"Gerçekten" haber verir 10 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bektaşi şairin Ehl-i Beyt sevgisi

TEMRİN dergisinin Ekim sayısında yer alan Fatih Kutlu’nun imzasını taşıyan yazıda Bektaşi şairi Hilmi Dede’ye ait Ehl-i Beyt sevgisini işleyen bir şiir yer alıyor.

Derginin gün yüzüne çıkardığı şiirde Hazreti Hüseyin’in Kerbelâ’da şehit edilişini iç yakıcı bir üslûpla anlatılıyor.

Fatih Kutlu imzasıyla Temrin dergisinde yayınlanan yazıda şu ifadelere yer veriliyor: “Dedemin elinde, kendisi bir yaşındayken 1926 yılında vefat eden; tarihe, edebiyata, el sanatlarına düşkün amcası Hacı Ali Efendi’nin kendi hüsnü hattıyla oluşan bir mecmua bulunmakta. Bu mecmuayı Maraş Ziraat Kâtipliğinden emekli olduktan sonra bir uğraş olsun diye oluşturmuş Hacı Ali Efendi. Yaşadığı dönemde de hüsnü hattı dillere destanmış. Bu mecmua dedemin başucu kitabı... Orada Ziya Efendi’den Terkibi bentler, Leyla Hanım’dan şiirler, Fuzuli’den beyitler yine Maraşlı Bektaşi şairlerden Nadir Baba, Hamamcızade Hacı Hafız Efendi’den ve benim daha ismine muttali olamadığım şairlerden şiirler mevcut... İşte bu yaz ziyaretine vardığımda dedem, başucu kitabı olan mecmuayı açtı ve benim bir talebim olmadan Hilmi Dede’ye ait Kerbelâ şiirini okumaya başladı.”

Temrin Dergisi yayın yönetmeni Uğur Uzunok ise bu konuda şunları söyledi: “Temrin dergisi, Bektaşi şairlerinden olan Hilmi Dede’ye ait bu mersiyeyi yayımlamakla halk edebiyatımıza önemli bir katkıda bulunmuş oldu. Bu şiir, Hazreti Hüseyin’in şehit edilişine yakılan bir ağıt, bir mersiyedir. Hacı Bektaş Veli’ye ait Fatiha tefsiri, nasıl ki Bektaşiliğin aslının ehl-i sünnet çizgisinde olduğunu, sonradan saptırılmaya çalışıldığı gösteriyorsa, bu şiir de bunu teyit eden diğer bir araştırmadır. Şiirde yer alan;

Kangı bir ümmet urur Zade-i Peygamberini

Düşünün vaad olunan ruz-i ceza mahşerini

gibi beyitler ile

Döktüler ehl-i sema diden-i ekşit terini

Şaşurup huri melek taat-i tesbihlerini

beyitleri son derece dokunaklıdır ve Ehl-i Beyt sevgisini anlatan harika söyleyişlerdir.”

Şiirin ortaya çıkarılmasına Şeref Yılmaz’ın vesile olduğunu söyleyen Uğur Uzunok, “Temrin dergisi olarak biz, önümüzdeki sayılarla da edebiyat dünyasına katkı çabasında olacağız” dedi.

10.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Aksaray Yunus Emre’yi anıyor

  İtalyan eli Türk dolmasına değdi

  Selçuklu şehir dokusu korunmalı ve yaşatılmalı

  İstanbul’da, Balkan Sempozyumu

  Bektaşi şairin Ehl-i Beyt sevgisi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır