Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Esad: Erdoğan İsrail’den mesaj iletti

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine, “İsrail’in kalıcı barış karşılığında Golan Tepeleri’nden çekilmeye hazır olduğu” yönünde bir mesaj ilettiğini söyledi. Katar gazetesi El Vatan’a verdiği mülakatın bir bölümü bugün yayımlanan Esad, “(Başbakan Erdoğan) Bana, İsrail’in Suriye ile barış karşılığında Golan Tepeleri’nden geçilmeye hazır olduğu bilgisini verdi” dedi.

Esad, Pazar günü tamamı yayımlanacak mülâkatta, Türkiye’nin Nisan 2007’den beri İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yaptığını söyledi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Erdoğan’a 1967’de işgal, 1981’de de ilhak edilen stratejik Golan Tepeleri’ni Suriye’ye iade etmeye hazır olduğu yönünde teminat verdiğini belirten Esad, “Şimdi ihtiyacımız olan şey, Türkiye’nin arabuluculuğunda bir anlaşma zemini bulmaktır” dedi ve doğrudan görüşmelerin de ABD’de Kasım ayında yapılacak seçimlerin ardından kurulacak yönetimin himayesinde mümkün olabileceğini kaydetti.

Esad, Cumartesi günü Suriye’nin başşehri Şam’ı ziyaret edecek Erdoğan ile bu konuyu gündeme getireceklerini de kaydetti.

Bu arada, Erdoğan’ın sözcüsü Mehmet Akif Beki, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Cumartesi günü Suriye’ye gidiyoruz. Başbakan ziyaret öncesinde ve sonrasında gereken açıklamaları yapacak. Şu anda bu meseleyi yorumlamanın uygun olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Olmert, geçen hafta, “Çok açıkça Suriye ile barış istiyoruz ve bütün bakış açılarıyla bu yönde hareket ediyoruz” demiş, bu açıklamadan birkaç gün sonra da Esad, “dost taraflar Suriye ile İsrail arasında temaslar sağlamak için çaba sarf ediyor” demişti.

Söz konusu haber, hükümete yakınlığıyla bilinen El Vatan gazetesi ile Champress internet sitesinde çıkmıştı.

Suriye Göç Bakanı Buseyna Şaban, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Golan Tepeleri’nin tümüyle Suriye’ye dönmesi ve karşılığında Şam ile barış yapmaya hazır olduğunu söylediğini, bu mesajı da Suriye’ye Türkiye aracılığıyla ilettiğini açıklamıştı.

Haberlerde, İsrail’in önerisinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a iletildiği öne sürülmüştü.

El Vatan gazetesinin haberinde, “Başbakan Erdoğan’ın, dün Esad’ı telefonla aradığı ve İsrail’in Suriye ile barış karşılığında Golan’dan çekilmeye hazır olduğunu kendisine söylediğini aktardığı” belirtilmişti.

/ DOHA

25.04.2008


 

Enka’dan Çeçen yardımı iddialarına yalanlama

RUSYA'DAKİ büyük Türk inşaat firmalarından ENKA, 1990’lı yıllarda Çeçen militanlara maddî yardımda bulunduğu iddialarının “tamamen asılsız” olduğunu açıkladı.

ENKA tarafından Rus haber ajansı RİA Novosti’ye gönderilen açıklamada, Rus devlet televizyonunda yayımlanan programın ‘’tamamen yanlış, temelsiz ve gerçeğe uygun olmadığı’’, bu tip iddiaların ‘’kesinlikle yalan’’ olduğu ifade edildi. Rus devlet televizyonu ‘’Perviy Kanal’’da (Birinci Kanal) salı akşamı yayınlanan ‘’Plan Kafkas’’ adlı belgesel programda, batı devletlerinin Çeçenistan’ı Rusya’dan ayırma planları olduğu belirtilmiş, bu çerçevede ENKA’nın da 1990’lı yıllarda Çeçen militanlara mali destekte bulunduğu iddia edilmişti. Belgeselde, 1990’lı yılların ortasında ABD’nin liderlik ettiği,

Fransa, Almanya ve Türkiye tarafından düzenlenen gizli operasyonla bu ülkelere ait çok sayıda şirketin Çeçen militanları silâhlandırmak için malî yardımda bulunduğu öne sürülmüştü. Söz konusu şirketler arasında özellikle ENKA’nın bulunduğu vurgulanan belgeselde, bu bilginin kaynağı olarak İstanbul’da yaşayan Sultan Kehursayev gösterilmişti. Kehursayev, programın yönetmenine yaptığı açıklamada, o dönemde Cahar Dudayev ordusunda general olduğunu belirtmiş ve şu iddialarda bulunmuştu:

‘’O dönemde ENKA’nın yardımları olmasaydı savaşçılar için durum çok kötü olurdu. Onlar bizim için çok şey yaptı. İlâç ve diğer tıbbî malzemeleri satın aldılar. Cahar Dudayev için ‘Halkın Şerefi’ madalyalarını ENKA yaptırdı. Savaşçılar için en önemli silâhlardan biri de hava saldırısından korunma malzemeleriydi. Eğer bu malzemeler olmasaydı hepimiz ölürdük. Bu cihazları da bize onlar (ENKA) temin ettiler.’’ Rusya’da faaliyet gösteren en büyük inşaat şirketlerinden olan ENKA’nın ülke genelinde 52 iş merkezi bulunuyor. Belgeselde, Çeçen militanlara GAMA şirketinin de yardımda bulunduğu ileri sürülmüştü.

/ MOSKOVA

25.04.2008


 

Etiyopya’ya “camide katliam” suçlaması

ULUSARLARASI Af Örgütü, Etiyopya askerlerini Somali’de bir camiye baskın yaparak, aralarında din adamlarının da bulunduğu 21 kişiyi öldürmek ve onlarca çocuğu alıkoymakla suçladı, Etiyopya bu iddiayı yalanladı.

Af Örgütünün açıklamasında, Etiyopya askerlerinin bu hafta başında Somali’nin başkenti Mogadişu’da bulunan El Hidaye Camisi’ne baskın düzenledikleri belirtildi. Açıklamada, görgü tanıklarına göre askerlerin caminin imamı Şeyh Said Yahya ile burada faaliyet gösteren bir gruptan birkaç din adamı dahil toplam 21 kişiyi öldürdükleri, öldürülenlerden 7’sinin boğazının kesildiği kaydedildi. Af Örgütünün açıklamasında ayrıca, Etiyopya askerlerinin cami baskınından sonra ele geçirdiği 41 çocuğun serbest bırakılması istendi. Görgü tanıklarının çocukların soruşturulduktan ve terörist olmadıklarının anlaşılmasından sonra bırakılacağının söylediklerini aktaran Af Örgütü, 9 yaşlarındaki çocuklardan bir kısmının bırakıldığı haberlerinin geldiğini, ancak çoğunun halen askerlerce tutulduğunu belirtti.

/ NAİROBİ-ADDİS ABABA

25.04.2008


 

Efsanevî Gurka askerleri tarihe mi karışıyor?

NEPAL'DE genel seçimlerin sürpriz galibi eski Maocu gerillalar, 239 yıllık krallığın yanı sıra yaklaşık 200 yıllık geleneğe sahip Gurka askerlerini de tehdit ediyor.

Kurulacak hükümette büyük ortak olacağına kesin gözüyle bakılan Maocular, Gurkaların artık yabancı ülkelerin ordularında paralı askerlik yapmalarını istemediklerini belirtiyorlar. Yeni hükümette başbakan olması beklenen önde gelen Maocu liderlerden Baburam Bhattarai, Reuters’a yaptığı açıklamada, “vatandaşlarınızın yabancı ordulara paralı asker olarak girmesi gibi tiksindirici bir uygulama sona erdirilecek” dedi. Bhattarai, “Hiçbir ülke böyle bir uygulamaya izin vermez. Niçin biz verelim?” dedi ve Gurkalara “ülke içinde istihdam imkanı sağlanacağını” söyledi. Maocu liderler, Gurkalara ülke içinde istihdam imkanı sağlanması sonucu ülkedeki İngiliz ordusunun asker alma merkezinin kapanacağını ve Hindistan ordusunun Gurkaları askere almasının da sona ereceğini belirtiyor. İngiliz ve Hint ordusunda istihdam edilen cesaret ve dövüşkenlikleriyle ünlü Gurkaların yabancı ordularda paralı askerlik yapmalarının başlıca sebebi Nepal’deki yoksulluk. Gurkalar, İngiliz askerleriyle aynı ücret ve emeklilik düzeyine sahip. İngiliz ordusunda görev yapan er rütbesindeki Gurka, işe yıllık 28 bin dolar ücretle başlıyor. Uzun süre askerlik yapan bir Gurka, emekli olduktan sonra İngilizlerin aldığı emeklilik maaşına hak kazanıyor ve maaş, Nepal’e yerleşmesi durumunda da ödeniyor. Buna karşılık bir Nepallinin ortalama yıllık geliri 300 dolardan az.

/ KATMANDU

25.04.2008


 

Çin-CNN kavgası büyüyor

ÇİNLİ bir ilkokul öğretmeni ile bir güzellik uzmanının, Amerikan yayın kuruluşu CNN hakkında, Çin halkına hakaret ettiği gerekçesiyle Çin nüfusundan kişi başına 1 dolar olmak üzere, 1,3 milyar dolar tutarında tazminat dâvâsı açtığı bildirildi.

Hong Kong’da yayımlanan Ta Kung Pao gazetesinin haberinde, New York’ta yaşayan Liang Şubing adlı güzellik uzmanı ile Pekin’deki bir ilkokulda öğretmenlik yapan Li Lilan, dava dilekçelerinde, “CNN sunucusu Jack Cafferty’nin sözlerinin Çin halkının duygularını incittiğini ve kasten zihinsel zarara yol açtığını” ileri sürdü.

Gazetenin haberinde, Liang ve Li’nin dâvâsını 6 avukatın takip edeceği duyuruldu ve bir avukatın, “Çin’in nüfusu yaklaşık 1,3 milyar, bu nedenle istenen tazminat fazla değil” yolundaki sözleri de aktarıldı.

CNN sunucusu Jack Cafferty, 9 Nisanda San Francisco’daki meşale koşusuyla ilgili canlı yayın sırasında, “Çin mallarının çöp olduğu” ve “Çinlilerin geçen 50 yıl içinde genel olarak serseri ve haydut gibi davrandığı” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, CNN televizyonu ve sunucusundan, onurunu incittikleri için Çin halkından özür dilemelerini isterken, Cafferty’yi “kibirli, kıt zekâlı ve Çin düşmanı” olarak niteledi.

25.04.2008


 

2 Amerikan askeri daha öldü

IRAK'IN başşehri Bağdat’ın kuzeyinde 2 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

Amerikan ordusu, askerlerin, araçlarının Selahaddin bölgesinde devrilmesi sonucu öldüğünü, kazada bir Amerikan askeriyle bir çevirmenin yaralandığını açıkladı. Kazanın sebebin araştırıldığı belirtildi.

/ BAĞDAT

25.04.2008


 

İran, Malezya silâh fuarından kovuldu

İRAN'IN Malezya’da düzenlenen, savunma araçlarının sergilendiği uluslar arası bir fuardan ayrılması istendi.

Malezya Başbakan Yardımcısı Necib Razak, gazetecilere yaptığı açıklamada, İranlı şirketlerin, Kuala Lumpur’da düzenlenen “Savunma Hizmetleri Asya” fuarında füzeler, füze sistemleri ve benzeri ürünler tanıttıklarını ve BM kararlarına karşı geldiklerini söyledi. Necib, Malezyalı yetkililerin bu koşullar altında İranlı şirketlerin fuardan ayrılmalarını istemekten başka çarelerinin kalmadığını, fuara katılan bazı ülkelerin de İran’dan şikâyetçi olduğunu belirtirken, bunların hangi ülkeler olduğu konusunda açıklama yapmadı. İran’ın Kuala Lumpur Büyükelçiliğinden bir yetkili ise İran’ın Malezya ya da uluslar arası yasalara aykırı bir şey yapmadığını savundu. Hafta başında açılan fuara 50 ülkeden yüzlerce şirket katılıyor.

/ KUALA LUMPUR

25.04.2008


 

Ermeniler soykırımcı büyükelçi istiyorlar

ABD Başkanı George W. Bush, iki yıla yakındır boş olan Erivan’daki ABD büyükelçiliği görevini, Ermeni lobisinin engellemesi yüzünden dolduramıyor.

Bush’un bir önceki büyükelçi adayı Richard Hoagland’ın Senato’dan onay alması, Ermeni iddialarının destekçisi olarak bilinen Demokrat Partili Robert Menendez’in 100 sandalyeli Senato’daki engellemesiyle uzun süre sürüncemede kalmıştı. Menendez, 1915 olaylarını ‘’soykırım’’ olarak tanımaması durumunda, Hoagland’ın Erivan büyükelçiliği görevine onay vermeyeceğini açıkça ortaya koyunca, Bush, Mart sonunda yeni bir isim olarak ABD’nin Bişkek büyükelçisi Marie Yanukovitch’i aday gösterdi.

/ WASHINGTON

25.04.2008


 

Gazze’ye BM yardımına İsrail engeli

BM, İsrail’in Gazze Şeridine yönelik yakıt ambargosu yüzünden bölgedeki insanî yardım çalışmalarını durdurmak zorunda olduğunu duyurdu.

BM, bölgedeki hastane ve kliniklerin de bir haftaya kadar yakıt stoklarını tüketeceğini bildirdi.

/ GAZZE

25.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri