"Gerçekten" haber verir 21 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

FT: Faiz indirimi kararı piyasaları şaşırttı

İNGİLTERE'DE yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye’de Merkez Bankası’nın borçlanmaya esas faiz oranlarını 150 baz puan indirmesinin piyasaların beklentisinin çok daha üzerinde bir adım olduğunu belirterek, ‘’Türkiye’de Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı piyasaları şaşırttı’’ başlığını kullandı.

Doğu Avrupalı komşularının para birimlerini desteklemek adına faizlerini artırmayı düşündükleri noktada Türkiye’nin bu adımının piyasalardaki beklentilerin ötesine geçtiğine işaret edilen haberde, Türkiye’de para politikasını oluşturanların yaptıkları faiz indirimlerinin de böylece Kasım ayından bu yana 525 baz puana ulaştığı kaydedildi. Son indirimle birlikte faizin yüzde 11,5 ile tarihin en düşük seviyesine indiğinin de belirtildiği haberde, borçlara uygulanan faizin de yüzde 15,5’tan yüzde 14’e çekildiğine işaret edildi. Gazeteye görüşlerini bildiren analistlerin ise, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin üzerinde baskıların bulunduğu ve Türkiye ile IMF arasında yatırımcıların güvenini artıracak bir anlaşmaya varılmasının geciktiği bir ortamda alınan bu kararı cesurca buldukları belirtildi.

Liranın 2008 yılı içinde dolar karşısında yüzde 25 civarında değer kaybettiği, bu kaybın büyük bölümünün yılın son aylarında yaşandığı da hatırlatılan haberde, ancak 2009’un başından bu yana liranın nispeten istikrarlı bir durumda bulunduğu kaydedildi. Bu durumun da, yatırımcıların, Türkiye’nin sorunlarla dolu bölgesinde, nispeten iyi dayandığı yolundaki inançlarını desteklediği değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz oranlarında daha ileri indirimlerin yapılması ihtimalini tümüyle reddetmediği de belirtilen haberde, yılın sonunda enflasyon hedefinin tutturulacağına dair açıklamalara da yer verildi.

Haberin son bölümünde de, Unicredit adlı şirketin analistlerinin Türkiye’nin bölgesindeki diğer pek çok ülkeye oranla ‘’belirgin biçimde daha iyi pozisyonda olduğuna’’ dair görüşlerine yer verildi ve bu uzmanların, ‘’iç tüketim, büyümenin büyük destekçisi olduğu için, her türlü teşvik edici önlem son derece değerli olacaktır’’ dediklerine dikkat çekildi.

21.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TAVİZSİZ İSTİKRAR ÇİZGİSİ

  Genelkurmay GATA’yı savundu

  Soylu: Kirli siyaset istemiyoruz

  MB’den şaşırtan indirim

  FT: Faiz indirimi kararı piyasaları şaşırttı

  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ameliyat oldu

  Vizede son karar, Alman mahkemesinin

  Avrupa Birliği birleştiriyor

  İsveç’te, Türkiye toplantısı

  Kalkışa hazırlanan uçak elektrik direğine çarptı

  Kulu’da otobüs devrildi: 12 yaralı

  Batıdan Doğuya yardım eli

  Hedef, enerji bağımsızlığı

  2500 dil, yok olmayla karşı karşıya

  Matematikten korkmayın

  Kepler, dünya benzeri gezegenler arayacak

  Liselilerin robotları yarıştı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır