"Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AKP sivil anayasadan vazgeçti

AKP, demokratikleşme paketi olarak adlandırılan Anayasa’nın tamamı yerine yaklaşık 40 maddeden oluşan bir değişikliği gündeme getirmeyi planlıyor. AKP’ye açılan kapatma dâvâsıyla birlikte parti içinde üç ayrı paket adı altında yeni çalışmalar yapılmış ancak, kapatma dâvâsı sürecinde Meclis gündemine taşınmamıştı.

AKP, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından, şimdi “nasıl bir anayasa” diyerek yola devam diyecek. AKP kulislerinde, akademisyenler tarafından hazırlanan ve partinin hukukçu kurmayları tarafından son şekli verilen “sivil Anayasa”dan vazgeçildiği dillendiriliyor. Sıfırdan anayasa yerine AB kriterlerine uygun ve siyasî partilerin kapatılmasını zorlaştıran değişikliklerinin de içinde olduğu yeni anayasa yerine, “demokratikleşme paketi” getirileceği belirtiliyor.

SİVİL ANAYASA ASKIDA

Sivil Anayasa girişimini askıya alan AKP, yeni süreçte Anayasa Mahkemesi’nin uyarılarını da dikkate alarak, “Demokratikleşme Paketi” adını verdiği mini Anayasa değişikliği paketi hazırlayacak. Muhalefetle uzlaşma arayacak olan AKP’nin Meclis’te “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” kurması da bekleniyor. Bu noktada başta parti kapatmanın zorlaştırılması, Anayasa Mahkemesi’nin üyelerinin seçimine dönük değişiklik, Yüksek Mahkeme’nin de teklifleri ile çıkarılacak. YÖK’ün yapısında değişiklik öngören teklif de başta CHP olmak üzere muhalefetin uzlaşması aranarak yeniden getirilecek.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNDE NELER OLACAK?

Yaklaşık 40 madde olarak düşünülen “demokratikleşme paketinde” yer alacak bazı değişiklikler şu şekilde dile getiriliyor;

-AB ile ilişkileri güçlendirmek ve Avrupa Birliği ülkelerine “AB Reformları” yeniden mesajı vererek, demokratikleşme ve insan haklarına dönük yasal düzenlemelere ağırlık verilecek.

-Siyasî Partiler ve seçim yasalarında değişikliğe giderek, baraj başta olmak üzere antidemokratik hükümler ortadan kaldırılacak. AKP’nin gündemde tuttuğu ancak hayata geçiremediği Siyasî Partiler Yasası ‘nın demokratikleştirilmesi ve seçim Yasası ‘nda değişikliğe giderek, barajın aşağıya çekilmesi konusunda da bir çalışma başlatacağı söyleniyor.

-Milletvekillerinin dokunulmazlıkları konusunda adımlar atılacak. Muhalefetin ısrarla üzerinde durduğu ancak bugüne kadar AKP’nin gündeme getirmediği milletvekili dokunulmazlığı da yeni dönemde “kısmî” değişiklikle gündeme gelecek. AKP sadece miletvekilleri değil, yargı başta olmak üzere bütün bürokraside dokunulmazlığa “sınırlama” getiren bir düzenleme planlıyor.

/ ANKARA

11.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP sivil anayasadan vazgeçti

  Yeni ve özgürlükçü anayasa şart

  İstanbul ve Ankara’ya uzun menzilli füze

  Millet hizaya gelmez, getirir

  Hükümetin borçlanması 500 milyar dolara ulaştı

  THY, İstanbul-Tiflis seferlerini iptal etti

  GAP’ta sosyal reform

  Çatışmadan kaçan kamyoncular Batum'a geliyor

  Yaz saati uygulaması kalkacak

  Sel baskını yaşayan köy taşınacak

  Hastanelere ‘kene birimi’ talebi

  Alkollü şoför kaza yaptı: 9 ölü, 10 yaralı

  Toptan’dan, Büyükanıt’a taziye

  Serinlemenin bedelini hastalıkla ödemeyin

  Güneş enerjisi ile yemek pişirme şenliği

  Afganistan’dan Tokat’a uzanan ‘Türkmen Pilavı’ geleneği

  Hayvanların da hakkı var

  Deniz taksiye yoğun ilgi

  Antalya’daki yangının bilânçosu ağır oldu

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır