenlik güvencesi olmayan kişilere verilen yeşil kart, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak. Bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

YÜRÜRLÜK TARİHİ EKİME ERTELENDİ

Hükümet, reformu ağustos ayından itibaren kademeli olarak yürürlüğe sokmayı öngörüyordu. Ancak Meclis’teki görüşmelerin uzaması yürürlük tarihinin ekime ertelenmesine neden oldu. Kanunun bazı maddeleri ise yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Sendikalar takipte

İşçi ve memur temsilcileri, kanunlaşan sosyal güvenlik düzenlemelerine karşı itirazlarını çeşitli platformlarda sürdürmeye devam edecek. Türk-İş, gerçekleştirilmeyen talepleriyle ilgili Cumhurbaşkanı nezdinde girişimlerde bulunacak.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, taleplerinde hala karşılanmayan konular bulunduğuna işaret ederek, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı mesleklerde fiili hizmet zammının kaldırılması, güncelleme katsayısı ve emeklilikteki 65 yaş konularında cumhurbaşkanı nezdinde girişimlerde bulunacaklarını bildirdi. Türkiye Kamu-Sen Yönetim Kurulu da, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili görüşlerini bildirmek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den randevu talep etti. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yasanın çıkmış olmasına karşın önlerinde Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Mahkemesi ve uygulama süreci bulunduğuna işaret ederek, hak kayıplarını geri almak için tüm bu süreçlerde mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanından randevu talep etmek de dahil, bundan sonraki tavırlarını yasaya birlikte itiraz ettikleri örgütlerle belirleyeceklerini kaydeden Tombul, 1 Mayıs’ta da bütün Türkiye’de yasaya karşı itirazlarını yükselteceklerini bildirdi.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Çeltik üreticisi borç batağında

Trakya Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Şimşek, çeltik üretiminin yüzde 50’sinin karşılandığı Edirne’de üreticilerin borç batağında olduğunu kaydetti.

Şimşek, son günlerde ülke genelinde artan pirinç fiyatının, üreticinin cebine yansımadığına dikkati çekti. Çeltikteki girdi fiyatlarının üreticinin belini büktüğünü anlatan Şimşek, Türkiye’de çeltik üretiminin yüzde 50’sini karşılayan Edirneli çeltik üreticisinin borç batağında olduğunu belirtti. Son yıllarda mazot ve gübredeki artışlar nedeniyle pirinç üreticisinin çeltiğini ancak maliyetine ürettiği fiyatlarla satabildiğini ifade eden Şimşek, ‘’Türkiye’de 750 bin ton çeltikten 450 bin ton pirinç üretiliyor. Türkiye’nin pirinç tüketimi ise 600 bin ton civarında. Türkiye’nin 150 bin ton pirince ihtiyacı var’’ dedi. Şimşek, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de çeltik ekim alanlarının artmasıyla ithalatın önüne geçilebilir. Üretim alanlarını artırmadığımız sürece ithalatımız devam edecektir. Bugün ülkemizde iç piyasada pirinç stokları azaldığı için pirinçte fiyat artışı olmuştur. Ama bu fiyat artışı maalesef çeltik üreticisine yansımamıştır.’’

/ EDİRNE

19.04.2008


 

Merkez’in faiz hesabı değişti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, küresel piyasalardaki gelişmelerin temkinli olma ihtiyacını artırdığını belirleyerek altı aydır süren faiz indirimlerine Mart’ta ara verdi.

Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın enflasyona yönelik ikincil etkileri de tespit edilince faiz oranları sabit tutuldu. Merkez Bankası kaynakları, Mart toplantısının ardından faizlerde indirim duruşunun korunduğunu, önümüzdeki dönemde kurulun faiz kararlarının sabit tutma ya da indirim yönünde olacağını belirtiyordu. Ancak bu görüş kurulun dünkü toplantısında değişti. Kurul, faiz oranlarını yine sabit tuttu. Ancak olumsuz haberlere duyarlılığın arttığını belirterek, faiz oranlarını artırabileceğini bildirdi. Faiz duruşundaki değişikliğin temel nedeni, yüksek çıkan Mart ayı enflasyonu oldu. Yüzde 3.17’lik ÜFE artışı ve yeniden çift haneye çıkan yıllık rakamın, 12 ve 24 aylık beklentilerde ciddi bozulma oluşturduğu görüldü. Temel gösterge olan TÜFE de yüzde 9.15’e çıkarak hedeften biraz daha uzaklaştı.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Benzine yine zam

Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 8-9 YKr arttı. Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de BP, Petrol Ofisi ve Shell’de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, 3,35 YTL’den 3,44 YTL’ye, OPET’de ise 3,35 YTL’den 3,43 YTL’ye yükseldi.

İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, BP, Petrol Ofisi ve Shell istasyonlarında 3,36 YTL’den 3,45 YTL’ye, OPET’de ise 3,36 YTL’den 3,44 YTL’ye çıktı. Katkılı 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatında da 8-9 YKr artış yapıldı. Katkılı 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, illere ve dağıtım firmalarına göre 3,32-3,34 YTL arasında değişiyor.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Yağışla gelen bereketle tüketicinin yüzü gülecek

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman, kış ve bahar döneminin yağışlı geçmesinin, sebze ve meyve rekoltesini artıracağını söyledi.

Mehmet Çakman, sebze ve meyve üreticilerinin yüzünü önce kar, ardından ilkbahara girilmesiyle birlikte etkili olan yağmurlarla güldüğünü, hava şartlarında anormal bir durum yaşanmadığı takdirde vatandaşların sebze ve meyveyi ucuza tüketebileceklerini bildirdi. Karın toprağı derinlemesine nemlendirdiğini, yağmurun da özellikle çiçek açma döneminde meyve ağaçları için iyi geldiğini anlatan Çakman, ‘’Kar ve yağmurla suya doyan toprak, bereketiyle vatandaşın yüzünü güldürecek. Meyve ağaçları çiçek açmaya başladı. Başta kiraz olmak üzere armut, şeftali ve diğer meyvelerde rekoltenin yüksek olmasını bekliyoruz. Bu durum fiyatları da aşağı çekecektir diye düşünüyoruz’’ dedi. Çakman, yağışların çilek rekoltesini de artırmasını beklediklerini, vatandaşların bu yıl bol ve bir önceki yıla oranla çok daha lezzetli çilek yiyebileceği yönünde tahminlerinin bulunduğunu belirtti.

/ BURSA

19.04.2008


 

Pirince alternatif ürün bulgur ve makarna

Küresel ısınma sebebiyle dünyada pirinç üretiminde yaşanan daralmanın ardından Türkiye’de de pirinç fiyatları yükselirken, pirince alternatif olarak bulgur ve makarna tüketiminin arttırılabileceği ifade edildi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlbilge Saldamlı, küresel ısınmanın dünyada ve Türkiye’de en çok tarım alanlarında etkili olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Saldamlı, ‘’Bugün kıtlığı çekilen ilk ürün pirinç oldu. Halbuki ben olayı öyle görmüyorum. Bütün hububat endüstrisinde ciddî bir verim düşüşü var. Buna hem küresel ısınmanın iklimlere yansıttığı kötü klimatik olaylar ve buna bağlı verim düşüklüğü hem de ürünlerde kalite açısından olumsuzluklar yaşıyor Türkiye’’ dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Erkan Yalçın, özellikle pirinçte pahalılaşmanın söz konusu olduğunu kayde-derek, ‘’Pirince alternatif olarak mutfaklarımızda bulgur tüketimini arttırabiliriz. Bulgur da besinsellik olarak zengin bir ürünümüz. Beslenmeyi sadece pirince dayalı olarak yapamayız. Bulgur da oldukça ucuz ve kolayca elde edilen bir ürün. Ayrıca Türkiye’de makarna tüketimi oldukça az. Makarna da pirince alternatif olabilir. AB ile kıyaslayacak olursak makarna tüketimimiz oldukça az’’ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yalçın, küresel ısınmanın günün bir gerçeği olduğunu anlatarak, ‘’Ciddî tarım politikaları ve uygun alanlarda tahılların yetiştirilmesi de çözüm olabilir. Bu sorunun üstesinden gelinebilinir. Pirince alternatif olarak bulgur ve makarnayı öne-riyorum. Hem besleyici, hem protein acısından zengin ve enerji verici bir ürün. Makarna ve bulgur pirince alternatif bir ürün diyebiliriz’’ görüşünü dile getirdi.

/ BOLU

19.04.2008


 

Kahn: Gıda kıtlığı yüzünden hükümetler yıkılabilir

Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünyada yükselen gıda fiyatlarının, hükümetlerin yıkılması ve hatta savaşların patlak vermesi gibi korkunç sonuçları olabileceği uyarısında bulundu.

Strauss-Kahn, Fransız “Europe-1” radyosuna verdiği demeçte, yüksek fiyatların Haiti, Mısır ve başka yerlerde ayaklanmaları ateşlemesinin “ciddi bir sorun” teşkil ettiğini söyleyerek, “Dünya bu sorunu çözmeli” dedi. Bu sorunun, hükümetlerin vatandaşlarına yardım edebilmek için elinden gelen her şeyi yaptığı ülkeler dahil olmak üzere demokrasileri tehdit edebileceğine dikkat çeken Strauss-Kahn, “Tarih, bu tür sorunlar yüzünden çıkmış savaşlarla dolu” diye konuştu. Fransa’da 1997-1999 yıllarında Maliye Bakanlığı yapan Strauss-Kahn, geçen yıl IMF’nin başkanlığına getirildi. Dünyada geçen yılın ortasından bu yana gıda fiyatları yüzde 40 arttı.

/ PARİS

19.04.2008


 

Otokar: 2008 yılı en iyi yılımız olacak

Ticari araç ve savunma sanayisi alanında üretim yapan Koç Topluluğu şirketlerinden 45. yılını kutlayan Otokar, yüzde 27 büyüyerek 38 milyon YTL kâr elde etti.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, düzenlediği basın toplantısında şirketin 2007 yılı finansal sonuçları ve 2008 yılı hedeflerini açıkladı. 2007 yılında 428 milyon YTL ciro elde ettiklerini belirten Görgüç, yüzde 27’lik bir büyüme elde eden Otokar’ın 2007 kârı da 38 milyon YTL olduğunu kaydetti. Otokar’ın ihracatının 100 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Görgüç, geçtiğimiz yıl 5.1 milyon dolarlık yatırıma imza attıklarını ifade etti. Savunma sanayiinde Türkiye’nin en büyük ihracatçı konumunu koruduklarını belirten Görgüç, “Sadece 2007 yılında aldığımız toplam sipariş tutarı 250 milyon doların üzerinde oldu. Bu siparişlerin 220 milyon dolarlık bölümünü ise tüm dünyada kendini ispatlamış olan Cobra zırhlı taktik tekerlekli aracımız oluşturdu” şeklinde konuştu. 2008 yılı hedeflerine değinen Görgüç, bu yıl ihracatın 2007 yılı ile aynı kalacağını belirtirken, şirketin cirosunu 500 milyon YTL’ye çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. 6 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını dile getiren Görgüç, “Ticari ve askeri araçlarda yeni ürünlerle 2008 yılında da büyümeye devam edeceğiz. Özellikle askeri araçlarda iddialı bir yıl olacak” diye konuştu.

ÜMİT K IZILTEPE / İSTANBUL

19.04.2008


 

Türkiye Finans Kredi Kartı’na Nakit Avans Ayrıcalığı

Sektöründe bir ilke imza atan Türkiye Finans, kredi kartı harcama miktarının yüzde 10’u tutarında nakit avans kulllanma imkânı sağlıyor.

Türkiye Finans, kullanılan nakit avansın geri ödemesinde müşterisinden kârpayı, komisyon, masraf, fon kullanım bedeli, alternatif maliyet karşılığı gibi herhangi bir ilave bedel talep etmeyecek. Ek bir maliyete katlanmadan kullanılabilen nakit avans limiti, Türkiye Finans kredi kartı ekstre dönemi içerisinde yapılan alış veriş tutarı üzerinden hesaplanacak. Nakit avans, Türkiye Finans ATM’lerinden nakit olarak çekilebileceği gibi, internet bankacılığı üzerinden cari hesaba transfer edilerek de kullanılabilecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.04.2008


 

Sütçüler eyleme gidiyor

Sütün üreticiden alım fiyatlarının düşmesi sebebiyle süt üreticileri protesto mitingi düzenleyecek.

Tire Süt Kooperatifleri Birliği'nin organize ettiği miting eylemine İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Veteriner Hekimler Birliği ile Ege Bölgesi'ndeki ziraat odalarının da destek vereceği belirtildi. Yaşanan sorunların artık eylemden başka bir çare bırakmadığını ifade eden üreticilen mitinginin 28 Nisan Pazartesi günü saat 12.00'da Tire İtfaiye Meydanı'nda düzenleneceği bildirildi.

/ İZMİR

19.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri