"Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Sudan’dan yatırım dâveti

Sudan Uluslararası İşbirliği ve Tarım Genel Müdürü Muhammed Hasan Jubara, ülkesindeki tarım yatırım imkânlarının en büyük bölümünü Türk girişimcilere açmak istediklerini söyledi.

Türkiye ile Sudan arasında 19 Aralık 1999’da Hartum’da imzalanan Tarım Alanında Bilimsel ve Teknik İşbirliği Protokolü kapsamında oluşturulan Yürütme Komitesi’nin 3. toplantısı, 10 Eylül’de Ankara’da yapıldı. Yürütme Komitesi’nin 3. toplantısına ilişkin protokol da bugün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilâtlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (TEDGEM) Genel Müdürü Mehmet Taşan ile Sudan Uluslararası İşbirliği ve Tarım Genel Müdürü Muhammed Hasan Jubara tarafından imzalandı.

Protokol uyarınca, daha önce Sudan’ın 135 tarım teknik elemanına Türkiye’de eğitim imkanı sağlayan Türkiye, bu kez 100 teknik elemanı daha TİGEM çiftliklerinde değişik alanlarda eğitecek. İki ülke, hayvan sağlığı, bitkisel üretimin arttırılması ve tarım teknolojileri konusunda işbirliğine devam edecek.

Protokolün imza töreninde konuşan Sudan Uluslararası İşbirliği ve Tarım Genel Müdürü Jubara, iki ülke arasında tarımsal alandaki işbirliğinin geliştirilmesine yaptığı desteklerden dolayı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerine teşekkür ederek, ikinci protokolda öngörülen Sudan’da ‘’model çiftlik’’ kurulması projesine büyük önem verdiklerini ve bir an önce tamamlanmasını istediklerini söyledi. Jubara, bu çiftlik sayesinde Sudan çiftçilerine tarımda bilgi, teknoloji aktarımının mümkün olacağını anlatırken, sadece kamudan değil, Türk özel sektöründen de bu tür yatırımlar beklediklerini vurguladı.

Türk firmalarının Sudan’da yatırım yapması halinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin de gelişeceğine işaret eden konuk genel müdür, şöyle devam etti:

‘’Hem devletten hem de özel sektörden, tarım sektöründe stratejik ortaklık bekliyoruz. Sudan’da tarım yatırımı olanaklarının en büyük bölümünü Türk müteşebbislere açmak istiyoruz. Türkiye dost bir ülke ve herhangi bir anlaşmazlığımız yok. Bu hedefi gerçekleştirmek için Türkiye’deki bütün ilgili kuruluşların kapısını çaldık. TOBB, TZOB ve TARMAKBİR (Tarım Makinaları Üreticileri Birliği) ile görüştük. Sudan’a dâvet ettik.’’ TEDGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan da, Sudan ile imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, şimdiye kadar bu ülkeye 10 bin adet holstein ırkı dondurulmuş sperma gönderildiğini, Sudan’lı 135 teknik elemanın eğitildiğini, ayrıca bu ülkede örnek çiftlik ve suni tohumlama laboratuvarı kurulması çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Taşan, iki ülke arasında tarımsal işbirliğinin artarak devam edeceğini kaydetti.

/ Ankara

13.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD'li komutan: Irak’ta zafer yok

  Fransa’da laiklik tartışmaları alevlendi

  Rus birlikleri Gürcistan’dan çekiliyor

  Sudan’dan yatırım dâveti

  Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye’ye gelecek

  Finlandiya, Lizbon anlaşmasını onayladı

  İran’da otobüs nehre uçtu: 12 ölü

  Polonya’da eski lider yargılanıyor

  Geçen yıl, 9.2 milyon çocuk öldü

  Bilimciler yaratılışı tartışıyor

  Kadınlar daha çok kâbus görüyor

  Şizofreni, beyin gelişimiyle bağlantılı olabilir

  Google eski gazeteleri arşivliyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır