"Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

Tezgâh ve “revize” taktiği…



CIA’nın Ortadoğu uzmanı Graham Fuller’in, “Büyük Ortadoğu Projesi”nin fiyaskoyla sonuçlandığını söylemesi, sadece Amerika’nın Ortadoğu’daki plânının çöküşünü değil, Amerikan eksenli bütün projelerin de iflâsının örtülü bir itirafı.

Amerikan yönetimlerine Türkiye ve İslâm dünyası üzerinde tezler üreten ve bir dönem CIA’nın Türkiye istasyon şefi olarak çalışan Graham Fuller, daha önce de “Türkiye ile Amerika müttefik değildir, çünkü çıkarları çatışıyor” ikrarında bulunmuştu.

Bir süredir ABD’nin Türkiye, Ortadoğu ve İslâm dünyasına yönelik politikalarındaki çıkmaza dikkat çeken Fuller, “ABD’nin tek süper güç olarak hegemonyacı davrandığını” ve Türkiye’nin “Müslüman kimliği”yle Ortadoğu’da “İslâmî dayanışma” refleksinin ilişkileri bozduğundan yakınmıştı.

Türkiye’yi, “Amerika’nın müttefiki” görmediğini belirten CIA üst düzey yöneticisine göre, “Ortadoğu’da Türkiye’nin ABD ile çıkar çatışması yoğunlaşmakta. Ve Türkiye açısından bu hükmü doğru bulan geniş kitlenin gelecekte kanaat genişliği kazanmakta.”

YENİ “TEZGÂH” KURULUYOR

Bilindiği gibi baba Bush döneminde Bağdat’taki Amerikan elçisinin bizzat teminat ve teşvikiyle Saddam’ın Kuveyt’i işgali bahane edilerek Birinci Körfez Savaşı başlatılmış; 36. paralelden bir hat çekilip Irak’ın kuzeyi Bağdat’tan koparılarak “otonom bölge” paravanında otorite boşluğu meydana getirilmişti.

Devamında da Kuzey Irak’ta kukla bir devlet oluşumu ve Türkiye’ye yönelik bölücü terör örgütünün yuvalanıp silâh, para ve her türlü lojistik destekle palazlandırılması, ABD’nin Türkiye’deki üslerinde konuşlandırdığı “Çekiç Güç” ve “Keşif Güç”le sağlanmıştı.

Oniki yıl boyunca gıdadan, ilâçtan, kurşun kaleme kadar süren amansız ambargonun ardından bu kez ABD ve savaş koalisyonu, BM’yi by pass ve uluslar arası hukuku ihlâl ederek Irak’ı resmen işgal ettiler.

Bugün bütün uyarılara rağmen ABD yeryüzündeki işgal ve hegemonya politikasını sürdürüyor; yaptığı zulüm ve katliâmdan vazgeçmiş değil…

Bu açıdan CIA’nın (eski) Türkiye şefinin son safhada Amerikan politikalarının çözümsüzlüğünü vurgulaması, bazılarının lanse ettiği gibi mâsum bir “itiraf”ın ötesinde, bir “yeni oyun”un tezgâhı olarak karşımıza çıkıyor. Fuller’in, “Amerikan plânlarına dahil olmak, Türkiye’nin ve bölge ülkelerinin çıkarları açısından idam fermânını imzalamaktır” demesi, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri üzerinde BOP’un bir başka versiyonunun dayatılmasıyla yeniden sahneleniyor.

Neticede bu “itiraflar”, gidici oğul Bush’un ve Neocon’ların BOP’unun iflâsı üzerine Washington’un “yeni bir strateji” ile yeni başkanları Obama üzerinden Türkiye ve bölge plânlarını revize ederek sürdürmesinin bir taktiği. Fuller’in, “Ankara, Obama ile daha iyi ilişkiler kurabilir” demesi, bunun ifâdesi.

Keza CIA analistinin, Türkiye’nin yeni dönemde İran ve Suriye gibi ortak inanç, kültür ve tarihi paylaştığı Müslüman ve Rusya gibi diğer önemli komşularıyla iyi ilişkileri geliştirmesinin daha kolay olacağını” belirtmesinin “anlamı” da bu. Ankara-Wasington-Erbil hattında, “Kürtlerin kültürel haklarında ilerleme sağlanması”yla stardı verilen ve son demde tahrik edilen PKK terörüne karşı “sevimli” ve “olumlu” gösterilen Barzani ile işbirliğine kayan bölge politikaları da bu maksada mâtuf…

AMERİKAN ÇIKARLARINA

GÖRE REVİZE…

Kısacası, yine Amerika’nın emperyal menfaatleri uğruna BOP’un “revize” edilmesi oyununun oynandığı her halinden anlaşılıyor.

Oyunun ana temâsı, Türkiye ve bölgedeki İslâm ülkelerinin Irak ve Afganistan’daki işgale desteklerini sürdürmeleri ve “stratejik müttefiklik” paravanıyla Ankara’nın “eş başkan” edildiği “Büyük Ortadoğu Projesi”nin maskesini değiştirerek devam ettirilmesi…

Diğer yandan öteden beri AKP’ye akıl veren takımın gelinen süreçte başta “Güneydoğu meselesi” olmak üzere birçok konuda iktidar partisinin kendini ve politikalarını “değiştirip dönüştürme” telkinleri de bunu hedefliyor.

Mâlum ve “yandaş medya”da “AKP’nin miâdı dolmuştur” söylemiyle başlayan, iç ve dış politikalardaki başarısızlıklara karşı iktidar partisinin “kendini dizayn etmesi” talebiyle “etnik kimlik, ekonomik, sosyal politikalar oluşturması” tavsiye teklifleri, fiyaskoyla sonuçlanan politikaların aynı kulvarda yeni bir makyajla sürdürülmesini amaçlıyor.

Görünen o ki Graham Fuller’in “iflâs itirafı”, dış politikada Türkiye’nin yine ABD-İngiltere ve İsrail ile “işbirliği ciddiyeti ve etkinliği içinde” olmasının yeni yöntemlerle zihinlere çakılmasından ibaret. Ankara’nın komşularıyla ve bölge ülkeleriyle ilişkilerini yine Washington’un çıkarlarına teşne, Avrasya ve Ortadoğu’daki enerji kaynakları ve hatları üzerindeki egemenliğine açık bir rotada olmasını öngörüyor.

Her ne kadar Graham Fuller, “Türkiye’nin bölgede bir Amerikan plânı dahilinde rol üstlenmesi” görüşüne katılmadığını söylese de, “Türkiye kendi çıkarlarını merkeze alarak bir siyaset izlemeli” sözünün satır aralarında bile yine ABD’nin küresel çıkarlarına uygun ve uyumlu olmasını esas alan bir komplo kuruluyor. Türkiye’nin ABD ve İsrail çizgisindeki politikalara bağlı kalması plânlanıyor.

Özetle, yeni dönemle birlikte Amerikan devleti içinden Amerikan politikalarının iflâsının itirafıyla Türkiye ve bölge ülkelerine yeni bir “tuzak plânı” hazırlanmakta. Bu plân, CIA uzmanının açıklamalarında açıkça okunmakta…

28.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.11.2008) - Kriz “itirafı” ve “önlemler”in akıbeti...

  (25.11.2008) - Kadük devrimler…

  (24.11.2008) - Satır aralarında kalanlar…

  (23.11.2008) - AKP, Kemalizm ve “ılımlı İslâm” projesi

  (22.11.2008) - AKP ne kadar dik durdu?

  (20.11.2008) - Amerika ve muammalar...

  (18.11.2008) - Fırsat ve milât…

  (17.11.2008) - Aleviliği İslâmın dışına itme tuzağı

  (15.11.2008) - Demokrat Parti alternatifi…

  (14.11.2008) - ‘Vekilini kendin seç’ kampanyası…

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır