09 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Kuraklık da, yağış da çiftçiyi vurdu

Türkİye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Güneydoğu Anadolu bölgesinde kuraklık dolayısıyla bazı tarım alanlarının yüzde yüze varan oranda zarar gördüğünü kaydetti.

Birlik, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde de dolu yağışının ekili alanlara zarar verdiğini belirterek, hükümetten çiftçi borçlarına erteleme istedi.

Ziraat Odaları Birliği, ‘Tarım Alanları ve Yağışlar’ konulu bir rapor hazırladı. Raporda yer alan bilgilere göre yöredeki Ziraat Odaları, Mardin Merkez, Kızıltepe, Derik, Mazıdağı ve Nusaybin’de, Şanlıurfa Suruç, Harran ve Ceylanpınar’da, Kilis Elbeyli’de, Gaziantep Oğuzeli-Barak’ta kuraklık yaşandığını teyit etti. Mardin hasar tesbit komisyonu tarafından gerçekleştirilen çalışmada, merkez, Kızıltepe, Derik, Nusaybin, Yeşilli, Savur ve Mazıdağı ilçelerinde toplam 272 köyde 10522 çiftçinin kuraklıktan zarar gördüğü tesbit edildi. Kuraklıktan dolayı buğday, arpa ve kırmızı mercimek üretimi yüzde 20-100 arasında zarar gördü. Şanlıurfa Suruç’ta yüzde 20-80, Harran’da yüzde 90’a varan oranlarda buğday, mercimek ve arpa zararı yazıldı.

İç Anadolu ve Marmara’da ise Güneydoğu Anadolu’nun aksine Haziranda gerçekleşen yağışlar yüzünden zarar meydana geldi. İç Anadolu’da Ankara, Çorum, Tokat, Amasya, Yozgat, Marmara’da Tekirdağ ve Kırklareli, Ege’de Manisa ve yöresinde çiftçi ziyana uğradı. Sel ve dolu yüzünden buğday, arpa, kavun, şekerpancarı, üzüm ve sebze ürünleri önemli zararlar gördü. Meyve ve sebzeciliğin yoğun olarak yapıldığı Bursa, İzmir ve Balıkesir’de ise kiraz, armut, şeftali ve domateste zarar yazıldı.

Birlik Başkanı Bayraktar, Haziran ayında gerçekleşen dolu yağışının devlet destekli tarım sigortası kapsamındaki riskler arasında olduğuna işaret ederek, ”Kuraklık, devlet destekli tarım sigortası kapsamında yer almamaktadır. Bu nedenle kuraklık yaşayan çiftçilerin kredi borçları ertelenmeli, tohumluk yardımı yapılmalıdır.” talebinde bulundu.

09.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hükümet susuyor, tepki büyüyor

  TÜRKİYE VE İSLÂM ÂLEMİNE ÇAĞRI

  Bu vahşeti durdurun

  Darbe anayasası değişmeden sıkıntılar bitmez

  3. iddianame 1 ay içinde hazır olacak

  27 yıllık Dev-Yol dâvâsında karar günü

  SGK, belediye polikliniklerinin reçetelerini de ödeyecek

  Hızı azalsa da hâlâ inişteyiz

  Hükümet askerden icazet alıyor

  Ziya Şark Sofrası dünyaya açılacak

  Kuraklık da, yağış da çiftçiyi vurdu

  Aşırı sıcakta sağlığa dikkat!

  Köprü ve otoyollar para bastı

  Rektör kızlarından öğrenme çadırı

  MKE Gazi Fişek Fabrikası’nda patlama

  Atlı karıncadan al haberi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.