"Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Konya’da tarihe 15 milyon YTL

Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, Vakıflar Genel Müdürlüğünün son 5 yıldır Türkiye’de yaptığı çalışmalara paralel olarak kendilerinin de Konya’da çok sayıda Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait tarihî eserde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Genç, restorasyon çalışmaları için kaynak sıkıntılarının olmadığını vurgulayarak, ‘’2008 yılında, tarihî eserlerin onarım, bakım, restorasyon ve proje işlerine yapılacak harcama yıl sonuna kadar 15 milyon YTL’yi bulacak. Bizim maddî anlamda bir sıkıntımız yok" dedi.

Genç, 2007 yılı sonuna kadar 223 onarım bakım ve restorasyon, 155 proje çalışması gerçekleştirdiklerine işaret ederek, ‘’2008 yılında da çalışmalarımız yine hızlı bir şekilde devam ediyor. 2008 yılında 25 adet proje ihalesi yaptık. 30 civarında onarım bakım ve restorasyon çalışması gerçekleştirdik. Halen ihale aşamasında olan çalışmalarımız var’’ diye konuştu. Bölgedeki bütün eserlerin restorasyonlarını bitirmek arzusunda olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

‘’Amacımız, ecdadın bizlere emanet eserlerini fonksiyonel hale getirmektir. Hedefimiz 2009 yılında restorasyonu yapılmamış tarihî eser bırakmamak. Ancak çalışmalarımız bitmiyor. Bir tarihî eserde çalışmalar tamamlanınca bir başkasında çalışmalar başlıyor. Şu anda Kızılören, Üresin, Zıvarık, Alay, Koçyaka Hanları ile Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nde çalışmalar devam ediyor. Ereğli’deki Ulu Cami’nin ve Karapınar Selimiye Külliyesi’nin restorasyonları tamamlandı.’’

Genç, restorasyon çalışmaları için kaynak sıkıntılarının olmadığını vurgulayarak, ‘’2008 yılında, tarihî eserlerin onarım, bakım, restorasyon ve proje işlerine yapılacak harcama yıl sonuna kadar 15 milyon YTL’yi bulacak. Bizim maddî anlamda bir sıkıntımız yok. Bütün projeleri yürütecek kaynağa sahibiz, ancak hem müteahhit, hem kontrol hem de proje açısından hepsini aynı anda yürütmek mümkün değil’’ dedi.

Konya’daki tarihî Alaeddin Camii için yeni bir ihale hazırlığında olduklarını söyleyen Genç, ‘’Burada görselliği bir bütün olarak ele almaya çalışacağız. Aynı zamanda malzeme bütünlüğünü de oluşturmaya gayret göstereceğiz’’ diye konuştu.

Atıl durumdaki vakıf arsası ve gayrimenkulleri de değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü anlatan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Yap-işlet-devret yöntemiyle çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle şehir merkezindeki yatırıma elverişli olan arsaların, hastane, market, alış veriş merkezi, okul gibi değerlendirilmesini istiyoruz. Bu şekilde atıl durumdaki arsalar değerlendirilerek vatandaşımızın hizmetine sunulmuş oluyor.’’

Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Gülgün Atalay da, 2008 yılında Mevlânâ Müzesi, Sırçalı ve Karatay Medresesi ile İnce Minare müzelerinde röle ve restorasyon çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Karatay Medresesi’nde çalışmaların tamamlandığını belirten Atalay, Mevlânâ Müzesi’nde ise yıl sonuna kadar çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Atalay, 2008 yılındaki çalışmalar için 1.5 milyon YTL’lik bir harcama yaptıklarını da sözlerine ekledi.

/ Konya

31.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Konya’da tarihe 15 milyon YTL

  Türkiye, uluslararası kitap fuarlarında

  Hızır Paşa Camii’ndeki kitabe, köprüye ait çıktı

  Miniklere Uğurböceği’nden yeni kitaplar

  İngilizler ‘Beş Vakit’i sevdi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır