"Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevat ÇAKIR

Golf çukurlarına su yetiştirmek



‘Su’dan savaşların çıkacağı söylenen bir dönemde aşırı su tüketimi olan bir spor dalında ısrar etmenin ve bunun için teşvik vermenin anlaşılması mümkün değildir. Ayrıca ormanların ve verimli arazilerin oyun yeri yapılmasını doğru bulmuyoruz.

Dünyada özellikle İngiltere’de ve ABD’de yaygın olan bir spor bu. Türkiye’de 1895 yılında ilk golf sahası İngiliz elçisi tarafından yapılmış. 27 Kasım 1997 tarihli gazetelerdeki haberlere göre Kültür ve Turizm Bakanı 110 golf sahası daha açılacağı haberini vermiş.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Ortaçeşme’nin yürüttüğü “Ekolojik planlama yaklaşımıyla Antalya’nın Doğu kıyılarında Golf sahasına uygun alanların belirlenmesi” konulu araştırma şu sonuçları ortaya koymuş: Buna göre Antalya’da her yıl yenileri eklenen golf sahaları, bugüne kadar 350 hektar birinci ve ikinci sınıf tarım arazisinin yok olmasına sebep olmuş. Popülasyonu az bitki ve hayvan türlerinin yaşama alanları tahrip edildiği için onların nesli de tehlikeye girebilir. 110 golf sahası 20 bin futbol sahasının kapladığı alana eşit olurken, su kaynaklarının önemli bir miktarının bu vesile ile harcandığı biliniyor. Sadece bir golf sahasının günlük su ihtiyacı, ortalama 2 bin tonu buluyor. Bu miktar ise 55 kişinin yıllık su tüketimine denk. Türkiye’de şu anda 13 golf sahası faaliyet gösterirken yeni yatırım bölgeleri de Şanlıurfa, Harran ve Gaziantep olacakmış. 110 yeni golf sahası 8 bin 250 hektar bir alanı kapsayacak. Antalya ve İstanbul’daki toplam 13 golf sahası günde minimum 26 bin ton su harcıyor. Bu da Ankara’nın yaz aylarında günlük su ihtiyacının kırkda birinden fazlasına denk geliyor.

Türkiye’de tarımda kullanılan ilâcın yedi katı golf sahalarında kullanılıyor. Golf sahaları için hektar başına kullanılan yıllık ortalama pestisit (tarımsal ilâç) miktarı 14.5 kilogram civarında iken tarımda hektar başına yıllık kullanılan ortalama pestisit miktarı 2.1 kilogram civarındadır. TEMA’nın verdiği bilgiye göre yedi milyarlık dünya nüfusunun günlük su ihtiyacı ile dünyadaki bütün golf sahalarının sulanması ve bakımı için harcanan miktar aynısı (22 Kasım 2007 Sabah)

Çevre dostu Hayrettin Karaca, golf sahalarının ormanları tahrip ederek yapılmasına tepki göstererek “Golf sahası yapanlar fakirin ekmeğine bir şey ilâve edebiliyor mu? Suyun geri dönüşü de şakası da yok artık” demiş. Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, ‘200 bin ağaç kesiliyor’ iddialarına karşılık kesilen ağaç sayısının 5 bin olduğunu savunmuş. (22 Kasım 2007, Sabah) Evet beş bin olsa bile bu rakam az mı? Dünyada özellikle İngiltere ve ABD’de yapılan pahalı bir spor olan 18’lik bir golf sahasının toplam uzunluğu normal olarak 5400 metreyle 7000 metre arasında değişmekte. Ağaç keserek golf sahası yapmak ayrıca mevcut olanlara 110 tane daha eklemeyi düşünmek... Bu olaylar bana Prof. Dr. Ertuğrul Acun’un İSTAÇ Yayınları arasında çıkan “Ormanın Kara Kitabı”nı hatırlattı. Bu kitaptaki bilgilere göre İstanbul ormanları bir şekilde 49 yıllığına nasıl yok edildiği anlatılıyor. Meselâ, Koç Üniversitesi için 1920 dönüm arazi tahsis edilmiş 70.000 ağaç kesilmiş. Galatasaray Üniversitesine 9000 dönüm, Sabancı Vakıf Üniversitesine 930 dönüm, Işık Üniversitesine 550 dönüm orman alanı 49 yıllığına kiralanmıştır.

Bir taraftan ağaç kesen bir kişiye hapis cezası verilirken diğer taraftan binlerce ağaçları keserek spor sahaları açmak, 13 golf sahası varken bunlara 110 tane daha ekleme kararı olmak nasıl izah edilebilir?

16.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.06.2008) - “Vız vız, jive hingivin jimin”

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır