Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yabancı sermaye hız kesti

Türkiye’nin AB ile müzakerelere başladığı 2005 yılından itibaren hızlanan ve bilhassa özelleştirmeler kapsamındaki satın almalar ve şirket evlilikleri yoluyla son iki yılda rekor kıran doğrudan yabancı sermaye girişleri, bu yılın ilk çeyreğinde belirgin biçimde hız kesti.

Türkİye’nin AB ile müzakerelere başladığı 2005 yılından itibaren hızlanan ve başlıca özelleştirmeler kapsamındaki satın almalar ve şirket evlilikleri yoluyla son iki yılda rekor kıran doğrudan yabancı sermaye girişleri, bu yılın ilk çeyreğinde belirgin biçimde hız kesti.

Merkez Bankası verilerine göre, geçen yılın Ocak-Mart döneminde 8 milyar 229 milyon dolar olan, yılın tümünde ise 19 milyar 270 milyon dolara ulaşan doğrudan yabancı sermaye fiili giriş tutarı, bu yılın aynı döneminde 3 milyar 484 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Üç aylık giriş tutarı geçen yılın aynı dönemindekinin yaklaşık yüzde 58 altında kaldı. Bu yıl Ocak ayında 922 milyon, Şubat’ta 390 milyon, Mart ayında ise 2 milyar 172 milyon dolarlık fiili giriş yaşandı.

GELEN PARA BANKA ALIMLARININ TAKSİDİ

Bu yılın ilk üç ayındaki fiili girişlerde 2 milyar 979 milyon dolarla en büyük payı hizmetler sektörü aldı. Söz konusu tutar geçen yıla göre yüzde 55 azaldı. Üç ayda hizmetler sektöründe gerçekleşen fiili girişlerin da 2 milyar 443 milyon dolarının mali aracı kuruluş faaliyetleri oluşturdu. Buna göre önceki yıllardaki yüksek tutarlı fiili girişlerin büyük bölümünü oluşturan yabancıların banka alımlarına ait ödemeler, bu yıl ilk çeyrekte de girişlerin büyük bölümünü oluştururken, diğer alanlara yönelik girişler son derece düşük kaldı. Sınai sektörlere yönelik toplam giriş yüzde 69 düşüşle 1 milyar 577 milyon dolardan 491 milyon dolara indi. Tarım sektöründe de üç ayda 14 milyon dolarlık bir yabancı sermaye girişi yaşandı.

Ocak-Mart döneminde gerçekleşen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının 1 milyar 865 milyon dolarla en büyük bölümünün Avrupa ülkelerine ait olduğu belirlendi. Anılan dönemde ülke bazında ise 539 milyon dolarla en çok Hollanda sermayesi geldi. Ocak-Mart döneminde sermaye girişinde Hollanda’yı, 531 milyon dolarla İspanya, 391 milyon dolarla Fransa izledi. Aynı dönemde Asya ülkelerinden gelen sermaye tamamına yakını Körfez ülkelerinden olmak üzere 1 milyar 406 milyon, Amerika ülkelerinden 205 milyon dolar, Afrika ülkelerinden gelen sermaye de 8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

/ Ankara

16.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  301 dâvâsı durduruldu

  DARBELER DEVRİNİ ARTIK KAPATMALIYIZ

  Dâvâyı ilgiyle takip ediyoruz

  Yabancı sermaye hız kesti

  Mutluluğun sırrı kanaat

  Sokak yerine meslekî eğitim

  ÖSS’de nihaî karar verilmiş değil

  Deniz Feneri’nden Pakistan’a okul

  Okullarda yaz dönemi başladı

  Hastalara kitap servisi

  Yeni hukuk fakülteleri geliyor

  Demir İpek Yolu’nun temeli Temmuz’da atılacak

  Cami cemaatine teknolojiyle ulaşıyor

  Kraliçe, okunan Kur’ân-ı Kerim'i huşu içinde dinledi

  Soylu: Basında çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor

  İnsan Hakları Komisyonuna e-postayla da başvurulacak

  Emniyette terfiler belli oldu

  Genç Birleşmiş Milletler Bayrampaşa’da toplanacak

  Ekili alanlar yağışlardan zarar gördü

  Yörükler şölende buluştu

  Rize'de marketlerde gıda denetimi

  Kırlangıç 7 bin km yol katetti

  Kafein bağımlılık yapıyor!

  Dünya ısınıyor, mikroplar yayılıyor

  ODTÜ'den oyun teknolojileri merkezi

  Avrupa kendi uzay aracını inşa edecek