Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

AP: Türk yargısı endişe veriyor

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde AKP hakkında Anayasa Mahkemesinde açılan dâvâya ilişkin imzaya açılan bildiri resmen yayınlandı. Bildiri metninde, kapatılma dâvâsından ve Anayasa Mahkemesinin açılan dâvâyı incelemeye alma kararından “endişe duyulduğu” bildirildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde (AKPM), AKP hakkında Anayasa Mahkemesinde açılan dâvâya ilişkin bildiri yayınladı. Bildiriyi imzalayan AKPM üyesi 21 parlamenter arasında Hristiyan Demokrat, Sosyalist, Liberal ve Birleşik Sol grup başkanları da bulunuyor. Bildiri metninde, kapatılma dâvâsından ve Anayasa Mahkemesinin, açılan dâvâyı incelemeye alma kararından “endişe duyulduğu” bildirildi. “Yargı bağımsızlığına saygı ilkesinin önemine” vurgu yapılan bildiride, “bununla birlikte, çoğulcu demokrasinin çalışması için örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de önemine” atıfta bulunuldu. Bu özgürlüklerin siyasî hayat için önemli olduğu kaydedilen bildiride, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkıyla ilgili maddelerine dikkat çekildi. Bildiride, Türk yargısının, parti kapatma ve siyasî yasak konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği örnek kararları dikkate alması çağrısında bulunuldu. Bildiride, AİHM’nin daha önce Türkiye’de parti kapatma dâvâlarına ilişkin verdiği aleyhte kararlara da atıfta bulunuldu ve Türkiye’de 1995, 2001 ve 2003 yıllarında siyasî partilerle ilgili yapılan anayasal değişikliklere rağmen, parti kapatma dâvâlarının devam ettiği ve bunun da bu konuda daha fazla reform yapılması ihtiyacını ortaya koyduğu ifade edildi.

Bildirinin sonunda, Türkiye’ye demokratik reformlara devam etmesi çağrısında bulunuldu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun bir biçimde siyasî partilerle ilgili yasada anayasal reformlar yapılması çağrısında bulunuldu.

/ STRASBOURG

19.04.2008


 

Devleti halka karşı koruyan maddeler

Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organları ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilâtını alenen aşağılamayı cezalandıran, ancak daha çok devleti halka karşı korumak ve TSK'ya yönelik eleştirilerin önüne geçmek için kullanılan 301. madde konusunda yapılmak istenen değişiklikler CHP ve MHP'nin direnişiyle karşılaştı. Antidemokratik olduğu için AB'nin de ısrarla değiştirilmesini istediği kanun, hükümetin uzun süredir yaptığı oyalamanın ardından yeni şekliyle dün komisyona geldi.

TBMM Adalet Komisyonunda, TCK’nın 301 ile 305. maddelerinin değiştirilmesini öngören kanun teklifinin görüşmeleri tartışmalı başladı.

Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organları ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilâtını alenen aşağılamayı cezalandıran, ancak daha çok devleti halka karşı korumak ve TSK’ya yönelik eleştirilerin önüne geçmek için kullanılan 301. madde konusunda yapılmak istenen değişiklikler CHP ve MHP’nin direnişiyle karşılaştı. Antidemokratik olduğu için AB’nin de ısrarla değiştirilmesini istediği kanun, hükümetin uzun süredir yaptığı oyalamanın ardından dün komisyona geldi. Toplantıya, Hükümet adına Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de katıldı. Komisyon Başkanı AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, gazetecilerin görüntü almasından sonra kameramanları dışarı davet etti. Buna CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe karşı çıkarak, bu uygulamanın antidemokratik olduğunu, basının görüşmeleri sonuna kadar izleme hakkı bulunduğunu söyledi. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da ‘’Neden çekiniyorsunuz? Bütün Türk Milletinin burada Türklüğe ve Cumhuriyete hakaretin nasıl serbest bırakıldığını öğrenme hakkı var’’ dedi.

MUHALEFET POLİS MEMURUNU TARTAKLADI

Bu sırada, gazetecilere müdahale ederek dışarı çıkarmak isteyen bir polis memuru, muhalefet milletvekilleri tarafından tartaklanarak dışarı çıkarıldı. Bunun üzerine Komisyon Başkanı İyimaya, güvenlik görevlilerini dışarı davet ederken, Komisyonda geleneğin görüntü alınmasından sonra kameraların dışarı çıkması olduğunu söyledi.

MHP’li milletvekilleri ise ‘’Ne geleneği? Bütün Türk geleneğini yıktınız. Bundan mı utanıyorsunuz?’’ diye bağırdılar. Foto muhabirleri ve kameramanlar görüntü almaya devam ederken, muhalefet milletvekilleri kameramanların dışarı çıkarılıp çıkarılmayacağının tartışmaya açılmasını istedi. Kameraman ve foto muhabirlerinin dışarıya çıkarılmasının ardından, TCK’nın 301 ile 305. maddelerinde değişiklik öngören teklifin görüşmelerine başlandı. Adalet Komisyonu, kanun teklifi üzerindeki usul tartışmalarını tamamlayarak, görüşmeleri 3 kameraman ve bir foto muhabirin izlemesine izin verdi. Gazetecilerin kendi aralarında anlaşması üzerine Komisyona TRT, AA ve Meclis TV kameramanı ile AA foto muhabiri girdi.

TCK’nın 301. maddesine ilişkin AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ın teklifi ile DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın teklifi birleştirildi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Türk Milleti bir bütündür, mozaik de değildir’’ sözleri üzerine Komisyon Başkanı İyimaya, ‘’Türk Milleti, hepimizin ortak değeridir ortak şemsiyemizdir’’ karşılığını verdi. DTP’li Kaplan ise ‘’Kürt olmaktan gurur duyuyorum. Bana ‘Kürt değilsiniz’ diyemezsiniz. Aslımı inkâr edemezsiniz’’ dedi. Komisyon Başkanı İyimaya, Vural’ın, ‘’DTP ile AKP’nin teklifleri, aynı olduğu için mi birleştirildi?’’ sorusuna ise ‘’Komisyon, ideolojik temele oturtulamaz. Hukuk içinde karşılıyor” diye cevap verdi. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise “Bunun değiştirilmesini AB istiyor. Türkiye büyük bir devlettir. Onlardan önce demokrasiye geçmiştir. Bu Meclis, Gazi Meclistir, egemenliği savunan Meclistir. Bu cüreti nereden buluyor, nasıl söylüyor?’’ diye konuştu.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Kutlu Doğum'da dinler buluşması

Hatay’ın merkezi Antakya’da üç semavî dinin temsilcileri Peygamberimizin doğumunun 1437. yıldönümünde buluştu. Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Antakya Kültürler Arası Diyalog Derneği’nin düzenlediği programda bir araya gelen üç semavî dinin temsilcileri barış, hoşgörü ve kardeşlik mesajları verdi.

Hatay'ın merkezi Antakya’da üç semavî dinin temsilcileri Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (asm) 1437. doğum yıldönümünde buluştu. Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Antakya Kültürler Arası Diyalog Derneğinin (AKADİM) organize ettiği programda bir araya gelen, üç semavî dinin temsilcileri barış, hoşgörü ve kardeşlik mesajları verdi. Programda Antakya’da yaşayan ve her biri farklı din ve cemaatten oluşan Medeniyetler Korosu’nun seslendirdiği ilâhilerle renklendi. Sünnî, Alevi, Katolik, Ermeni, Ortodoks, Protestan cemaatlerin de yer aldığı Kutlu Doğum Haftası programına Antakya Belediye Başkan Vekili Tefik Doğan, sivil toplum örgütünün temsilcileri ile Antakya’da bulunan yabancı turistler de katıldı. Büyük Antakya Oteli’nde gerçekleşen program saygı duruşu ve İstiklâl Marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra Kur’ân-ı Kerim okunmasıyla devam eden Kutlu Doğum programına katılan üç semavî dinin temsilcileri duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Hatay Müftüsü Mustafa Sinanoğlu da peygamberlerin önemini vurguladığı konuşmasında, "Biz bir peygamberi reddedersek dinden çıkarız. Kutsal kitaplarda da bu böyledir. Tevrat’ı ya da İncil'i red edersek dinden çıkarız. İşte İslâm böyle bir dindir” dedi.

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil ise sevgi ve barış ortamının yaşandığı Antakya’yı örnek göstererek üç semavî dinin de tek Allah’a inandığına vurgu yaptı. Hiçbir dinin ve hiçbir düşüncenin karşı bir dini ve peygamberini küçültme hakkı vermeyeceğini hatırlatan Hurigil, “Peygamberleri küçültmek isteyen kendini küçültür” dedi. Antakya Katolik Cemaati temsilcisi Maria Crasia Kutlu Doğum Haftası programındaki farklı dinlerin bir araya gelmesinin önemini vurguladı. Antakya Ermeni Cemaati adına ise Jan Şirin, peygamberlere olan saygısını anlatırken gönderilen bütün peygamberlerin herkesin peygamberi olduğunu söyledi. Ehlibeyt Cemaati Başkanı Ali Yeral ise barış ve huzur şehri Antakya’dan dünyanın öğreneceği çok şey olduğunu belirtti. Antakya Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu da, sevgiye, barışa bütün insanlığın ihtiyacı olduğunu söyledi.

/ ANTAKYA

19.04.2008


 

Soylu: Türkiye, son 40 yılın en büyük tarım düşüşüyle karşı karşıya

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin, son 40 yılın en büyük tarım düşüşüyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Soylu, çiftçinin cebinin boşaldığını, gübreyi 90 YTL, mazotu 3 YTL’nin üzerinde aldığını ifade etti.

‘’Beyaz Yürüyüş’’ kapsamında Antalya’nın Korkuteli ilçesine gelen Soylu, parti otobüsünden halka seslendi. Türkiye’de demokrasinin can çekiştiğini, satılık yer kalmadığını, geleceğin faiz ödemeye mahkûm edildiğini ifade eden Soylu, demokrasinin tehlikede olduğunu söyledi. Türkiye’nin üzerindeki tabuların atılması gerektiğini ifade eden Soylu, ‘’Türkiye sürekli ilerlemek istiyor ama sürekli olarak, Türkiye’yi yelelerinden tutup, ilerlememesi için gayret gösteren, hem iç, hem de dış odaklar var’’ dedi. ‘’Güçlü ve Modern Türkiye’’ sloganıyla başlattıkları ‘’Beyaz Yürüyüş’’ kapsamında ilçeye geldiğini anlatan Soylu, mantar diyarı Korkuteli’nde çiftçinin perişan olduğunu dile getirdi. Soylu, çiftçinin cebinin boşaldığını, gübreyi 90 YTL, mazotu 3 YTL’nin üzerinde aldığını söyledi. Beyaz Yürüyüş’ün anlamının, Türkiye’yi basiretsiz ve beceriksiz iktidar ve muhalefetten kurtarmak olduğunu ifade eden Soylu, şöyle devam etti:

‘’Beyaz yürüyüş adaplı siyasettir, adaplı demokrasidir. Alevisiyle, Sünnîsiyle, Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Lazıyla kardeşlik içindir. Beyaz Yürüyüş, ötekisi olmayan Türkiye’dir. Herkesin Türkiye’sidir. Türkiye, son 40 yılın en büyük tarım düşüşüyle karşı karşıya. Topraklar sürülmek, bereket, yarınlar istiyor. Oysa siyaset yapmak kolay. Bir taraftan laikliği alet edersin, diğer taraftan dini alet edersin. Siz orada orta oyunu oynarken, burada benim çiftçimin cebi boşalıyor. Türkiye’de yaşanan normal bir süreç değil.’’

14 Mart’tan sonra Türkiye’nin gelecek yıllarına yönelik yeni bir süreç başladığını belirten Soylu, ‘’Bu süreç ne olur, bilmiyorum. Benim mücadelem, bu sürecin demokrasi tarafından, Türkiye’nin lehine yürümesidir. Demokrat Parti’nin mücadelesinin temelinde de bu kararlılık var’’ diye konuştu.

/ KORKUTELİ

19.04.2008


 

Şimşek: Bize düşen daha fazla reform yapmak

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “Ekonomide kırılganlık oluşturan ka-patma dâvâsı karşısında bize düşen daha fazla reform yapmak’’ dedi.

AB bürokratlarını Türkiye hakkında bilgilendirmek için İktisadî Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından düzenlenen ‘’Window to Turkey’’ toplantısında Türk ekonomisini anlatan Şimşek, ‘’AB sürecinin, Türkiye’de son yıllardaki ekonomik, siyasî ve sosyal dönüşümün ana motoru olduğunu’’ söyledi. ‘’Ne Avrupa Türkiye’siz, ne de Türkiye Avrupa’sız yapabilir’’ diyen Bakan Şimşek, gelecek yıllarda bu öngörüsünün ‘’çok daha belirgin şekilde ortaya çıkacağını’’ söyledi. Bakan Şimşek, ‘’Tam eşit üyeliğin altında kalan hiçbir formüle razı olmayız. AB, Türkiye’yi kabul ederek kendine çok büyük iyilik yapmış olacak’’ diye konuştu.

2007 yılı verilerine göre, Türkiye’nin yaklaşık 950 milyar dolarlık toplam satın alma paritesiyle dünyanın 15’inci ve AB’nin 6’ncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda birçok makro ve mikro ekonomik göstergede yeni AB üyelerinin önemli bir kısmını geride bıraktığına dikkati çekti.

Şimşek, Türkiye ekonomisine ilişkin detaylı bir sunum yaparak gelecek 20 yılda ortalama yıllık yüzde 6-7 büyüme potansiyeline sahip Türkiye ekonomisinin Kanada ve Güney Kore yanında İtalya’yı da geride bırakmasının muhtemel olduğunu söyledi. AKP’nin kapatılması talebiyle açılan dâvânın ekonomiye etkilerinin sorulması üzerine sonuçlanmamış bir dâvâyla ilgili yorumda bulunamayacağını belirten Şimşek, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de son yıllardaki ekonomik istikrarın merkezinde siyasî istikrar vardı. Küresel çalkantının yaşandığı, piyasalara daha fazla güven vermemiz gereken bir zamanda bu gelişmeler yaşandı. Bu belirsizlik nedeniyle üzüntülüyüm. Ekonomide kırılganlık doğuran kapatma davası karşısında bize düşen daha fazla reform. Önümüzdeki aylarda reformlara daha fazla eğileceğiz.’’

Mehmet Şimşek, reform gündemlerini ise mali yapıyı güçlendirme başlığı altında sosyal güvenlik reformu, gelir idaresinin güçlendirilmesi ve özelleştirmeler yanında dış rekabet gücünü artırma başlığı altında araştırma geliştirmeyi teşvik kanunu, çalışma piyasası kanunu, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, yeni ticaret hukuku, enerji piyasası reformu ve eğitim reformu olarak sıraladı.

/ BRÜKSEL

19.04.2008


 

Toptan: Davete icabet bekliyoruz

TBMM Başkanı Köksal Toptan, 23 Nisan resepsiyonu ile ilgili olarak “Herkesin davetimize icabet etmesini gönülden istiyoruz” dedi.

Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen ‘’3. Genç Akademi Toplantısı’’na gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Toptan, TBMM Genel Kurulu’nda Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’e yönelik “şiddet eylemlerini nasıl değerlendirdiğinin” sorulması üzerine, “Kürsüde konuşan arkadaşın sözleri güzel değildi, şık değildi. Ancak şık olmayan sözlere karşın ondan daha kötü bir karşılık vermek ve fiili harekette bulunmak milletvekillerimize yakışan bir hareket değil. Kesinlikle onaylamıyorum” dedi. Köksal Toptan, bir gazetecinin “23 Nisan resepsiyonunu askerlerin bu yıl da boykot edeceği haberleri var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna karşılık Toptan, “Boykot sözcüğü askerlere yakışmaz. Boykot etmezler” dedi. “Askerin bir takım hassasiyetleri olduğunu ve bunları bildiğini” anlatan Toptan, “Biz kendilerine, herkese davetiye gönderdik. Herkesin davetimize icabet etmesini gönülden istiyoruz. Bakalım, kim gelir. Hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Gül’den Baykal’a: “Kendi bileceği iş”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Nisan Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı’nda vereceği öğle yemeğine, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın katılmayacağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, “Herkesin kendi bileceği iştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i ziyaret etti. Gül, ziyaret öncesinde bir gazetecinin, 23 Nisan Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı’nda verilecek öğle yemeğine, CHP Lideri Deniz Baykal’ın katılmayacağı yönündeki iddialara ilişkin sorusuna, “Herkesin kendi bileceği iştir” cevabını verdi. Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin diğer sorularını cevaplamadı.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Rektörlük yarışı başladı

Rektörlük için seçim yapılacak üniversitelerde aday adaylarının yarışı başladı. Başkentte, seçim yapılacak üniversiteler arasında yer alan Ankara Üniversitesi, ODTÜ ve Gazi Üniversitesinde rektörlüğe talip olanlar, gerek görüşmeler yoluyla gerekse öğretim üyelerine attıkları e-postalarla ile “gayriresmî” olarak adaylıklarını duyurup “tanıtım” yapıyorlar.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, ilgili kanun hükümleri gereğince iki dönem rektörlük yaptıkları yeniden adaylıklarını koyamayacaklar. Gazi Üniversitesinde halen rektörlük yapan Prof. Dr. Kadri Yamaç ile eski rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan bu dönemde de yarışacak. ODTÜ’de, şu ana kadar eski Rektör Yardımcısı Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Gürkan ile İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay adaylıklarını duyurdu.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Kıbrıs’ta çalışma grupları Pazartesi işbaşı yapıyor

Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakereler için zemin oluşturulması amacıyla kurulan çalışma grubu ve teknik komitelerin başkanları dün ara bölgede düzenlenecek törene katıldı.

Törende Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi lideri Dimitris Hırsitofyas arasındaki 21 Mart mutabakatı çerçevesinde kurulan 6 çalışma grubu ve 7 teknik komite ise faaliyetlerine fiilen Pazartesi günü başlayacak.

/ LEFKOŞA

19.04.2008


 

Anayasa Mahkemesi ‘mektupla’ oyu esastan görüşecek

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yurt dışında yaşayan seçmenlerin ‘’mektup’’ ile oy kullanmasını düzenleyen hükmün iptali talebini esastan görüşecek.

Dâvâya ilişkin ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi heyeti, dâvânın esastan incelenmesine, yürürlüğü durdurma talebinin de bu konudaki rapor hazırlandıktan değerlendirilmesine karar verdi.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Tuzla Tersaneleri Komisyonu Mayısta çalışmalara başlıyor

Tuzla tersaneleri ve uyuşturucu konusunda oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonlarının Mayıs ayının ilk haftasında çalışmaya başlayacağı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, AKP, Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılması ile Gemi İnşa Sanayisideki İş Güvenli ve Çalışma Şartları Sorunlarının Araştırılması amacıyla kurulan komisyonlarda görev alacak 20 milletvekilini belirlemeye başladı. AKP yöneticileri, TBMM Araştırma Komisyonlarının çalışması için sadece 2 salon bulunduğunu hatırlatarak, söz konusu salonlarda 3 araştırma komisyonunun görev yaptığını bildirdiler. Küresel ısınma konusundaki komisyonun çalışmasını tamamladığını ifade eden AKP yöneticileri, zeytinyağı ve Türkçe ile ilgili komisyonların ise çalışmalarını sürdürdüğünü söylediler.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Kimsesiz çocuklara 23 Nisan sürprizi

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yurt ve yuvalarda kalan 12-15 yaş arasındaki 50 çocuk, 23 Nisan’da, Suriye Cumhurbaşkanı’nın eşi Esma Esad’ın davetlisi olarak Şam’a gidecek.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, yaptığı açıklamada, Esma Esad’ın daha önce Türkiye’ye geldiğinde SHÇEK kurumlarını ziyaret ettiğini hatırlattı.Esad’ın, Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Yuvası’nın açılışına katıldığını ve bebek ünitesine de bağış yaptığını anlatan Çubukçu, Esad’ın Türkiye’ye son gelişinde ‘’Ben bu çocuklarla bir manevî bağ kurmak istiyorum, onlarla ilişkim devam etsin istiyorum. Onları Suriye’de ağırlamak istiyorum’’ dediğini kaydetti. Esad’ın bu daveti üzerine gezinin 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenlenmesi için hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.

/ ANKARA

19.04.2008


 

Hızlı Tren Hattı ‘temiz’ çıktı

Ankara -Eskişehir Hızlı Tren Hattı ‘’temiz’’ çıktı. TCDD Genel Müdürlüğünün, Almanya’dan temin ettiği ray ölçüm aracının yaptığı testlerde, küçük eksiklikler dışında hattın altyapısının hazır olduğu belirlendi.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, inşaatı tamamlanan ancak test ve ölçüm çalışmaları ile sinyalizasyon çalışmaları devam eden Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattında, altyapı eksikliklerinin belirlenmesi amacıyla ultrasonik araçla inceleme yapıldı.

Almanya’dan kiralanan araçla, raylarda çatlak, kaynak noktaları ve bağlantı unsurları gibi yoldaki fizikî eksiklikler araştırıldı. Ultrasonik ray ölçüm aracının elde ettiği veriler Almanya’daki laboratuvarda incelendi. Hattın genel olarak durumunun iyi olduğu, bazı küçük eksiklikler belirlendiği belirtildi. Bu eksikliklerin hızlı tren hatlarında kabul edilen uluslar arası referans değerlerin üzerinde ancak güvenlik değerlerinin altında olduğu ifade edildi. TCDD uzmanlarının, belirlenen eksiklikleri detaylı bir şekilde inceledikleri bildirildi. TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattının Ankara-Polatlı kesiminde sinyalizasyon çalışmalarının da tamamlandığını, Nisan ayı sonunda ya da en geç Mayıs ayı başında hızlı trenin bu kesimde test sürüşlerine başlayacağını kaydettiler.

/ ANKARA

19.04.2008


 

UNESCO Heyeti İstanbul’da incelemelerde bulunacak

İstanbul'un kültürel varlıklarının Dünya Miras Alanları Listesi’nden tehlikeli alana düşürülmesi ile ilgili verilen süre dolmak üzereyken, UNESCO heyeti yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Mayıs ayında İstanbul’da incelemelerde bulunacak.

Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, 9-13 Mayıs tarihlerini kapsayan gezide, UNESCO heyetinin tarihi yarımadada yapacağı inceleme ve denetlemelerinin yanı sıra birçok proje hakkında da bilgi alacağını söyledi.

/ İSTANBUL

19.04.2008


 

Yörüklerin zorlu yolculuğu başladı

Yörüklerin Anadolu’daki son temsilcilerinden olan ve kışı Mersin’in Aydıncık ilçesinde geçiren Sarıkeçililer, Karaman ve Konya yaylalarına çıkmak için yolculuklarına başladı.

Alınan bilgiye göre, Anadolu’da yaklaşık bin yıllık geçmişi bulunan, yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları parmakla sayılacak kadar azalan Yörükler, bir kültürü yaşatmaya devam ediyor. Yörük obalarının son temsilcilerinden olan ve kış aylarını Akdeniz sahillerinde, yazları ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçililer, yaşadıkları hayattan mutlu olmasalar da geçim sıkıntısı sebebiyle konar-göçer hayatı sürdürüyorlar. At, eşek ve keçileriyle sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını ise sahillerde geçiriyorlar.

/ AYDINCIK

19.04.2008


 

Dalgıçlar, Karadeniz’de batık Rus gemisini arıyor

Trabzon'un Arsin ilçesinde yapılan marina içinde kalan bölümde, 1917’lerde batan bir Rus savaş gemisinin olduğunun bildirilmesi üzerine arama çalışması başlatıldı.

Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, ‘’Konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da bildirdik. Bunun üzerine Bakanlığımız, bizde dalgıç kadrosu bulunmadığı için Bodrum Müzesi’nden 2 dalgıç arkeolog arkadaşımızı görevlendirdi. Arkadaşlar şimdi konuyu inceliyor’’ dedi.

/ TRABZON

19.04.2008


 

Beyin cerrahından hava kirliliği protestosu

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Servisinde görevli Opr. Dr. İsmail Akkol, giderek artan hava kirliliğini ve trafik sorununu protesto etmek için işe gidip gelirken 10 yıldır bisiklet kullanıyor.

Opr. Dr. Akkol, 25 yıllık doktor olduğunu belirterek, hava kirliliği ve trafik kazalarının sebep olduğu birçok olumsuzluğu gördüğünü, bu sebeple bisikleti tercih ettiğini söyledi. Opr. Dr. Akkol, eviyle hastane arasında 7 kilometre uzaklık bulunduğunu ifade ederek, ‘’Dünyamız hızla kirleniyor, buna katkım olsun istemiyorum.” dedi.

/ İZMİR

19.04.2008


 

Kemik erimesine karşı, günde bir kâse yoğurt

Yoğurt, yapısı ve taşıdığı besin değerleri dolayısıyla kemik erimesi hastalığını önlüyor. Uzmanlar, gelişme çağındaki çocuklarda kemiklerin sağlıklı olması ve ilerleyen yaşlarda da kemik erimesi hastalığına yakalanılmaması için günde bir kâse yoğurt tüketilmesini tavsiye ediyor.

Yoğurt, zengin besin değeri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu özelliği nedeniyle vücudu kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından, mide, kolon ve ince bağırsak kanserine kadar birçok hastalıktan koruyor. Gıda mühendisi Şermin Erdoğan, yoğurdun sağlığı korumak ve daha sağlıklı olmak için çok önemli bir besin maddesi olduğunu söylüyor. Yoğurdun sindiriminin kolay ve karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfordan oldukça zengin bir besin olduğunu bildiren Erdoğan, aynı zamanda kolayca vücutta sindirilen ve gerekli tüm besin maddelerini sağlayan bir besin olduğunu ifade ediyor. Akşam yenen bir kâse yoğurdun uykuya dalmayı kolaylaştırdığını ve daha dinlendirici bir uyku sağladığını dile getiren Erdoğan, yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalı olduğunu bildirdi.

/ AFYONKARAHİSAR

19.04.2008


 

Çöp kamyonları mis gibi kokacak

Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne ait çöp kamyonları, tepeden tırnağa yıkandıktan sonra güzel kokular sıkılıyor.

Araçların içi ve dışı elden geçiriliyor, son kontroller yapıldıktan sonra göreve çıkmalarına izin veriliyor. Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, geçen yıllarda yazın havaların ısınmasıyla çöp kamyonlarının kötü kokular yaydığı konusunda şikâyetler aldıklarını hatırlattı. Tunçağ, “Özel bir yıkama şirketiyle anlaşma yaptık. 44 çöp kamyonu, göreve çıkmadan önce tamamen yıkanıp temizleniyor ve mis gibi kokular arasında sefere gönderiliyor. Bundan böyle vatandaşlardan çöp kamyonlarının koktuğu konusunda yakınmalar gelmeyecek.” dedi.

/ İZMİR

19.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri