09 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Bu vahşeti durdurun

Doğu Türkistan’ta yaşanan insanlıkdışı vahşet ile ilgili tepkisiz kaldığı iddiasıyla eleştrilen Başbakan Erdoğan dün nihayet konuştu ve Çin Devletine “Bu vahşeti durdurun” çağrısında bulundu. Erdoğan, “Olayları büyük bir kaygı, endişe ve üzüntüyle takip ediyoruz. Sadece bizlerin vicdanını sızlatmıyor. Bunları izleyen herkesi hayret ve dehşete düşürüyor” dedi.

DIŞİŞLERİ: TARAFLAR İTİDAL İÇİNDE

DAVRANMALI

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki olayların takipçisi olmasının doğal görülmesi gerektiğini belirterek, olayların daha da büyümemesi ve ilgili grupların itidal içinde davranarak tırmanmayı ve yeni gerginlikleri önleyecek bir olgunluk içinde hareket etmeleri gerektiğini bildirdi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİLEN TOPLANTIYA ÇAĞIRILSIN

İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan yapılan açıklamada, Çin’in Sincan Uygur Bölgesi’nde ‘’yüzlerce insanın hayat hakkının ihlâl edildiği, yoğun gözaltı ve tutuklamaların yaşandığı, yaygın işkence yapıldığına’’ dair haberler geldiği belirtildi.

DIŞİŞLERİ: KONUNUN TAKİPÇİSİ OLMAMIZ

TABİÎ KARŞILANMALI

DIşİşlerİ Bakanlığı, Türkiye’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki olayların takipçisi olmasının doğal görülmesi gerektiğini belirterek, olayların daha da büyümemesi ve ilgili grupların itidal içinde davranarak tırmanmayı ve yeni gerginlikleri önleyecek bir olgunluk içinde hareket etmeleri gerektiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 5 Temmuzda Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de meydana gelen olayların Türkiye’de derin bir üzüntü ve endişe yarattığı ifade edilerek, “Olayların hala tam olarak yatışmamış olduğu ve etnik gruplar arasındaki gerginliğin sürdüğü şeklinde duyumlar alınmakta, bu durum endişemizi artırmaktadır. Olayların daha da büyümemesi ve ilgili grupların itidal içinde davranarak tırmanmayı ve yeni gerginlikleri önleyecek bir olgunluk içinde hareket etmeleri gerektiğine inanılmaktadır” denildi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİLEN TOPLANTIYA ÇAĞIRILSIN

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan (TİHV) yapılan açıklamada, Çin’in Sincan Uygur Bölgesi’nde ‘’yüzlerce insanın hayat hakkının ihlâl edildiği, yoğun gözaltı ve tutuklamaların yaşandığı, yaygın işkence yapıldığına’’ dair haberler geldiği belirtildi. ‘’Bu ağır hak ihlallerinin Uygur Türkleri etnik grubuna yönelik sindirme amaçlı uygulandığına dair ciddî kaygılar taşımaktayız’’ denilen ortak açıklamada, ‘’Doğu Türkistan’da yaşanan bu katliâma BM seyirci kalmaktadır. İnsan hakları herkese ve her topluma lazımdır. BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olan Türkiye’nin Doğu Türkistan’da yaşanan olaylar nedeniyle BM Güvenlik Konseyini acilen toplantıya çağırması gerekmektedir’’ denildi.

AKP’DEN EN ANLAMLI TEPKİ

AKP Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubundan istifa etti. AKP’li Karayağız'ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu dilekçede, ‘’Geçtiğimiz günlerde Doğu Türkistan’ın şehirlerinde yaşanan insanlık dışı vahşete seyirci kalan Çin Hükümetinin bu tavrını protesto ediyor, üyesi bulunduğum Türkiye Cumhuriyeti- Çin Halk Cumhuriyeti Parlamentolararası Dostluk Grubundan istifamın kabulünü saygılarımla arz ederim’’ dedi. Yaşanan olaylara tavır göstermek için dostluk grubundan istifa ettiğini ifade eden Karayağız, "Orada insanlar hunharca katlediliyor. Yaşanan olaylar dünyadan gizleniyor" ifadesini kullandı.

09.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hükümet susuyor, tepki büyüyor

  TÜRKİYE VE İSLÂM ÂLEMİNE ÇAĞRI

  Bu vahşeti durdurun

  Darbe anayasası değişmeden sıkıntılar bitmez

  3. iddianame 1 ay içinde hazır olacak

  27 yıllık Dev-Yol dâvâsında karar günü

  SGK, belediye polikliniklerinin reçetelerini de ödeyecek

  Hızı azalsa da hâlâ inişteyiz

  Hükümet askerden icazet alıyor

  Ziya Şark Sofrası dünyaya açılacak

  Kuraklık da, yağış da çiftçiyi vurdu

  Aşırı sıcakta sağlığa dikkat!

  Köprü ve otoyollar para bastı

  Rektör kızlarından öğrenme çadırı

  MKE Gazi Fişek Fabrikası’nda patlama

  Atlı karıncadan al haberi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.